Välkommen till neurogeriatriska avdelningen på ÅUCS Kaskenlinna sjukhus!
På avdelningen utförs övergripande, patientorienterat vårdarbete som multiprofessionellt teamarbete. Vi behandlar multiprofessionellt neurogeriatriska patienter.
Du får som studerande en egen handledare som är huvudansvarig för din handledning och bedömning under din praktikperiod, men hela personalen deltar i handledningen. Under övervakning av handledaren får du som studerande öva färdigheter som behövs bland annat i olika ingrepp och att genomföra läkemedelsbehandling.
Den första veckan är avsedd att vara introduktionsvecka, så vi hoppas att du då är i morgonskift. På sjukhuset är arbetet skiftarbete, där det även ingår arbetsskift på kvällar och veckoslut. Vi hoppas att studerandena beaktar ovan nämnda skift i mån av möjlighet när de planerar arbetsskift. På detta sätt har studerandena de bästa möjligheterna att arbeta med sina egna handledare.
Det är bra om du tänker på dina mål inför den kommande perioden redan när du väljer praktikplats i linje med skolans mål. Med de egna handledarna för du en diskussion om målsättningarna genast i början av praktikperioden. Redan under praktiken får du en mellanbedömning. Före slutbedömningen önskar vi att du fyller i studeranderesponsen.
Undervisning och handledning
- neurogeriatriska patientens resursbaserade vardagsarbete i rehabiliteringssyfte
- mindre åtgärder såsom katetrisering och sårvård
- olika delområden av läkemedelsbehandlingen genom hela läkemedelsprocessen
- handledning av patienten och anhöriga
- ordnande av plats för fortsatt vård
Före praktiken
Du kan bekanta dig med de neurologiska grundbegreppen, de vanligaste sjukdomarna och det rehabiliterande vårdarbetet med en geriatrisk patient om du vill på förhand. Dessutom önskar vi att du också bekantar dig med sjukhusets beskrivningar och hygienråd via följande källor:
Sjukhuset som inlärningsmiljö
Infektioidentorjuntayksikkö
Vad lär du dig på vår enhet?
- principerna för rehabiliterande och multiprofessionellt vårdarbete
- förståelse för neurologiska sjukdomar och symptom och deras betydelse för människans helhetshälsa och funktionsförmåga
- vikten av samarbete och teamarbete
- handleda och stödja patienten och anhöriga
Kontaktperson
avdelningsskötare Ania Kulju (ania.kulju@varha.fi)