Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 30.3.2016 13.16

Tiedote sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksesta 29.3.2016

Avainsanat:

Tyksin alueen pysäköintiin haetaan helpotusta uudella pysäköintirakennuksella

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti 29.3.2016 näyttää vihreää valoa uuden parkkihallin rakentamiseksi Tyksin Kantasairaalan läheisyyteen, Turkuun. Päätöksen mukaan pysäköintirakennuksen suunnittelu voidaan aloittaa jo kuluvana vuonna. Uuteen halliin kaavaillaan noin 400 autopaikkaa ja se voisi valmistua aikaisintaan vuoden 2017 lopulla.

Hallitus päätti myös edellyttää, että julkisen liikenteen käyttömahdollisuuksien parantamista selvitetään.

Kantasairaalan alueella on yhteensä noin 1 400 autopaikkaa, joista osa on henkilökunnan ja osa asiakkaiden käytössä. Paikkoja on kuitenkin tarpeeseen nähden liian vähän.

Takana hyvin onnistunut toimintavuosi

Hallitus vastaanotti tyytyväisenä sairaanhoitopiirin toimintakertomuksen vuodelta 2015. Sitovat tavoitteet oli varsin kattavasti saavutettu tai saatettu alkuun viime vuoden aikana.

Keskeinen uudistus oli yksi sairaala -mallin käyttöönotto, jossa aiemmat aluesairaalat Salossa, Loimaalla ja Uudessakaupungissa muutettiin Tyksin lähisairaaloiksi. Näissä kuntouttavissa lähisairaaloissa voidaan nyt tarjota yhä monipuolisempia palveluja. Samalla on edistetty lainsäädännön edellyttämää päivystys- ja leikkaustoiminnan keskittämistä. Hoitojonot ovat lyhentyneet ja jäsenkuntien kustannuskehitys on pysynyt raameissaan.

Viime vuonna avohoitoa lisättiin ja vuodeosastopaikkoja vähennettiin. Vaativaa vuodeosastohoitoa keskitettiin Tyksin Kantasairaalaan ja samalla lähisairaaloiden avohoidon palveluvalikoimaa alettiin laajentaa.

Uudistus on oikonut hoitoketjuja ja helpottanut yhteistyötä kuntien peruspalveluiden kanssa. Maakunnallinen yhteistyö sosiaali- ja terveyspalveluissa on edennyt hyvässä hengessä.

Lähisairaalat tarjoavat nyt sellaista erikoissairaanhoitoa, jota alueiden väestö tarvitsee usein, tai jota tarvitaan toistuvasti pitkäaikaissairauksien hyvän hoidon ja kuntoutuksen osana. Lisäksi ne tarjoavat lyhytaikaista vuodeosastohoitoa ensisijaisesti ikääntyneen väestön akuuttien terveysongelmien hoitamiseksi. Aluesairaaloissa tuotetaan myös muita tarkoituksenmukaisia erikoissairaanhoidon lähipalveluita sekä erikseen sovittuja, tiettyyn aluesairaalaan keskitettyjä yliopistosairaalapalveluita.

Erikoissairaanhoidon lähipalveluiden turvaamiseksi luotiin luottamushenkilötason päätöksentekoon mekanismit, joilla lähipalveluita voidaan paremmin seurata ja kehittää niin, että ne myös tukevat mahdollisimman hyvin perustason sosiaali- ja terveyspalveluita.

Sairaanhoitopiirin tukipalveluita alettiin järjestää omistajakuntien ja erityisvastuualueen toimijoiden kanssa, tavoitteena parantaa niiden kokonaistaloudellisuutta.

Lähisairaalauudistuksen yhteydessä Tyksin Loimaan ja Vakka-Suomen sairaaloiden vuodeosastot yhdistettiin viime vuoden lopussa kaupunkien vuodeosastoihin, minkä jälkeen samoilla osastoilla voidaan hoitaa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon potilaita.

Erikoissairaanhoidon palvelujen kysyntä kasvoi edelleen ja toiminnan volyymit ylittivät tavoitteet. Sairaanhoitopiirin palvelujen piirissä oli 210 225 eri henkilöä. Avohoitokäyntejä toteutui 954 927, leikkaustoimenpiteitä 37 920 ja hoitopäiviä 287 470.

Tilinpäätöksen hallitus käsitteli jo edellisessä kokouksessaan. Hallitus hyväksyi ja allekirjoitti nyt osaltaan tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen vuodelta 2015 ja jätti ne tilintarkastajien tarkastettavaksi.

Lue koko Tilinpäätös ja toimintakertomus internetsivulta!

------------------------------------------

Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Esityslistat ja pöytäkirjat julkaistaan internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi.