Skip to main content

Kantasolusiirrot lapsilla

Keywords:

Kantasolusiirtotoimintaa tehdään Tyksin lasten ja nuorten klinikalla yhteistyössä aikuisten kantasolusiirtoyksikön kanssa.

Tyksissä toteutetaan autologisia, eli omilla kantasoluilla tehtäviä siirtoja. Lisäksi hoidamme kaikki oman erityisalueen muut kantasolujensiirrot akuuttivaiheen jälkeen. Tulokset Tyksin kantasolusiirtoyksikössä ovat kansainvälisellä tasolla. Lasten kantasolusiirtotoimintaa varten on oma laatujärjestelmä, joka on FIMEA:n hyväksymä.

Niin sanottua intensiivihoitoa autologisten kantasolujen turvin tarvitaan erityisesti potilaille, joilla on:

  • laajalle levinnyt neuroblastooma (sympaattisen hermoston kasvain)
  • Ewingin sarkooma (luu- tai pehmytkudossyöpä)
  • pahanlaatuinen aivokasvain alle 3-vuoden iässä
  • jokin uusiutunut kiinteän kudoksen syöpä, jossa solunsalpaajahoidosta on apua.

Potilas viettää siirtojaksolla osastolla vähintään neljä viikkoa ja pisimmillään jopa 12 viikkoa. Kotiutumisen jälkeen seurantakäyntejä on aluksi 2–3 viikon välein ja kolmen kuukauden jälkeen autologiset siirtopotilaat yleensä pääsevät kuukausittaiseen seurantaan. 

Allogeenisia kantasolusiirtoja tehdään yhteistyössä Husin kanssa ja toteutetaan vain Helsingissä. Niitä tehdään lähinnä verisyöpien, luuytimen kantasolujen erilaistumishäiriön (MDS) ja vaikean verenehdyntätaudin (aplastinen anemia) takia. Jotta allogeeninen siirto voidaan tehdä, täytyy löytyä kudostyypiltään mahdollisimman yhteensopiva kantasolujen luovuttaja joko potilaan sisaruksista tai kansainvälisistä rekistereistä.

Allogeeniset siirtopotilaat käyvät ensimmäisen vuoden ajan useita kertoja kuukaudessa kliinisissä- ja laboratoriokontrolleissa. Luuydinnäytteitä kontrolloidaan allogeenisen siirron jälkeen tiheästi kahden vuoden ajan.

Treatment facilities

Lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien osasto ja poliklinikat

Hoidamme pitkäaikaissairaita lapsia ja nuoria koko perhe huomioiden. Osastomme vastaa osana Tyksin kantasolujensiirtoyksikköä myös lapsipotilaiden…