Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 24.5.2016 13.16

Tiedote sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksesta 24.5.2016

Avainsanat:

Sairaanhoitopiiri laatii vakauttavaa talousarviota

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti 24.5.2016, että vuoden 2017 talousarvio laaditaan kaksi miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Tavoitteena on pitää jäsenkuntien maksuosuuden kasvu enintään 1,7 prosentissa kuluvan vuoden talousarvioon verrattuna.  

Talousarviota laaditaan vuosille 2013–2021 tehdyn talouden vakauttamisohjelman tavoitteiden mukaisesti niin, että velkaantumiskehitys taitetaan ja vakavaraisuutta parannetaan. Toimintakulut, investointien rahoitus ja poistot rahoitetaan siten, että jäsenkunnilta saatavat tulot kasvavat keskimäärin enintään 3,8 prosenttia vuodessa vakauttamiskaudella.

Kalliin hoidon tasausjärjestelmän raja nostetaan nykyisestä 60 000 eurosta 80 000 euroon. Asiakasmaksujen korotus jakoi mielipiteitä, ja hallitus päätti olla korottamatta niitä ensi vuonnakaan asetuksen mahdollistamaan maksimiin äänestyksen jälkeen, äänin 12–6.

Piirin ja Turun psykiatria halutaan yhteen vuonna 2017

Hallitus ehdottaa 14.6.2016 kokoontuvalle valtuustolle, että se osaltaan hyväksyy Turun hyvinvointitoimialan psykiatrisen erikoissairaanhoidon yksiköiden ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatristen yksiköiden yhdistämisen samaan kokonaisuuteen. Hallitus pyytää myös valtuutta päättää tarkemmin toimintojen siirtojen ehdoista.

Selvitys sairaanhoitopiirin ja Turun kaupungin psykiatristen toimintojen tila- ja organisaatiokysymyksistä käynnistettiin kaksi ja puoli vuotta sitten.

Viime talvena työryhmä totesi julkaisemassaan väliraportissa, että ehdotus sairaanhoitopiirin ja Turun kaupungin psykiatrian organisaatioiden yhdistämisestä on sote-uudistuksen tavoitteiden mukainen, toiminnallisesti järkevä ja kustannustehokkuutta lisäävä.  Työryhmä ehdotti, että organisaatioiden yhdistäminen toteutetaan 1.1.2017.

Organisatorisen yhdistämisen jälkeen kehitetään yhdistyneen organisaation toimintaa ja hoitoprosesseja, sekä parannetaan laatua ja selkiytetään palvelurakennetta. Tämän arvioidaan kestävän vuoteen 2020 saakka, jolloin myös uuden psykiatriatalon arvellaan valmistuvan. Uuden psykiatriatalon myötä siirryttäisiin sitten kolmanteen vaiheeseen eli maakunnalliseen palvelujärjestelmään.

Yhdistyminen aiotaan toteuttaa siten, että Turun kaupungilta siirtyvät toiminnot muodostavat alkuvaiheessa yhden tulosyksikön sairaanhoitopiirin organisaatiorakenteessa.

Yhdistämistä perustellaan muun muassa sillä, että sairaanhoitopiirin ja Turun kaupungin psykiatrisen hoitojärjestelmän pirstoutunut rakenne ei mahdollista nykyaikaisen psykiatrisen hoidon toteuttamista. Käytettävissä olevien osastojen laadullista valikoimaa pidetään aivan liian suppeana ja tiettyjen sairauksien hoitoon keskittyneitä poliklinikoita ei ole juuri ollenkaan.

Yhdistämissuunnitelma koskee Turun kaupungin 14 psykiatrista osastoa ja sairaanhoitopiirin 29 osastoa ja poliklinikkaa.

Hallitus päätti esittää KYSin palvelualuejohtaja Leena Setälää uudeksi sairaanhoitopiirin johtajaksi. Sairaanhoitopiirin johtajan valinnasta on julkaistu erillinen tiedote.

Muut kokouksessa esillä olleet asiat hallitus päätti tai merkitsi tiedokseen esittelyiden mukaisesti.

 

Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Esityslistat ja pöytäkirjat julkaistaan internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi.