Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 19.11.2021 15.50

Redan en halv miljon coronatest har analyserats på ÅUCS

Nyckelord:

Under den här veckan togs det 500 000:e coronatestprovet på ÅUCS. Det första coronatestet togs i februari 2020 så prover har alltså tagits i 21 månader.

Den positiva andelen av coronaprov har aldrig tidigare under epidemins gång varit så hög som den är nu. Så mycket som över tio procent av alla prov är positiva.

Sjukskötare tar coronatest från en man.

Foto: Mikael Soininen.

– Den höga andelen positiva resultat beror delvis på de nutida testningskriterierna. Man tar nu färre prov av de grupper där den negativa andelen resultat skulle vara större, till exempel av de som är dubbelvaccinerade. Provmängden är inte längre lika stor som den var i början av hösten men under de senaste veckorna har det funnits många dagar som vi fått över hundra positiva testsvar. Analyseringen av testen förbinder fortfarande 5-7 personer varje dag, endast hos oss i laboratoriet. Därtill görs provtagning och spårningsarbete i alla kommuner, säger ansvarsområdesdirektör Kaisu Rantakokko-Jalava från klinisk mikrobiologi vid ÅUCS. 

Enligt Rantakokko-Jalava kommer inte mer testning att lösa pandemin.

– Vaccinen skyddar väl från allvarlig coronasjukdom och från sjukhusvistelse. Trots det kan också vaccinerade ha lindriga eller symtomfria smittor och under kortare tider till och med stora virusmängder, säger hon. 

Trots att covidintyget är i bruk så finns det ändå stora risker för ovaccinerade att få smittan då människor samlas. Till skillnad från vaccinet skyddar inte ett negativt testsvar en person överhuvudtaget. I flera europeiska länder har man tagit en sådan praxis i bruk att man endast får covidintyget genom vaccin eller genom tidigare insjuknad coronainfektion, som ger skydd för att insjukna i corona på nytt och få en allvarlig sjukdom. 

Rantakokko-Jalava vill påminna om att det är viktigt att hållas hemma om man har symtom som tyder på luftvägsinfektion.

– I gränsfall kan det löna sig att göra ett hemtest innan man sätter foten utanför hemmet, också om man är vaccinerad. Testet bör göras exakt enligt anvisningarna. Ett positivt hemtest bör bekräftas med ett officiellt test. Ett negativt resultat utesluter inte med säkerhet coronainfektion, säger Rantakokko-Jalava.

Coronatest rekommenderas till följande grupper med lindriga symtom av luftvägsinfektion:

  • Ovaccinerade eller sådana som fått endast en coronavaccindos.
  • En person som bor i vårdboende dygnet runt.
  • Arbetstagare inom social- och hälsovårdsbranschen testas så snart som möjligt då symtom uppstår. Detta gäller också dubbelvaccinerade personer.
  • Personer som kommer utomlands ifrån, eftersom gränsbevakningens testningspraxis fortsätter som tidigare. De personer som kommer in i landet utomlands ifrån behöver ett coronatest efter 3-5 dagar från det att de kom in i landet. Lagen om smittsamma sjukdomar kräver ett coronatest även av symtomfria personer.
  • Coronatest rekommenderas också till gravida kvinnor i tredje trimestern som har symtom i luftvägarna eller som blivit exponerade av corona, trots att de fått två coronavaccindoser. För gravida kvinnor finns en risk för propp vid konstaterad corona och därför är det viktigt att söka sig till testning så att man vid behov får vård så snabbt som möjligt. 

För under 12-åriga barn som har symtom som passar in på coronavirusinfektion rekommenderas provtagning i åtminstone följande fall:

  • exponering av bekräftat coronavirusfall inom de senaste två veckorna.
  • i barnets familjekrets finns över 16-åringar som inte har fullt vaccinationsskydd.
  • barnets infektionssymtom kräver testning enligt läkares bedömning.