Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 2.12.2014 12.16

Endometrioosikudoksessa myös testosteronitaso on kohonnut

Avainsanat:

Turkulaistutkijoiden hämmästyttävä tutkimuslöydös:

Endometrioosissa eli kohdun limakalvon sirottumataudissa endometrioosikudoksen hormonipitoisuudet poikkeavat terveen kohdun hormonipitoisuuksista. Yllättävä löytö oli, että myös testosteronin määrä oli kudoksessa kohonnut. Tulokset ovat peräisin Tyksin sekä Turun, Kuopion ja Sydneyn yliopistojen tutkimuksesta.

Endometrioosi on tavallinen hedelmällisessä iässä olevien naisten sairaus. Sirottumatauti-nimi kuvaa hyvin sairautta: kohdun limakalvon eli endometriumin kaltaista kudosta kasvaa tuntemattomasta syystä kohdun ulkopuolella, tavallisesti vatsaontelossa pikkulantion alueella, emättimen ja peräsuolen välissä tai munasarjojen pinnalla. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion. Tavallisin oire on alavatsakipu, joka saattaa alkaa jo useampi päivä ennen kuukautisia ja voimistua vuodon aikana. Oireina esiintyy ulostamis-, virtsaamis- tai yhdyntäkipua tai kaikkia. Endometrioosiin voi myös liittyä vuotohäiriöitä. Endometrioosi voi aiheuttaa hedelmättömyyttä, jota hoidetaan usein koeputkihedelmöityksen avulla.

Oireet voivat alkaa jo pian kuukautisten alkamisen jälkeen, mutta tavallisimmin endometrioosi kuitenkin todetaan 20–30 vuoden iässä. Arvioiden mukaan endometrioosista kärsii 5–10 prosenttia naisista. Sairaus on kuitenkin huomattavasti todennäköisempi hankalista kuukautiskivuista kärsivillä ja toisaalta tuntemattomasta syystä hedelmättömillä naisilla, joista jopa puolen on arvioitu sairastavan endometrioosia.

Endometrioosin perimmäinen syy tunnetaan edelleen vain osittain. Endometrioosi on naissukuhormoni estrogeenista riippuva tulehduksellinen krooninen sairaus. Endometrioosioireet helpottavat vaihdevuosien myötä, kun munasarjojen estrogeenituotanto hiipuu. Kipulääkityksen lisäksi tavanomaisin lääkehoito onkin munasarjan estrogeenituotannon ja kuukautisvuotojen minimoiminen.

Tavallisia hoitomuotoja ovat yhdistelmäehkäisy (pilleri, laastari tai rengas) tai keltarauhashormonijohdannaiset (pilleri tai hormonikierukka). Mikäli näiden avulla ei saada kipuja lievitettyä riittävästi on hoitovaihtoehtona leikkaus.

Endometrioosin hormonaalinen tausta sai vahvistusta

Tyksin naistenklinikan (vastaavana tutkijana dosentti, osastonylilääkäri Antti Perheentupa) ja Turun yliopiston biolääketieteen laitoksen (vastaavana tutkijana professori Matti Poutanen) vuosia jatkuneen yhteistyön tuloksena on hiljattain saatu uutta tietoa endometrioosin hormonaalisesta taustasta. Aikaisemmin on epäilty, että endometrioosikudos kykenee tuottamaan itse estrogeeniä samaan tapaan kuin eturauhassyöpä tuottaa androgeenia ja rintasyöpä estrogeenia. 

Havainto on aiemmin osoitettu epäsuorasti ja perustunut hormonituotantoon osallistuvien entsyymien geenien ilmentymiseen tautikudoksessa. Nyt turkulaiset ovat yhteistyössä Sydneyn ja Kuopion yliopistojen tutkijoiden kanssa osoittaneet ensimmäistä kertaa suorilla mittauksilla, että endometrioosikudoksen hormonipitoisuudet poikkeavat terveen kohdun limakalvon hormonipitoisuuksista. Tutkimusten tulokset on julkaistu viimeksi The Journal of Endocrinology & Metabolism -lehdessä (marraskuu, 2014).

Endometrioosikudos osallistuu erittäin merkittävästi oman elinvoimaisuutensa kannalta tärkeiden estrogeenien aineenvaihduntaan. Toisaalta endometrioosikudos tuottaa vain heikosti endometriumin kasvua ja erilaistumista säätelevää keltarauhashormonia (progesteroni), joka normaalisti toimii endometriumin kasvun jarruna.

– Tuoreessa tutkimuksessa havaittu aivan uusi hämmästyttävä löydös on miessukuhormoni testosteronin korkea taso endometrioosikudoksessa. Miessukuhormoneilla on pieninä pitoisuuksina osoitettu olevan tehtäviä terveenkin endometriumin toiminnassa. Tämän uuden löydöksen merkitystä tai tärkeyttä ei kuitenkaan vielä tunneta. On kuitenkin selvää, että löydös ja sen jatkotutkimukset tuovat aivan uutta tietoa endometrioosikudoksen toiminnasta, selvittää dosentti Antti Perheentupa.

Julkaisu:
Kaisa Huhtinen – Taija Saloniemi-Heinonen – Pekka Keski-Rahkonen – Reena Desai – Daniel Laajala – Mia Ståhle – Merja R. Häkkinen – Michael Awosanya – Pia Suvitie – Harry Kujari - Tero Aittokallio – David J. Handelsman – Seppo Auriola – Antti Perheentupa – Matti Poutanen: Intra-tissue steroid profiling indicates differential progesterone and testosterone metabolism in the endometrium and endometriosis lesions. - The Journal of Endocrinology & Metabolism 2014 Nov;99(11):E2188-97
 

Tämän tiedotteen laati lääketieteen toimittaja ja tiedetiedottaja Tuula Vainikainen, joka avustaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä tutkimusta koskevassa viestinnässä. Hänet tavoittaa sähköpostilla osoitteesta [email protected] ja puhelimella numerosta 045 671 9558.