Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 11.11.2020 15.50

Sömnapné kan utgöra en risk för svår coronainfektion

Nyckelord:

Frågan om huruvida sömnapné kunde försvåra coronainfektion vaknade, då patienter vårdades vid Åbo universitetscentralsjukhus (Åucs) under den första pandemivågen. Läkare och forskare vid Åucs och Åbo universitet har nu publicerat sina forskningsresultat. Publikationen är den första i sitt slag där det viktigaste fyndet är att sömnapné kunde utgöra en riskfaktor för svårare coronainfektion.

Undersökningen gick ut på att uppfölja journaluppgifterna av patienterna som inskrivits för vård på Åucs på grund av coronainfektion under första pandemivågen våren 2020. Egentliga Finland med sina ca 480 000 invånare klarade sig med ett förhållande litet antal personer som insjuknade i coronavirusinfektion. Antalet personer som hade positivt coronatest uppgick till 278. Av dessa inskrevs 28 på sjukhuset före 4.5.2020. Dessa patienter utgjorde studiegruppen och deras journaluppgifter granskades i syfte att söka fram riskfaktorer för allvarlig coronainfektion och intensivvårdsbehov.

– Tanken var att vi måste få mera information om hurudan dessa patienters situation egentligen är. Det omfattande undersökningstillståndet som studien förutsatte tillät uppföljning av en patientgrupp vars sjukdom till stor del var så gott som okänd. Det framkom rätt tidigt under studiens lopp att sömnapné förekom rätt mycket bland dessa patienter, berättar Thijs Feuth, läkare i specialiseringstjänst för lungsjukdomar, medicine doktor och förste författare till artikeln.

Thijs Feuth.

Analys av patienternas journaluppgifter visade att 29 procent av dem som behövde sjukhusvård hade diagnosen sömnapné sedan tidigare. Detta är en hög siffra, och den är väsentligt högre än förekomsten av personer som behöver vård för sömnapné i Egentliga Finland, vilken är 3,1 procent. Trots att det totala antalet patienter var litet, var andelen patienter med sömnapné stor.  Den höga förekomsten av sömnapné i denna patientgrupp förklaras uppenbarligen inte heller av övervikt som sömnapnépatienter ofta har och är en känd riskfaktor för coronainfektion.

– Resultatet är dock så klart att det väcker frågan om huruvida sömnapné är en riskfaktor för coronainfektion. Sömnapné kunde i princip utgöra en risk för behov av sjukhusvård för personer som insjuknar i coronasmitta. Förekomsten av sömnapné hos coronapatienter förutspår svårare sjukdomsförlopp, anser Feuth då han tolkar undersökningsresultaten. Sömnapné leder till andningsuppehåll under sömn. Sjukdomen diagnostiseras genom sömnregistrering.

I övrigt är undersökningsresultaten samstämmiga med tidigare rapporterade resultat. Således konstaterades bl.a. att blodvärdet CRP var högre för de patienter som behövde intensivvård. Virussjukdomar höjer i regel inte CRP-värdet signifikant.

Patientuppgifterna insamlades av coronapatienter som vårdades på olika avdelningar inom Åucs. Ett stort antal sakkunniga deltog i studien. Undersökningsansvarig var chefen för ansvarsområdet infektionssjukdomar, överläkare Jarmo Oksi. Dessutom arbetade koordinerade chefen för Åucs Sömn- och andningscenter och experten på sömnapné, docent Tarja Saaresranta, i projektet.

Text och bild: Sini Silvan