Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 2.7.2021 16.47

Koronatilanne heikentynyt jälleen nopeasti Varsinais-Suomessa

Avainsanat:

Koronatilanne Varsinais-Suomessa on vaikeutunut. Varsinais-Suomi on edelleen perusvaiheessa. Jos epidemiatilanne edelleen heikkenee, terveysturvallisuussuosituksia on tiukennettava. Tapahtumanjärjestäjillä ja matkustajilla on nyt suuri vastuu terveysturvallisuuden huomioimisesta.

Koronatilanne Varsinais-Suomessa on vaikeutunut nopeasti, minkä vuoksi alueellinen koronakoordinaatioryhmä piti tänään ylimääräisen kokouksen. Viime 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 27,4 (THL 1.7.). Kesäkuun 22. päivä ilmaantuvuus oli 17,7. Positiivisten koronatestien osuus on nyt hieman yli 2 prosenttia, kun se ennen juhannusta oli 0,8 prosenttia.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueen heikentyneestä tilanteesta kertoo erityisesti tartunnanjäljityksen vaikeutuminen ja tartunnanlähteiden laajeneminen. Valtaosa tartunnoista on lähipiiristä ja ulkomailta saatuja tartuntoja. Ulkomaisista tartunnoista suuri osa on peräisin suomalaisten matkailijatartunnoista.

Tyksin sairaaloissa oli kahden viikon jakso (viikot 24–25), jolloin sairaaloissamme ei ollut hoidossa koronapotilaita ja kuukauden jakso, jonka aikana sairaaloissa ei alkanut uusia hoitojaksoja. Valitettavasti tilanne on nyt tämänkin osalta muuttunut. 

Tapahtumajärjestäjillä suuri vastuu taudin leviämisen estämisestä 

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä on syvästi huolestunut koronatilanteen vaikeutumisesta.

– Seuraamme tulevan viikonlopun ja alkuviikon aikana tarkasti epidemian kehittymistä Varsinais-Suomessa. Emme vielä tiedä jatkaako tartuntojen ja altistumisien määrä kasvuaan, mutta tilanne on vakava, Pietilä sanoo.

Varsinais-Suomen alue on edelleen perusvaiheessa, mutta vaara siirtyä takaisin kiihtymisvaiheeseen on suuri. 

– Ymmärrän hyvin kesätapahtumien järjestäjien huolen yleisötapahtumien peruuntumisesta. Tapahtumajärjestäjillä on suuri vastuu taudin leviämisen estämisestä. Jos haluamme, että kesä jatkuu rennosti, kuten kaikki toivomme, aivan kaikki tilaisuudet pitää nyt järjestää koronaturvallisesti, Pietilä sanoo.

– Kukaan ei pidä tästä tilanteesta, mutta nyt on tosi kyseessä. Mikäli kehityssuunta jatkuu tällaisena, meidän on otettava uudelleen käyttöön rajoituksia, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila muistuttaa.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä tarkastelee epidemiatilannetta seuraavan kerran viimeistään ensi viikon torstaina 8.7.2021.

Deltavariantti yleistyy Varsinais-Suomessa

Suomalaisten matkailijoiden joukossa todetut tartunta- ja altistumisketjut ovat lisänneet koronatartuntojen määrää myös Varsinais-Suomen alueella. Tartunnoista suuri osa on deltavarianttia (ent. Intian variantti). Marttilan mukaan deltavariantti on nyt ottanut valtaviruksen paikan Varsinais-Suomen alueella.

– Nyt on syytä hakeutua koronatestiin matalalla kynnyksellä, jos epäilet tartuntaa tai altistumista. Viruksen deltamuunnos tarttuu herkemmin kuin edellinen alfamuunnos. Erityisesti ulkomaan matkailijoiden on todella tärkeää hakeutua nopeasti testiin, Marttila sanoo. 

Koronaepidemian kolme vaihetta

  • Perustasolla epidemia ei kasva. Tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen. Paikalliset ja alueelliset tartuntaketjut ovat hallittavissa ja altistuneet pystytään jäljittää ilman viivettä. Uudet koronatapaukset ovat satunnaisia yksittäistapauksia tai ne todetaan karanteenissa jo olevilla.
  • Kiihtymisvaiheessa epidemia kasvaa. Tartuntojen alueellinen ilmaantuvuus on korkeampi kuin perustasolla, mutta ei ylitä 25 tapausta 100 000 asukasta kohti (viimeisen 14 päivän aikana). Koronatestituloksista positiivisia on 1–2 prosenttia. Alueella esiintyy joukkoaltistumisia sekä useita paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja. Suuri osa tartuntalähteistä pystytään edelleen selvittämään tehokkaasti ja sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakyky pystytään turvaamaan ilman erityistoimia.
  • Leviämisvaiheessa epidemian kasvu on nopeaa. Koronatartuntojen ilmaantuvuus on 25–50 tapausta 100 000 asukasta kohti (viimeisen 14 päivän aikana) ja yli kaksi prosenttia testeistä on positiivisia. Lisäksi tartuntojen jäljitettävyys heikkenee. Se tarkoittaa, että n. 2/3 tai vähemmän tartuntalähteistä on selvitettävissä. Samalla sairaala- ja tehohoidon ennustetaan kääntyvän kasvuun.