Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.4.2014 16.45

Tiedote sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksesta 5.11.2013

Avainsanat:

Ravintopalvelujen ulkoistus etenee valtuuston päätettäväksi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus esittää yksimielisesti, että valtuusto päättäisi siirtää sairaanhoitopiirin ravintohuolto- ja kanttiinitoiminnan julkisomisteiselle osakeyhtiölle ja samalla valtuuttaisi hallituksen päättämään tarkemmin siirtämisen ehdoista.

Asiaa on jo käsitelty hallituksen kokouksissa ja niissä tehtyjen päätösten nojalla siirrosta on keskusteltu Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n kanssa. Turun kaupunki omistaa kokonaan yhtiön, joka tunnetaan myös markkinointinimellä Arkea.

Arkea tuottaa ruoka-, siivous-, turvallisuus- ja kiinteistönhoitopalveluja ja on alallaan Lounais-Suomen suurin yritys, jonka palveluksessa on noin 900 työntekijää.  Arkea valmistaa päivittäin noin 40 000 ateriaa.

Arkea on ilmaissut kiinnostuksensa sairaanhoitopiirin koko ravintohuollon ja kanttiinitoiminnan palveluiden tuottamiseen. Neuvotteluissa esillä olleessa ratkaisussa sairaanhoitopiirin lähes koko 200 henkilöä käsittävä ravintohuollon ja kanttiinien henkilökunta siirtyisi Arkean palvelukseen nykyisin eduin liikkeenluovutuksen periaatteita noudattaen vanhoina työntekijöinä. Joitakin esimiestason henkilöitä jäisi sairaanhoitopiiriin hoitamaan ravintopalvelujen osto- ja laatutehtäviä sekä yhdyshenkilöiksi.

Sairaanhoitopiiri vuokraisi kaikki nykyiset keittiö-, ruokasali- ja kanttiinitilansa Arkealle. Lisäksi Arkea lunastaisi ravinto- ja kanttiinituotannossa tarvittavat koneet ja laitteet sairaanhoitopiiriltä sekä ostaisi toimintaa varten tarvitsemansa irtaimiston.

Arkean arvioiden perusteella järjestely tuottaisi kuntayhtymälle säästöä alempina ateriahintoina ja Arkealta saatuina vuokratuloina yhteensä 2,6 miljoonaa euroa vuonna 2014. Lisäksi sairaanhoitopiirin kassavirtaan vaikuttaisi kylmävalmistukseen tarvittavien 1,4–1,7 miljoonan euron investointien siirtyminen Arkealle, vaikkakin kustannukset siirtyisivät tuotteiden hintaan.

Sairaanhoitopiiri saisi Arkean kautta ravintopalveluissa noin miljoonan euron säästön ja 1,6 miljoonan euron vuokratulot. Vuokrat eivät tosin ole puhdasta tuloa, sillä sairaanhoitopiirille syntyy kyseisistä tiloista kuluja energiasta, vedestä ja jätevedestä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto käsittelee ulkoistusesitystä kolmen viikon kuluttua.

Paimion ja Raision sairaaloille vuosi lisäaikaa

Sairaanhoitopiirin toimintaa Tyksin Paimion ja Raision sairaaloissa jatketaankin vuoden 2015 alkupuolelle saakka, päätti sairaanhoitopiirin hallitus 5.11.2013. Aiemman päätöksen mukaan toiminta piti siirtää niistä Tyksin Turussa sijaitseviin sairaaloihin jo vuoteen 2014 mennessä.

Lisäaikaa tarvitaan, koska tilojen korjaus- ja käyttösuunnitelmiin on tullut muutoksia, jotka estävät siirrot alkuperäisessä aikataulussa.

Raision sairaalassa oleva leikkaustoiminta voi siirtyä Tyksin A-sairaalan leikkausosaston ja entisen teho-osaston tiloihin helmi-maaliskuussa 2014, jolloin tilojen korjausten ja muutostöiden arvellaan valmistuvan.

Raision sairaalassa oleva endoskopiatoiminta muuttaa A-sairaalan alakerroksiin, kun niiden korjaukset saadaan valmiiksi alkuvuonna 2015. Sen jälkeen Raisioon ei jää sairaanhoitopiirin tuottamaa erikoissairaanhoitoa.

Sisätautien vuodeosasto muutti Raision sairaalasta A-sairaalaan syyskuun alussa.

Paimion sairaalassa toimii vielä sairaanhoitopiirin reumapoliklinikka ja -vuodeosasto, kuntoutusosasto, pieni mykobakteerilaboratorio sekä reumapotilaiden hoidon tukena tarvittavaa kuvantamista. Reumapoliklinikka ja -osasto pääsevät Tyksin A-sairaalaan aiottua myöhemmin, koska niille sopivat tilat valmistuvat vasta alkuvuonna 2015. Kuntoutusosastolle ja laboratoriolle ollaan edelleen hakemassa uutta sijoituspaikkaa.

Sairaaloiden uusi tyhjentämisaikataulu tarvitsee vielä kolmen viikon kuluttua kokoontuvanvaltuuston hyväksynnän.

Salon aluesairaalan hankkeelle palautus

Salon aluesairaalan laajennus- ja peruskorjaushankkeen hallitus palautti kiinteistöjaostolle, jotta se arvioisi, tarvitseeko hanketta tarkistaa valmisteilla olevan uuden strategian takia.

Tyksin neurokirurgian avuksi lisää lääkäreitä

Hallitus päätti helpottaa Tyksin neurokirurgian tukalaa henkilöstötilannetta perustamalla neurokirurgian vastuualueelle kaksi erikoislääkärin ja yhden erikoistuvan lääkärin viran.

Jotta henkilöstömenot pysyvät tasapainossa, uudet vakanssit rahoitetaan lakkauttamalla Neuron toimialueelta tekstinkäsittelijän ja sairaanhoitajan vakanssit sekä Lasten ja nuorten klinikasta sairaanhoitajan vakanssi. Lisäksi Tyksin Vakka-Suomen sairaalassa muutetaan yksi erikoislääkärin vakanssi 60-prosenttiseksi.

Lisävirkojen perustamisen taustalla on neurokirurgian pitkään jatkunut lääkärivaje. Tyksin lääkäreiden ylityökiintiöt ovat täyttyneet paikallisen sopimuksen mahdollistamista lisätunneista huolimatta ja lääkäripäivystystä on jouduttu ostamaan vielä kalliimmalla ulkopuolisilta toimijoilta.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on kesällä tekemänsä tarkastuksen nojalla vaatinut tilanteen korjaamista viipymättä.

Sairaanhoitopiirin hallitus esittää ensi vuodeksi ylijäämäistä talousarviota

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti 5.11.2013 esittää kolmen viikon kuluttua kokoontuvan valtuuston hyväksyttäväksi vuoden 2014 talousarviota, jossa toimintakulut ovat 618,5 miljoonaa ja investointimenot 27,7 miljoonaa euroa.  Talousarvio on laadittu kolme miljoonaa euroa ylijäämäiseksi.

Toimintakuluihin varataan 19,8 miljoonaa euroa enemmän kuin kuluvan vuoden talousarvioon (kasvu 3,3 %). Kasvusta 8,9 miljoonaa euroa (1,5 %) on varattu palkkojen sopimuskorotuksiin ja muista indeksitarkistuksista johtuvaan menojen kasvuun. Uusia virkoja tai toimia ei talousarvioon ole liitetty.

Reaalisesti toimintakulut lisääntyvät 10,9 milj. euroa (1,8 %). Esimerkiksi ensihoidon alueellisten kenttäjohtoyksiköiden lisämenoihin varataan 635 000 euroa.

Reaalikasvusta 8,4 miljoonaa euroa käytetään talousarviomenojen jälkeenjääneisyyden korjaamiseen. Kuusi miljoonaa menee sairaanhoitopiirin henkilöstömenojen oikaisuun ja 1,5 miljoonaa Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitokselle. Vajaa miljoona euroa varataan budjetoitavien kiinteistöveromaksujen saamiseksi oikealle tasolle.

Kunnilta asukasluvun perusteella perittävä erityisvelvoitemaksu alenee merkittävästi, kun päivystysvalmiuden noin yhdeksän miljoonan euron kustannukset siirretään ensi vuonna hintoihin. Ensi vuonna sairaanhoitopiiri perii erityisvelvoitemaksuina 19,5 miljoonaa, kun niitä kuluvan budjetissa on 28 miljoonaa.

Erityisvelvoitemaksuilla katetaan muun muassa potilasvahinkoja, kuntoutuksen apuvälineitä, ensihoitoa ja aluetietojärjestelmän kuluja.

Siirtoviivemaksun perimistä esitetään jatkettavaksi.

Vakauttamisohjelma rajaa vuosikasvua

Taloussuunnittelu perustuu vuoteen 2021 ulottuvaan talouden vakauttamisohjelmaan, jonka mukaan sairaanhoitopiirin jäsenkuntien maksut saavat vuosittain kasvaa keskimäärin enintään 3,8 prosenttia. Pitkäaikaisia lainoja saa vuoden 2021 lopussa olla enintään 200 miljoonaa euroa. Vakauttamisohjelman aikana on myös nollattava vuoden 2013 loppuun mennessä kertyvät noin 25 miljoonan euron alijäämät, siksi tulevina tilikausina pitäisi kertyä ylijäämää.

Sairaanhoitopiirin talousarviot on laadittu aina edellisen vuoden talousarvion perusteella ja myös vuoden 2014 talousarvio pohjautuu vuoden 2013 talousarvioon. Hallituksen jäsen Tuija Ollikkala liitti pöytäkirjaan Aimo Suikkasen kannattamana ponnen, jonka mukaan talousarvion valmistelussa tulee jatkossa huomioida talousarviovuotta edeltävän vuoden talousennuste.

Talousarvioesityksen mukaan vuoden 2014 talouden sopeutustoimenpiteisiin saadaan helpotusta vakauttamisohjelman mahdollistamasta kasvusta noin 2,5 miljoonan euron verran. Maltilliseksi jääneen tupo-sopimuksen arvioidaan vähentävän henkilöstömenojen korotustarvetta vajaalla kuudella miljoonalla eurolla. Nämäkin huomioon otettuna toimintakulujen sopeutustarve on ensi vuonna noin kymmenen miljoonaa euroa. 

Suurimpia valmistelussa olevia talouden sopeuttamistoimenpiteitä ovat ravinto- ja kanttiinipalvelujen sekä Salon aluesairaalan synnytysten ja lastenosaston toiminnan uudelleenjärjestelyt.

Toimintatuotot kasvavat ensi vuonna 28,8 miljoonaa euroa (4,5 %) vuoden 2013 talousarvioon verrattuna.  Siitä on jäsenkuntatuottojen kasvua 19 miljoonaa (3,8 %) ja muiden tuottojen kasvua 9,7 miljoonaa euroa (6,5 %). Ensi vuonna odotetaan toimintatuottoja yhteensä lähes 672 miljoonaa euroa.

Laskutettavien palvelusuoritteiden odotetaan ensi vuonna edelleen vähenevän hoitopäivinä ja hoitojaksoina 7–8 prosenttia. Avohoitokäyntien ennakoidaan lisääntyvän noin neljä prosenttia kuluvan vuoden budjettiin ja yli seitsemän prosenttia vuoteen 2012 verrattuna.

Sairaanhoitopiiri ennakoi 12,4 miljoonan euron alijäämää

Hallitus hakee valtuustolta oikeutta sairaanhoitopiirin ja sen liikelaitosten budjettiylityksiin. Sekä sairaanhoitopiirin että Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen sitovat nettokulut ylittyvät ennusteen mukaan 4,7 miljoonalla eurolla. Turunmaan sairaalan liikelaitoksen sitovien nettokulujen ennustetaan ylittyvän 280 000 eurolla. Tyks-Sapa-liikelaitoksen myyntituotot piirin sairaaloilta ovat puolestaan ylittämässä budjetin 1,6 miljoonalla eurolla.

Lisäksi hallitus pyytää valtuustolta oikeutta koko sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ennustettuun 12,4 miljoonan euron alijäämäiseen tulokseen ja 8,5 miljoonan euron alituksen budjetin tavoitetuloksesta.

Hallituksen alaisten sairaanhoitopiirin yksiköiden investointimenot jäävät ennusteen mukaan 7,8 miljoonaa euroa budjetoituja pienemmiksi, 43,5 miljoonaan euroon. Talousarvion alittuminen johtuu T-sairaalan laajennuksen ja A-sairaalan muutostöiden investointimenojen alittumisesta. 

Tyks-Sapa-liikelaitoksen ja Turunmaan sairaalan liikelaitoksen investointimenot toteutunevat talousarvion mukaisina.

Strategian keskittämistavoitteet puhuttivat hallitusta

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valmisteilla oleva uusi strategia vuosille 2014–2016 keskustelutti hallitusta pitkään.

Mielipiteitä vaihdettiin erityisesti strategian uudistamisohjelmaan kirjatuista tavoitteista, jotka koskevat palvelujen keskittämistä sekä vuodeosastotasoisen kirurgian ja synnytysten lopettamista aluesairaaloissa.

Keskustelun aikana Aimo Suikkanen ehdotti Heikki Tammisen kannattamana, että strategia palautetaan uuteen valmisteluun, jonka aikana kuultaisiin alueen terveyskeskuksia.

Koska hallituksen jäsenet halusivat jatkaa keskustelua, puheenjohtaja määräsi palautuksesta äänestyksen. Asian käsittelyn jatkaminen voitti äänin 10–9. Jatkamisen puolesta äänestivät Piia Elo, Juhani Leppä, Jukka Kärkkäinen, Kari Friman, Pirjo Reide, Anneli Kivijärvi, Pirkko Tammelin, Tuija Ollikkala, Kalle-Antti Suominen ja Sanna-Mari Tammilaakso. Palauttamisen puolesta äänestivät Marjatta Hyttinen, Lasse Virtanen, Matti Lehtinen, Seppo Lehtola, Ulla Huittinen, Mirjam Karila, Aimo Suikkanen, Iiris Peltomaa ja Heikki Tamminen.

Tämän jälkeen Aimo Suikkanen teki strategiatekstiin ensin useita muutosesityksiä, mutta vähensi ne lopulta kolmeen kohtaan ja sai esitykselleen kannatusta neljältä hallituksen jäseneltä. Hallitus hyväksyi yksimielisesti muutoksista sen, jolla strategiatekstistä muutettiin alueellisen tietojärjestelmän hankintaa koskevaa sanamuotoa.

Äänestykseen menivät sen sijaan muutosehdotukset, joissa haluttiin poistettavan tavoite vuodeosastohoitoa vaativan kirurgian ja synnytysten poistamiseksi aluesairaaloista sekä tavoite turvata keskittämällä erikoissairaanhoidon palvelut maakunnassa.

Tässä äänestyksessä alkuperäinen tekstimuoto piti pintansa äänin 11–8. Puolesta äänestivät Piia Elo, Juhani Leppä, Jukka Kärkkäinen, Kari Friman, Pirjo Reide, Matti Lehtinen, Anneli Kivijärvi, Pirkko Tammelin, Tuija Ollikkala, Kalle-Antti Suominen ja Sanna-Mari Tammilaakso). Muutosesityksen puolesta äänestivät Marjatta Hyttinen, Lasse Virtanen, Seppo Lehtola, Ulla Huittinen, Mirjam Karila, Aimo Suikkanen, Iiris Peltomaa ja Heikki Tamminen.

Valtuusto saa siis päätettäväkseen hallituksen esityksenä strategisen uudistamisohjelman, jonka mottona on "terveempänä kotiin".

TERVEEMPÄNÄ KOTIIN - UUDISTAMISOHJELMA

1. Sairaanhoitopiiri on yksi kilpailukykyinen sairaala, jossa toiminta on tarkoituksenmukaisesti keskitettyä ja hajautettua. Yliopistosairaalan paras tietämys on käytettävissä kaikissa toimipisteissä. Erikoissairaanhoidon palvelut turvataan keskitetysti kattamaan koko maakunnan alueen.

1.1 Aluesairaalat tarjoavat sellaista erikoissairaanhoitoa, jota tarvitaan väestötasolla usein, tarvitaan yksilötasolla toistuvasti pitkäaikaissairauksien hyvän hoidon ja kuntoutuksen osana, ja lyhytaikaista vuodeosastohoitoa ensisijaisesti ikääntyneen väestön akuuttien terveysongelmien hoitamiseksi.

1.2 Yliopistosairaalatasoista päiväkirurgiaa toteutetaan kaikissa aluesairaaloissa.

1.3 Aluesairaaloiden yhteispäivystykset liitetään ensihoidon ja päivystyksen liikelaitokseen alueellisen ensihoidon hyötyjen saamiseksi.

1.4 Aluesairaaloissa ei tehdä vuodeosastohoitoa vaativaa kirurgiaa eikä hoideta synnytyksiä.

1.5 Turussa palvelut sovitetaan yhteen Turun kaupungin hyvinvointitoimialan oman erikoissairaanhoidon kanssa.

1.6 Luodaan kilpailukykyä parantava huippuosaamisstrategia.

2. Tyksin toimi- ja palvelualuekohtainen hoitolinjaorganisaatio laajennetaan koko sairaanhoitopiirin alueelle. Toimi- ja palvelualuejohtajat vastaavat koko alueen erikoissairaanhoidon saatavuudesta ja saumattomasta yhteistyöstä kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa.

3. Henkilöstön liikkuvuuden ja työn tuottavuuden parantamiseksi sairaanhoitopiirissä otetaan käyttöön tavoiteasetanta- ja kannustinjärjestelmät.

4. Yhtenäisen alueellisesti kattavan tietojärjestelmän takaamiseksi aloitettuun kokonaisarkkitehtuurityöhön perustuva alueellinen tietojärjestelmämäärittely ja mahdollinen hankinta käynnistetään valtuustokauden lopulla. Potilaan sähköisen asioinnin mahdollisuuksia lisätään.

5. Korkealuokkaisesta opetuksesta ja tutkimuksesta huolehditaan toteuttamalla erityisvastuualueen tutkimus- ja tiedestrategia ja opetusstrategiaa.

6. Sairaanhoidolliset palvelut (esim. laboratoriopalvelut) järjestetään taloudellisesti ja laadullisesti nykyistä vakaammalle pohjalle käyttäen Turun yliopiston ja erityisvastuualueen mahdollisuuksia.

7. Sairaanhoitopiirin tukipalvelut (esim. ruokahuolto) järjestetään taloudellisesti ja laadullisesti nykyistä vakaammalle pohjalle käyttäen omistajakuntien ja erityisvastuualueen mahdollisuuksia.

8. Sairaanhoitopiirin rakennuskanta saatetaan turvalliselle ja tarkoituksenmukaiselle tasolle. Tarpeettomista tiloista luovutaan. Kaikissa tilaratkaisuissa otetaan huomioon yhteisten tilojen ja laitteiden käytön mahdollisuus omistajakuntien ja Turun yliopiston kanssa. Yhteisillä tiloilla haemme parempaa yhteistyötä yli organisaatiorajojen ja sujuvampia hoitoprosesseja.

Muut kokouksessa käsitellyt asiat hallitus hyväksyi tai merkitsi tiedokseen esityksien mukaisesti.  


Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Siinä pyritään kertomaan merkittävimmät kokouksessa tehdyt päätökset taustatietoineen, mutta ei välttämättä kerrota kaikista kokouksessa käsitellyistä asioista. Pöytäkirja on julkaistu internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi/