Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.4.2014 16.45

Tiedote sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksesta 11.6.2013

Avainsanat:


 

Tyksin U-sairaalan toiminta siirtymässä T-sairaalan yhteyteen

Turun yliopistollisen keskussairaalan huonokuntoisen U-sairaalan toiminnoille haetaan korvaavia tiloja ensisijaisesti T-sairaalan yhteyteen rakennettavista uudisosista.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi 11.6.2013 esityksen mukaisesti ehdotuksen, jonka mukaan U-sairaalaa korvaavien tilojen rakentamista suunnitellaan jatkossa ns. B-vaihtoehdon mukaisesti. Samalla hallitus päätti, että korvausrakentamisen suunnitelmien, selvitysten ja rakennuskustannusten tulee sisältyä valtuuston aiemmin hyväksymään 104,8 miljoonan euron talousarvioon, ja että suunnittelussa tulee huomioida myös sairaanhoitopiirin vakauttamisohjelma.

Hallituksen päätös oli kiinteistöjaoston aiemman päätöksen mukainen. Sen mukaan U-sairaalan nykyisiä toimintoja pyritään sijoittamaan nykyiseen A-sairaalaan peruskorjattaviin tiloihin, T-sairaalan B-osan kylkeen rakennettavaan uudisosaan (H-osa) sekä T-sairaalan G-osan viereen rakennettavaan uudisosaan (I-osa).

Suunnitelmassa kaavaillaan A-sairaalasta korvaavia tiloja U-sairaalassa toimivalle silmäklinikalle, joka siirtäisi A-sairaalaan poliklinikkansa ja vuodeosastonsa sekä leikkaustoimintansa. Tähän tarvittaviin remontteihin kuluisi noin kaksi miljoonaa euroa enemmän, kuin A-sairaalan jo päätettyihin peruskorjauksiin on budjetoitu.

T-sairaalan H-osan laajuus olisi nykyisen arvion mukaan 6 000–8 000 bruttoneliömetriä. Sinne voitaisiin sijoittaa korva-, nenä- ja kurkkusairauksien, suu- ja leukasairauksien sekä gynekologisten syöpien avohoito, joiden tilatarve on noin 4 000 hyötyneliömetriä. H-osan hinnaksi arvioidaan 15–20 miljoonaa euroa.

T-sairaalan I-osaa suunnitellaan rakennettavaksi rautatien ja Helsingintien päälle, betonikannen varaan. Tähän uudisosaan sijoitettaisiin synnytyksiä ja naistentautien hoitoa, mutta ei kuitenkaan gynekologisten syöpien avohoitoa, sekä lasten ja nuorten sairaanhoitoa ilman avohoidon päivystystä. Lisäksi sinne tulisi edellä mainittujen alojen operatiivista, päiväkirurgista ja leikkaukseen kotoa -toimintaa ja tukipalveluja. Myös kliinisen neurofysiologian I-osaan sijoittamisen hyötyjä arvioidaan.

I-osaan sijoitettavien toimintojen tilatarve on nyt noin 24 000 hyötyneliötä. Suunnitelmasta laaditaan tarkennettu huonetilaohjelma, jonka tavoitteena on supistaa tilat 20 000 hyötyneliöön. I-osan hinnaksi arvioidaan nyt 125 miljoonaa euroa.

Nykyinen asemakaava sallii betonikannen rakentamisen rautatien ja Helsingintien päälle ja kortteliin kuuluvien tilojen sijoittamisen kannelle. Hankkeelle joudutaan kuitenkin hakemaan kaavamuutos lisärakennusoikeuden ja liikenneyhteyksien takia sekä viereen suunnitellun Micromedicum-hankkeen takia.

I-osan kaavamuutoksessa ja suunnittelussa huomioidaan mahdollisesti toteutettava laboratoriotoimintojen uudelleen järjestely (Micromedicim-hanke) ja myös sen vaihtoehtoiset rahoitusmuodot selvitetään.

Hallituksen päätös merkitsee, että U-sairaalan korvaavien tilojen suunnittelu jatkuu kolmessa erillisessä hankkeessa, joista yksi perustuu A-sairaalan nykyisten tilojen peruskorjaamiseen ja kaksi muuta lisäosien rakentamiseen T-sairaalan yhteyteen.

Osavuosikatsaus ennakoi toimintakulujen ja alijäämän kasvua

Sairaanhoitopiirin osavuosikatsaus tammi-huhtikuulta ennakoi, että piirin toimintakulut kasvaisivat 12,8 miljoonaa ja alijäämä 11,6 miljoonaa talousarviota suuremmiksi. Tulosennusteen mukaan toimintakulut nousisivat 611,5 miljoonaan ja alijäämä painuisi 15,5 miljoonaan euroon. Sitovat nettokulut uhkaavat ylittyä 12 miljoonalla eurolla.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti esityksen mukaisesti edellyttää virkamiesten valmistelevan 13.8. pidettävään hallituksen kokoukseen esitykset toimenpiteistä, joihin alijäämän ja toimintakulujen ylitysennusteet antavat aihetta. Hallitus evästi johtavia virkamiehiä noin tunnin mittaisella keskustelulla.

Toimintakulujen ennusteessa oletetaan, että työpanos vastaisi tammi-huhtikuussa toteutunutta tasoa myös loppuvuonna. Silloin henkilöstömenot ylittäisivät talousarvion 7,6 miljoonalla eurolla. Palvelujen ostomenojen ennustetaan ylittyvän 1,9 miljoonaa euroa. Materiaalien ostomenoissa on odotettavissa noin 800 000 euron talousarvioylitys. Muiden toimintakulujen talousarvioylitys olisi 2,5 miljoona euroa.

Suurentuvaa alijäämää selittää osaltaan tulojen jääminen noin 4,5 miljoonaa euroa talousarviota pienemmiksi. Jäsenkunnilta saatavat tulot ovat supistumassa lähes kaksi miljoonaa. Muilta asiakkailta ennustetaan saatavan 900 000 euroa vähemmän ja potilasmaksutkin ovat jäämässä 1,6 miljoonaa talousarviosta. Erityisvaltionosuuksia saataneen 1,6 miljoonaa ja muita myyntituottoja lähes miljoona euroa arvioitua vähemmän. Eräitä muita myyntituottoja on kuitenkin tulossa noin 2,5 miljoonaa euroa enemmän.

Investointeihin varatuista määrärahista näyttää jäävän käyttämättä 8,1 miljoonaa euroa. T-sairaalan laajennusosan loppurakentamiseen ja varustelun kuluisi tänä vuonna 2,7 miljoonaa ja A-sairaalan muutostöihin 4,9 miljoonaa euroa arvioitua vähemmän.

Lainarahoituksen tarve kasvaa. Investointimenojen ja lainojen lyhennysten rahoittamiseksi tarvitaan tänä vuonna lainarahoitusta 48 miljoonaa euroa suunnitellun 38 miljoonan sijasta. Lainojen kokonaismäärä nousee vuoden lopussa 299 miljoonaan euroon.

Sairaanhoitopiirin palvelujen kysyntä ja käyttö ovat taas kasvussa, sillä lähetteet lisääntyivät alkuvuonna 1,4 prosenttia ja hoitotoiminta kokonaisuudessaan noin 1,5 prosenttia.

Avohoitokäyntien määrä lisääntyi kaikissa piirin sairaaloissa Vakka-Suomen sairaalaa lukuun ottamatta. Tyksissä kasvu oli 5,4 ja aluesairaaloissa keskimäärin 7,1 prosenttia. Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksessa avohoitokäynnit lisääntyivät 17,2 prosenttia vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna.

Päiväkirurgiset leikkaukset lisääntyivät 1,4 prosenttia ja vuodeosastohoitoa vaativat leikkaukset vähenivät 9,2 prosenttia. Väheneminen johtui pääosin Tyksin muuttojen takia kolmeksi viikoksi suljetusta A-sairaalan leikkausosastosta.

Lapsia syntyi suunnilleen samaan tahtiin kuin vuotta aiemmin, Tyksissä ja Salossa kirjattiin yhteensä 1551 synnytystä.

Hanna Mäkäräisestä Tyks-Sapan toimitusjohtaja

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti siirtää Tyksin tulosryhmänjohtaja Hanna Mäkäräisen Tyks-Sapa-liikelaitoksen toimitusjohtajan virkaan 1.9.2013 lukien. Siirto tehtiin Mäkäräinen suostumuksella. Virasta maksettavaksi kokonaispalkaksi päätettiin Mäkäräisen nykyinen kuukausipalkka 9787 euroa.

Hallitus päätti samalla, että tulosryhmänjohtajalle nyt annetut tehtävät tulee jakaa sisäisin tehtäväjärjestelyin, eikä virkaa siten enää täytetä.

Virkasiirrosta päätettiin äänestämällä, koska hallituksen jäsen Heikki Tamminen ehdotti Silvia Kosken kannattamana, että virka julistettaisiin haettavaksi avoimella hakumenettelyllä. Äänestyksessä sairaanhoitopiirin johtajan päätösesitys voitti äänin 14-2 (1 tyhjä).

Tyks-Sapa-liikelaitoksen johtokunta oli jättänyt hallitukselle lausunnon, jossa se esitti toimitusjohtajan viran täyttämistä virkasiirtona hallituksen saaman esityksen mukaisesti. Toimitusjohtajan tehtävää on hoidettu tilapäisin järjestelyin vuodesta 2011 aiemman toimitusjohtajan jätettyä tehtävän.

Jaakko Hartiala tutkimuksen ja opetuksen vastuuhenkilöksi

Hallitus päätti määrätä 1.7.2013 lukien vastuualuejohtaja, professori Jaakko Hartialan Tyksin Medisiinisen toimialueen tutkimuksesta ja opetuksesta vastaavaksi viranhaltijaksi siihen asti, kun Turun yliopiston sisätautiopin professoriksi valittu henkilö aloittaa tehtävässään. Professuurin täyttö on kesken.

Medisiinisen toimialueen tutkimuksesta ja opetuksesta vastaava professori Jorma Viikari on jäämässä eläkkeelle.

Kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen professori Jaakko Hartiala on Medisiinisen toimialueen kliinisen fysiologian, isotooppi- ja PET-tutkimusten vastuualueen vastuualuejohtaja. Hän toimii myös sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkärinä 7.7.2013 saakka.

Muut esillä olleet asiat hallitus päätti tai merkitsi tiedokseen esittelyiden mukaisesti.


Huomautus: Tämä on toimituksellinen tiedote kunnallisen hallintoelimen kokouksesta. Siinä pyritään kertomaan merkittävimmät kokouksessa tehdyt päätökset taustatietoineen, mutta ei välttämättä kerrota kaikista kokouksessa käsitellyistä asioista. Pöytäkirja julkaistaan internet-osoitteessa http://vsshp.ktweb.fi/.