Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 26.11.2016 12.16

Potilaan osuus terveytensä hoitamisessa yleisöluennon aiheena 1.12.2016

Avainsanat:

Terveydenhuolto ei hoida terveyttämme yksin. Potilaan oma aktiivisuus ja elintavoistaan huolehtiminen ovat ensiarvoisen tärkeitä. Tyks tutkii ja hoitaa -sarjan joulukuun yleisöluennolla annetaan eväitä omahoitoon.

Elintapojen ja elintottumusten muuttaminen on aina iso asia. Ihmisen on helpompi oppia uutta kuin oppia pois jo opitusta tavasta. Muutoksen tärkein toteuttaja on tietysti ihminen itse. Hänen muutoshalukkuutensa ja oma kykynsä ja mahdollisuutensa tehdä muutoksia arkeensa ratkaisevat.

– Ratkaiseva merkitys on myös toisella osapuolella eli ammattilaisilla, jotka eivät välttämättä aina onnistu muutoksen tukemisessa, sillä tukeminen on monimutkainen ja hyvää osaamista vaativa asia. Elintapamuutokseen ryhtyvän kannattaa hakea tukea lähipiiristään; tukea tarvitaan ja paras tulos saadaan, jos esim. molemmat puolisot aloittavat saman "kuurin", pohtii ehkäisevän terveydenhuollon professori Päivi Rautava.

Syövät hoitoon varhain seulonnoilla

Seulonnan tarkoituksena on vähentää syövästä johtuvaa kuolleisuutta tai hoitaa syövän esiaste ennen sen muuttumista pahanlaatuiseksi taudiksi. Koska seulonta aiheuttaa myös haittoja ja kustannuksia on sen tuomat terveyshyödyt määritettävä tarkkaan puolueettomissa tutkimuksissa, joissa on selvitetty syövän kehittymisen luonnollinen kulku ja hoitovaihtoehdot eri tilanteissa. Seulonnan toteutusta on seurattava tarkoin laatukriteerein jotta sen mahdollisesti tarjoama hyöty voidaan varmistaa.

Suomessa järjestetään väestön seulontoja eli joukkotarkastuksia syövän varhaiseksi toteamiseksi lain velvoittamana naisille rinta- ja kohdunkaulan syövässä. Näissä seulonnan vaikuttavuus on osoitettu luotettavasti.

– Suolistosyövässä menossa on valtakunnallinen tutkimus jonka alustavista tuloksista saadaan lähiaikoina tarkempaa tietoa. Miehille ei suolistosyövän lisäksi ole toistaiseksi tarjolla hyvää seulontamenetelmää sillä odotukset eturauhassyövän paremmasta ennusteesta eivät ole toteutuneet oireettomia testaamalla, selvittää syöpätautien professori Heikki Minn

Tietoa ja tukea nettipalvelu Mielenterveystalosta

Mielenterveystalo.fi -nettiportaali on kaikille avoin psyykkistä hyvinvointia edistävä nettipalvelu. Siihen on koottu aikuisten, nuorten ja lasten osioissa ajantasaista tietoa mielenterveys- sekä päihdeasioista. Palvelun avulla voi arvioida omaa tai toisen psyykkistä vointia ja löytää tarvittaessa sopivaa apua. Palvelussa on myös omahoito-ohjelmia joilla voi itse helpottaa omaa tilannettaan ja edistää mielenterveyttään.

Mielenterveystalon käyttäjämäärät kasvavat koko ajan. Hanke on Varsinais-Suomen aluekoordinaattori, terveystieteiden tohtori Olli Orannan mukaan mainio esimerkki mielenterveystyön hienosta, koko maan kattavasta verkostoitumisesta, jossa hyötyjinä ovat väestö sekä koko terveydenhuolto ja sosiaalityö.

Mielenterveystalon palvelut ja tiedot ovat helposti löydettäviä, paikkansa pitäviä, luotettavia ja ajantasaisia. Yksi keskeisistä palveluista Mielenterveystalossa on oireisiin tai ongelmiin perustuva palveluiden ja tiedon haku, "oirenavigaattori". Se on suunnattu erityisesti niille, jotka eivät vielä ole hoidon piirissä. Oirenavigaattori opastaa käyttäjää, antaa tietoa arvion pohjaksi ja ohjaa lopuksi sopivan tiedon tai palveluiden äärelle käyttäjän omalla asuinalueella. Oirenavigaattoria voivat hyödyntää esimerkiksi avun tarvitsija, omainen tai hoitava taho.

– Mielenterveystalo tarjoaa myös nettiterapiaa etähoitona mielenterveyden eri häiriöihin. Palvelu on Mielenterveystalo.fi -portaalissa ainoa maksullinen osa, maksaja on potilaan kotikunta, ja palveluun pääsyyn tarvitaan lääkärin lähete, kertoo Oranta.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina

Tupakointi on merkittävä syöpä-, hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksien ja niistä johtuvien kuolemien aiheuttaja. Tupakointi ja nuuskan käyttö vaikuttavat koko elimistöön ja aiheuttavat lukuisia sairauksia.

Tupakointi ja nuuskaaminen vaikeuttavat monien sairauksien hoitoa ja heikentävät paranemistuloksia. Tupakointi lisää huomattavasti leikkauksen jälkeisiä ongelmia, se mm. vaikeuttaa leikkaushaavan paranemista, lisää infektioita ja aiheuttaa hengitysongelmia. Tupakoitsija voi helpommin saada leikkauksen aikana sydänpysähdyksen, sydän- tai aivoinfarktin.

Naisilla on miehiä suurempi alttius sairastua tupakkasairauksiin. Vähäinenkin päivittäinen tupakointi ja satunnainen tupakointi lisäävät sairastavuutta verrattuna niihin, jotka eivät ole koskaan tupakoineet.

Tyksin tupakastavieroitushoitaja Päivi Grönroos kertoo miksi tupakoinnin lopettaminen on tarpeen, mistä voi saada tukea ja kuinka tässä hankkeessa voi onnistua.

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennot jatkuvat keväällä 2017

Kevään 2017 luennot järjestetään kuukauden kolmantena torstaina tammi-huhtikuussa seuraavista teemoista:

  • 19.1.2017 Diabetes
  • 16.2.2017 Sydämen asialla
  • 16.3.2017 Lääkehoito: muistilääkkeet, sydänlääkkeet, syöpälääkkeet ja niiden tutkimus
  • 20.4.2017 Nuorten mielenterveyshäiriöt ja niiden hoito.

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Luentoja voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Tyksin erityisvastuualueen keskussairaaloissa Porissa ja Vaasassa, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään Tyksin T-sairaalan Risto Lahesmaa - ja Johan Haartman -saleissa. Sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan edessä on parkkipaikkoja, mutta aivan sairaalan eteen Hämeentielle pääsee mm. useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla.

Tervetuloa!

Yleisöluentosarjaa koordinoi tiedetiedottaja Tuula Vainikainen, sähköposti: [email protected], puh. 045 6719558.