Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 30.10.2017 12.16

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluento 2.11. suun terveydestä

Avainsanat:

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluento 2.11. T-sairaalassa:

Marraskuun yleisöluennolla kerrotaan miksi suun terveydenhoito on tärkeää ja miten se vaikuttaa ihmisen kokonaisterveyteen. Huolellinen omahoito on kaiken perusta ja säännölliset hammastarkastukset ovat paikallaan kaikenikäisillä. Erityiskysymyksiä ovat mm. iäkkäiden, tekonivelpotilaiden ja syöpäpotilaiden ennakoiva hammashoito. Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) suu- ja leukasairauksien klinikka on sairaanhoitopiirin ainoa suun erikoissairaanhoidon yksikkö, jonka asiantuntijat ovat äänessä vuoden viimeisellä yleisöluennolla.

Tyksin suu- ja leukasairauksien klinikan erikoisaloja ovat suu- ja leukakirurgia, kliininen hammashoito ja oikomishoito. Lisäksi klinikka osallistuu kipupotilaiden hoitoon.

– Klinikan potilaaksi pääsee, mikäli yleisterveydelliset tekijät vaativat hammashoitoa sairaalaolosuhteissa tai esimerkiksi suu- ja leukakirurginen leikkaus on niin vaativa, että se on tehtävä  sairaalassa. Usein se on tehtävä nukutuksessa, ja toimenpiteen jälkeen tarvitaan vuodeosastoseurantaa. Leukamurtumat ja syöpäpotilaiden hoitoihin liittyvät toimenpiteet kuuluvat  klinikan toimenkuvaan. Monissa hammaslääketieteellisissä, usein eri erikoisalojen yhteistyötä vaativissa ja teknisesti monimutkaisissa hoidoissa tarvitaan klinikan spesialistien asiantuntemusta. Vaativiin hoitokokonaisuuksiin liittyvä perushammashoito tehdään yhteistyössä perusterveydenhuollon toimijoiden kanssa. Klinikka päivystää ympäri vuorokauden, kertoo vastuualuejohtaja Tero Soukka.

Hammasperäiset infektiot voivat verenkierron kautta aiheuttaa tulehduksia tekoniveliin. Tekonivel on erityisen herkkä infektoitumaan ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Suun tutkimus pitäisi suorittaa hyvissä ajoin, kuitenkin aikaisintaan kolme kuukautta ennen leikkausta.

– Hammaslääkärin tutkimuksen lisäksi pitäisi ottaa panoraamaröntgenkuva, sillä luun sisällä olevaa tulehdusta ei voi havaita muuten. Tulehduspesäkkeitä voivat olla juurenpääntulehdus, ientulehdus, osittain puhjenneet hampaat tai esimerkiksi luun sisällä olevat kystat ja muut tulehdusmuutokset. Jos hammastarkastus tehdään ajoissa, ehditään hammas esimerkiksi juurihoitaa ennen leikkausta. Kovin lähellä leikkausta havaittu tulehdus voi ajanpuutteen vuoksi johtaa hampaan poistoon tai nivelleikkauksen siirtämiseen, Soukka kertoo.

Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana keinonivelen asettamisesta on ennen hammashoidon verisiä toimenpiteitä otettava kerta-annos antibioottia.

– Myöhemmin tämä ei uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan ole tarpeellista ellei operoida infektoitunutta hammasta tai tulehduspesäkettä tai potilaalla on sairaus, johon liittyy alentunut puolustuskyky ja infektioriski. Tällainen voi olla esim. reumatauti ja siihen liittyvä puolustusta alentava lääkitys. Hoitavan ortopedin kanssa on hyvä keskustella asiasta, neuvoo Soukka.

Hampaiden omahoito eli puhdistus kaksi kertaa vuorokaudessa, on suun terveyden perushoitoa ja tärkeää kaikenikäisille. Kuten lapset, myös ikäihmiset voivat tarvita siihen apua. Erikoishammaslääkäri Heidi Leminen kertoo, kuinka suun omahoito vaikuttaa yleisterveyteen.

Huolelliseen hammastarkastukseen kuuluu myös suun limakalvojen kunnon tutkiminen. Suun yleisin pahanlaatuinen kasvain on levyepiteelikarsinooma, jota esiintyy eniten ikääntyneillä ihmisillä.

– Valtaosa suusyövistä on tupakan ja alkoholin aiheuttamia ja ne voitaisiin ehkäistä näitä välttämällä. Kroonisia suun limakalvosairauksia, kuten punajäkälää, esiintyy eniten keski-iän ylittäneillä ihmisillä. Ne aiheuttavat usein merkittävää epämukavuutta suun limakalvoilla ja vaativat hoitoa. Suusyövän riskitekijöihin kuuluu myös krooninen sieni-infektio, mitä ikään liittyvät suun kuivuminen ja suun limakalvosairaudet, kuten punajäkälä, lisäävät, kertoo dosentti, erikoishammaslääkäri Jaana Rautava.

Suomen väestö ikääntyy seuraavan vuosikymmenen aikana dramaattisesti. Yli 65-vuotiaiden lukumäärä nousee tuolloin 1,5 miljoonaan ja yli 80-vuotiaiden puoleen miljoonaan. Ikääntynyt väestö myös sairastaa aiempaa enemmän. Hampaiden menetys heikentää usein elämänlaatua.

– Suun infektioiden hoito on välttämätöntä useiden yleisten perussairauksien onnistuneelle hoidolle. Tavallisesti tämä tarkoittaa ikääntyvän potilaan kohdalla useiden, joskus jopa kaikkien, hampaiden poistoa. Jos hampaita on hoidettu säännöllisesti, voi hampaiden menetys tulla ikävänä yllätyksenä, selvittää dosentti ylihammaslääkäri Juhani Laine. Hän kertoo alustuksessaan kuinka hampaita korvaavan proteesin saaminen järjestyy, miten hoito ajoittuu ja miten sitä on saatavissa.

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Luentoja voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Tyksin erityisvastuualueen keskussairaaloissa Porissa ja Vaasassa, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään T-sairaalan Risto Lahesmaa - ja Johan Haartman -saleissa. Sisään tullaan pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan edessä on parkkipaikkoja, mutta aivan sairaalan eteen Hämeentielle pääsee mm. useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla.

Suun terveys -luento päättää syyskauden yleisöluentosarjan. Luennot jatkuvat jälleen keväällä. Ensimmäinen luento on torstaina 11.1.2018.  Sen aiheena on Suomessa on turvallista synnyttää.

Tervetuloa!

Yleisöluentosarjaa koordinoi tiedetiedottaja Tuula Vainikainen, s-posti: tuula.vainikainen(at)saunalahti.fi, puh. 045 671 9558.