Länkstig
- Hem
- Information om ÅUCS
- ÅUCS organisation
- Spetskompetensenheter
- Spetskompetensenhet inom neuromodulationsbehandling
-
Organisation och verksamhet i Spetskompetensenhet inom neuromodulationsbehandling
Organisation och verksamhet i Spetskompetensenhet inom neuromodulationsbehandling
ÅUCS Spetskompetensenhet inom neuromodulationsbehandling genomför, utvecklar och koordinerar sektorsövergripande neuromodulationsverksamhet och vetenskapligt forskningsarbete inom olika delområden av den specialiserade sjukvården i Egentliga Finland.
Utbudet av neuromodulationsbehandlingar är det mest omfattande i Finland och våra moderna neuromodulationsmetoder används vid psykiatriska sjukdomar och neurologiska sjukdomar, till exempel för behandling av neuropatisk smärta och smärtsyndrom, epilepsi, rörelsestörningar och tinnitus. Neuro-HIFU-apparaten (High Intensity Focused Ultrasound) som tas i bruk våren 2022 är den första i Finland. Den kan även ge möjligheter till behandling och anknytande forskningsarbete vid centrala rörelsestörningar.
Nätverkssamarbetet vid Spetskompetensenheten inom neuromodulationsbehandling baserar sig på en sektorsövergripande modell, där patientens vård och behandling genomförs i samarbete med olika specialiteter och med hjälp av experter inom olika verksamhetsområden. I nätverksmodellen ansvarar varje enhet som hör till Spetskompetensenheten för sin egen verksamhet samt vården och behandlingen för patienterna i sina egna lokaler och budgeter. I personalen ingår personer med spetskompetens: specialistläkare, sjukskötare, laboratorieskötare, sjukhusfysiker samt forskare från doktorander till professorer. En central del i verksamheten är samarbetsgrupper som regelbundet går igenom patientfall, såsom arbetsgruppen för neuromodulationsbehandling som består av experter inom olika specialiteter och som sammanträder en gång per månad.
Till spetskompetensenheten inom neuromodulationsbehandling hör
ÅUCS Neurocentrum ansvarar för den specialiserade sjukvården, rehabiliteringen och jouren för patienter inom neurologi och neurokirurgi i Egentliga Finland. Till Neurocentrum hör de neurologiska och neurokirurgiska vårdavdelningarna, enheten för hjärncirkulationsstörningar dvs. CVA-övervakningen, rehabiliteringsavdelningen samt neurologiska och neurokirurgiska poliklinikerna.
På Neurocentrum används neuromodulationsmetoder mångsidigt i patientvården. De mest centrala metoderna är DBS dvs. djup hjärnstimulering, VNS dvs. vagusnervstimulering, ITB dvs. behandling med intratekalt baklofen. Våren 2022 tar vi, som det första universitetssjukhuset i Norden, i bruk ultraljudsbehandling av hjärnan, Neuro-HIFU, för behandling av rörelsestörningar.
Aktuell vetenskaplig forskning vid Neurocentrum gällande neuromodulationsbehandlingar gäller särskilt DBS- och Neuro-HIFU-behandlingar.
Smärtkliniken ansvarar för behandling av svår kronisk smärta och långvarig smärta efter operationer inom Egentliga Finland. Verksamhetsmodellen är multiprofessionell och utgår från en biopsykosocial referensram. Verksamheten på smärtpolikliniken innefattar multiprofessionella bedömningar, krävande diagnostik, behandlings- och rehabiliteringsrekommendationer samt inledning och genomförande av krävande behandlingar (t.ex. krävande läkemedelsbehandlingar, krävande invasiva smärtbehandlingsmetoder och poliklinisk rehabilitering i gruppform med hjälp av kognitiv beteendeterapi. Patienterna vårdas i samarbete med andra specialiteter, primärvården och andra enheter som erbjuder rehabilitering. Verksamheten leds av anestesiologer. I den multiprofessionella smärtarbetsgruppen deltar anestesiologer, neurologer, neurokirurger, specialisttandläkare, psykologer, socialarbetare och sjukskötare.
Indikationer för stimulatorbehandling är neuropatisk smärta och CRPS, när andra smärtbehandlingsmetoder inte har gett ett tillräckligt terapisvar. Besluten om att inleda behandling fattas av den multiprofessionella smärtbehandlingsgruppen. Till smärtklinikens stimulatorbehandlingar hör SCS dvs. elektrisk ryggmärgsstimulering och DRG dvs. stimulering av spinalganglier. Efter en testperiod på två veckor kan man sätta in en permanent strömkälla. I behandlingen ingår regelbundna kontroller på Smärtkliniken. Målet är att därefter överföra övrig smärtbehandling till primärvården, varvid Smärtkliniken ansvarar endast för patientens stimulatorbehandling. Till stimulatorteamet hör för närvarande 2 anestesiologer och 2 sjukskötare.
På smärtpolikliniken samlas aktivt information om stimulatorbehandlingarnas inverkan på patienternas livskvalitet. I och med att stimulatorbehandlingar blir allt vanligare vill vi satsa på forskningsverksamheten för att kunna utveckla och rikta behandlingen så ändamålsenligt som möjligt.
Som den första enheten i Finland inledde Klinisk neurofysiologi (KNF), tillsammans med Psykiatriska neuromodulationsenheten, noninvasiva neuromodulationsbehandlingar år 2011. Till KNF-enhetens neuromodulationsbehandlingar hör rTMS, dvs. repetitiv transkranial magnetstimulation, och tDCS, dvs. transkraniell elektrisk stimulation, för behandling av smärta, epilepsi, tinnitus, olika rörelsestörningar och depression. Till personalen hör neurofysiologer, laboratorie- och sjukskötare samt sjukhusfysiologer.
Med noninvasiva rTMS- och tDCS-neuromodulationsbehandlingar kan man forma verksamheten i hjärnans nervsystem, antingen forcera eller bromsa verksamheten samt frisätta endogena signalsubstanser såsom dopamin, smärtstillande opioder eller stämningshöjande serotonin. Dessa främjar gynnsamma neuroplastiska förändringar i hjärnfunktioner som rubbats till följd av en sjukdom. Enligt kliniska undersökningar är evidensgraden för effekten av rTMS-behandling på depression, neuropatisk smärta och rehabilitering efter slaganfall redan klass A, och på ÅUCS är den en vedertagen behandlingsmetod vid depression och svår smärta. Med tDCS uppnår man nästan samma effekt som med rTMS. Dess fördel är en apparat som lämpar sig för användning hemma och som lånas ut till patienten för egenvård, vilket sparar tid och kostnadsresurser inom hälso- och sjukvården. Fördelen med alla noninvasiva neuromodulationsbehandlingar är mycket god tolerabilitet utan betydande biverkningar, när säkerhetsaspekterna beaktas i valet av patienter.
KNF har sedan 2006 undersökt effekten av rTMS- och tDCS-behandling hos både friska personer och personer med olika sjukdomar, såsom neuropatisk smärta, CRPS-smärta och tinnitus.
Radiologiska ansvarsområdet vid ÅUCS ansvarar för jourmässiga och elektiva avbildningsundersökningar samt interventionell radiologi hos neurologiska och neurokirurgiska patienter i Egentliga Finland. Bilddiagnostiska undersökningar görs på alla radiologiska avbildningsenheter. Interventionell radiologi utförs på ÅUCS behandlingsenheter för interventionell radiologi och HIFU. Till personalen hör radiologer, röntgenskötare och sjukhusfysiker.
Inom ansvarsområdet Radiologi används neuromodulationsmetoder mångsidigt i patientvården. Till de centrala metoderna hör trombektomi vid akuta slaganfall samt som det första universitetssjukhuset i Finland ultraljudsbehandling av hjärnan, Neuro-HIFU, för behandling av rörelsestörningar. Användningsområdena för Neuro-HIFU är mycket omfattande och behandlingsformen kan användas vid behandling av rörelsestörningar, tumörer, kronisk smärta och tvångssyndrom.
I den vetenskapliga forskningen ligger fokus särskilt på undersökning av tillämpningar för Neuro-HIFU-metoden.
Psykiatriska neuromodulationsenheten ansvarar centraliserat för genomförandet av neuromodulationsbehandlingar avsedda för behandling av psykiatriska sjukdomar inom Egentliga Finland. Till enhetens neuromodulationsbehandlingar hör ECT dvs. elbehandling, ketamininfusion, rTMS dvs. repetitiv transkranial magnetstimulation och tDCS dvs. transkraniell elektrisk stimulation. I neuromodulationsenhetens arbetsteam ingår specialistläkare, läkare under specialistutbildning, sjukskötare och avdelningssekreterare. Under ECT-åtgärdsdagarna arbetar också en anestesiläkare och en anestesiskötare på enheten.
Forskningsprojekten vid Spetskompetensenheten inom neuromodulationsbehandling är nästan alltid gemensamma för flera specialiteter, och Psykiatriska neuromodulationsenheten deltar i de psykiatriska delområdena. Enheten deltar i skrivandet av vetenskapliga rapporter och läroböcker som behandlar psykiatriska neuromodulationsbehandlingar. Psykiatriska neuromodulationsenheten ger utbildning i neuromodulationsbehandling i Finland och utomlands, och ansvarar för planering, implementering och tillämpning av det riksomfattande kvalitetsregistret för psykiatrisk neuromodulationsbehandling tillsammans med det riksomfattande kvalitetsregistret för psykiatrisk neuromodulationsbehandling i Sverige.
På enheten Medicinsk fysik arbetar cirka tjugo sjukhusfysiker och tio fysiker under specialistutbildning. Sjukhusfysikerna har en viktig roll i processen för upphandling och anskaffning av nya apparater.
På PET-centrum deltar sjukhusfysikern i många olika PET-, PET-MR, MR- samt i fMRI-undersökningar och även i egna forskningsprojekt. Inom området klinisk neurofysiologi deltar sjukhusfysikern till exempel i både planerings- och genomförandefasen vid rTMS-behandlingar och DBS-operationer. Inom radiologi planerar och optimerar sjukhusfysikerna bland annat MR-sekvenser för att uppnå bästa möjliga resultat, och som det senaste har de en mycket väsentlig roll i idrifttagningen och modelleringen av Neuro-HIFU.
Turku Brain and Mind Center (TBMC) grundades 2011 och under centret lyder över 20 forskningsteam inom olika delområden av neurovetenskap i Åboregionen. Nationella Neurocenter Finlands enhet i Egentliga Finland fungerar som en del av TBMC. TBMC ordnar och koordinerar undervisningen inom hjärnforskning vid Turun yliopisto. Magisterprogrammet Human neuroscience startade hösten 2018. Biämneshelheten Minor in neuroscience är öppen för alla studenter vid Turun yliopisto.
Forskningsteamet TurkuBrainlab som verkar vid TBMC utför aktivt invasiva och noninvasiva neuromodulationsundersökningar. I forskningsarbetet kombineras lokalisering av nya behandlingsobjekt med hjälp av avbildningsmetoder för hjärnan, undersökning av neurobiologiskt svar på hjärnstimulering samt kliniska behandlingsundersökningar. TurkuBrainlab utförde de första DBS-PET-mätningarna i Finland 2020.
Strategi
Spetskompetensenheten inom neuromodulationsbehandling är ett nätverk som innefattar flera olika specialiteter samt verksamhets- och ansvarsområden. Samverkan inleddes 2015. Enheten fick spetsenhetsstatus 2018 och dess strategi grundar sig på Spetskompetensstrategin i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Grunden i spetskompetensenhetens verksamhet är aktivt forskningssamarbete som främjar neuromodulationsbehandlingar, mångsidig och högklassig kompetens hos personalen samt långsiktig utvecklingsvilja och innovativitet för förbättring av verksamhetsmiljön, val av evidensbaserade behandlingsmetoder och planering av apparatinvesteringar.
Spetskompetensenheten inom neuromodulationsbehandling har som mål att vara Finlands bästa kompetensenhet inom neuromodulationsbehandlingar och ett internationellt erkänt forsknings- och lärcenter. Spetskompetensenheten erbjuder internationell spetskompetens vid bedömning av nyttan av neuromodulationsbehandlingar, användning av tillgängliga behandlingsalternativ, tekniskt genomförande av behandlingar samt prognostisering och uppföljning av terapisvar.
Värderingar
- spetskompetens
- individuellt vald och effektiv behandling för patienten
- hög kvalitet
- internationellt ansedd vetenskaplig forskning
- effektivt sektorsövergripande nätverkssamarbete