Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 20.9.2017 13.16

Vanhemmista asiantuntijoita lastensa hoidossa

Avainsanat:

- Yhden vauvan huoneesta tuli koko ajan hälytys, kun äiti oli poissa, ja vauvalle kehittyi matala pulssi. Henkilökunta tiesi, että kun äiti oli kotona yhden yön, tulisi olemaan enemmän hälytyksiä sinä yönä.

Tämän muistaa sairaanhoitaja Helena Lindberg Turun yliopistollisesta sairaalasta (Tyks) konkreettisena esimerkkinä siitä, että vanhempien läsnäololla on suuri vaikutus lapseen.

Vauva yksinkertaisesti voi paremmin, kun äiti oli läsnä. Silloin psykologi osastolla keksi kysyä äidiltä, voisiko hän jättää puseronsa osastolle, kun hän lähti viikonlopuksi kotiin.

- Tuoksu äidin puserosta rauhoitti vauvaa, ja viikonloppu sujui hyvin, sanoo Lindberg.

Camilla Røstum, Hege Melting ja Helena Lindberg

Camilla Røstum, Hege Melting St. Olavs hospitalista ja Helena Lindberg Tyksistä.

Vanhemmat Vahvasti Mukaan (VVM) koulutusmalli saa vanhemmat osallistumaan enemmän vastasyntyneen lapsensa hoitoon, ennen kaikkea keskoshoidossa. Mallia ovat kehittäneet Turun yliopiston tutkija, psykologian tohtori Sari Ahlqvist-Björkroth, Tyksin osastoylilääkäri Liisa Lehtonen vastasyntyneiden teho-osastosta sekä Turun yliopistolla vieraillut professori Zack Boukydis, joka on nyttemmin menehtynyt.

Vuosina 2009–2012 kehitettiin ja toteutettiin VVM-koulutus Tyksin vastasyntyneiden vauvojen osastolla. Mallin idea on, että vanhemmat osallistuisivat lapsensa hoitoon alusta lähtien, ja niin paljon kuin mahdollista.

Perhekeskeinen

Noin vuoden ajan henkilökuntaa St. Olavs hospitalista, yliopistosairaalasta Trondheimista, Norjasta, on koulutettu mallista.

- Se on hoivamalli, joka keskittyy enemmän perheeseen, ei vain lapseen, sanoo Hege Melting St. Olavs hospitalista.

- Olemme jo pidemmän ajan työskennelleet löytääksemme mallin, joka parantaisi yhteistyötämme perheiden kanssa, kertoo Laila Øie. Meillä on myös enemmän yksityishuoneita perheille kuin aikaisemmin.

Kun vanhemmat saadaan motivoitumaan lapsensa hoidosta alusta asti, vanhemmat saavat myös lisääntynyttä itsevarmuutta hoitaa omaa lastaan.

- Aikaisemmin sairaanhoitaja ei voinut jättää vauvan yksin huoneeseen vanhempiensa kanssa, mutta nykyään voimme tehdä sen, sanoo Øie.

Pieniä käytännön asioita

Käytännön asia, mitä St. Olavs hospitalissa on tehty, ovat seiniin laitetut laput, joissa lukee "Hei äiti ja isä. Olen eniten hereillä aikaisin aamulla, tulkaa mielellään käymään luonani silloin".

Se voi tuntua pieneltä asialta, mutta se on vihje vanhemmille viettää aikaa lapsensa kanssa ja oppia tuntemaan häntä paremmin.

Helena Lindberg Tyksistä kertoo, että vanhemmat nähtiin aikaisemmin enemmän ongelmana kuin vahvuutena.

- Aikaisemmin vanhempia pyydettiin poistumaan huoneesta, kun otettiin vauvasta verikoetta, asetettiin laskimonsisäistä kanyylia tai muiden toimenpiteiden yhteydessä. Henkilökunta rohkaisi vanhempia menemään "kotiin lepäämään" tietämättä, voivatko he rentoutua kotonaan, kun lapsi oli sairaalassa.

Nykyään ajatellaan sen sijaan, että on hyvin tärkeätä ja arvokasta, että vanhemmat tukevat lastaan muun muassa epämiellyttävän toimenpiteen aikana.

Eli Bøe Sæter, Laila Øie, Tone Alsvik, Camilla Røstum, Sanna Pick, Hege Melting, Helena Lindberg ja Sari Ahlqvist-Björkroth

Vasemmalta oikealle: Eli Bøe Sæter, Laila Øie, Tone Alsvik, Camilla Røstum, Sanna Pick, Hege Melting, Helena Lindberg ja Sari Ahlqvist-Björkroth.

Aikaisempi kenguruhoito

St. Olavs hospitalissa, Trondheimissa, on aloitettu käynnistää kenguruhoitoa aikaisemmin kuin Tyksissä. Lapset, jotka syntyvät viikolla 32 tai myöhemmin, ovat vuodesta 2007 lähtien saaneet kenguruhoitoa äitinsä tai isänsä rinnalla heti syntymänsä jälkeen. Lapset, jotka syntyvät viikolla 28 tai myöhemmin, ovat vuodesta 2014 lähtien saaneet kenguruhoitoa. Tyksissä näin pienet vauvat eivät saa välittömästi kenguruhoitoa, vaan heidät viedään synnytyssalista suoraan teho-osastolle.

Vientituote

Nyt VVM:ää suunnitellaan vietävän myös muihin maihin. Parhaillaan neuvotellaan yliopistosairaalan kanssa Riiassa, Latviassa, mutta siinä on vielä paljon avoimia kysymyksiä.

- Yksi kysymys on rahoitus, sanoo Sari Ahlqvist-Björkroth. Toivomme, että Rotary Liedossa voisi auttaa rahoituksen kanssa. Jos kaikki menee hyvin, VVM:ää viedään pikku hiljaa myös Riikaan.

Myös jotkin sairaalat Ruotsissa ja toinen sairaala Norjassa ovat olleet kiinnostuneita mallista.

- Vaatii alussa aikaa, ennen kun malli voidaan ottaa käyttöön toisessa sairaalassa, toteaa Ahlqvist-Björkroth.

 

Teksti ja kuvat: Nadine Karell

 

Faktaa:

VVM = Vanhemmat Vahvasti Mukaan

VVM on Tyksin keskososastolla kehitetty koulutusmalli, joka edistää perhekeskeisiä hoitokäytäntöjä vastasyntyneiden tehohoidossa.

Koulutus perustuu oletukseen, että vastasyntyneelle vauvalle vanhempien tarjoama läheisyys ja hoiva sekä orastava suhde heihin ovat elintärkeitä.

Ne muodostavat vauvan kannalta keskeisen ja korvaamattoman kasvu- ja kehitysympäristön. 

Olemalla vauvansa lähellä ja osallistumalla hänen hoivaamisensa vanhemmat voivat siis tukea oman vauvansa kehitystä myös vauvan sairaalahoidon aikana.

Vanhempien rajoittamaton oikeus osallistua vauvansa hoitoon sairaalassa tukee myös heidän omaa hyvinvointiaan ja sen kautta suhdetta vauvaan.

VVM-koulutuksella pyritään vaikuttamaan vastasyntyneiden tehohoidon henkilökunnan tapaan tukea vanhemman ja lapsen välistä suhdetta sekä työskennellä yhteystyössä vanhempien kanssa.

Koko henkilökunta Tyksin keskolassa on koulutettu VVM-koulutusmallilla ja lisäksi Tyksin keskola toimii koulutusyksikkönä. 

Lue lisää VVM:stä.