Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 4.4.2016 13.16

Viiden uuden sairaalaklovnin valmistujaiset Tyksissä

Avainsanat:

Punaisia neniä, kikatusta, tanssia, hihitystä, taikatemppuja, saippuakuplia ja tirskuntaa. Näitä kaikkia nähtiin ja kuultiin perjantaina lastenklinikalla, kun Tyksissä juhlittiin viiden sairaalaklovnin eli "arvon hölmöjen" valmistumista.

Sairaalaklovnit Eija Tuija Uija Rauhanen, Mutru, H.C. Ruusunen, Mutkalalla ja Taija Kaija Kot Kot 

Kuvassa tohtorit Eija Tuija Uija eli E.T.U. Rauhanen, Mutru, H.C. Ruusunen, Mutkalalla ja Taija Kaija Kot Kot.

Tämä ei ollut mikään aprillipila, vaan yhdeksän kuukauden koulutuksen saaneet sairaalaklovnit astuivat palvelukseen.

Sairaalaklovnit ry:n toiminnanjohtaja Aino Viertolan mukaan yhdistys perustettiin liki päivälleen 15 vuotta sitten aprillipäivänä. Siitä noin vuoden päästä ensimmäiset sairaalaklovnit astuivat palvelukseen Helsingissä ja pian toimintaa oli myös Turussa.

Nyt Suomessa on yhteensä 45 punanenäistä ammattilaista, jotka ilahduttavat pikkupotilaita jokaisessa Suomen yliopistollisessa sairaalassa.

- Sairaalaklovnien koulutus ei ole pelkästään näyttelemistä ja temppujen opettelemista, vaan meiltä vaaditaan myös hygieniaosaamista ja pelisilmää sen suhteen, kuinka sairaalaosastoilla tulee toimia, Viertola kertoo.
Sairaalaklovnit esiintyvät

Taikatemppujen ja klovnerian lisäksi sairaalaklovnit ovat harjoitelleet myös läsnäoloa.


Klovnien koulutuksesta vastaa Dan Söderholm. Nyt valmistuneiden klovnien haku käynnistyi viime kesänä ja sairaalaklovniksi halusi liki sata innokasta.

- Sairaalaklovneria on melko uusi alue, joten koulutukseen ei ole valmista kaavaa. Nyt olemme tulleet jo melko aikaisessa vaiheessa sairaalaan, jossa olemme tehneet työharjoittelua, Söderholm selventää.

Jatkossa Tyksissä voi nähdä sairaalaklovneja kahdesti viikossa. Toiminta on siis aiempaa väljempää, koska klovneja on enemmän saatavilla.

- Klovnin työn pääpointti ei ole temppujen tekeminen vaan se, kuinka hän pystyy kohtaamaan lapsen. Työkaluna ei ole aina nauru, vaan aito kontakti, Söderholm lisää.

Tuoreiden klovnien luovutustilaisuudessa Tyksin lasten ja nuorten klinikan toimialuejohtaja Jussi Mertsola leikkasi virallisesti punaisen nauhan klovnien ympäriltä.

- Tyksin tavoitteena ei ole vain hoitaa sairauksia, vaan myös pelastaa lapselle elämä. Lapsen sairaalakokemus piikkeineen ei saisi olla paha, vaan siihen tulisi sisältyä myös naurua, iloa ja kohtaamisia, Mertsola listaa.

 

Teksti ja kuvat: Katja Kaartinen