Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 7.10.2020 13.16

Hälsocampus Åbo presenterade kompetenscentret för läkemedelsutveckling

Nyckelord:

Nätverket Hälsocampus Åbo utvecklar spetskunnande för forskning, utbildning och innovation inom hälsosektorn i Egentliga Finland. Hälsocampus stod värd för en tillställning där man presenterade kompetenscentra inom medicinsk forskning för påverkare och media i Egentliga Finland.

Leena Setälä, utvecklingsdirektör för Hälsocampus Åbo, är nöjd med uppmärksamheten som informationstillställningen fick.

– Vi är verkligen glada för det stora intresset som riksdagsledamöterna inom vår region visade för vårt kunnande och vår potential och för alla de sakkunniga och intressanta frågor de ställde om alla delområden som vi behandlade.  De kan inverka på att ärenden som viktiga för oss i åboregionen får en mer framstående plats i beslutsarbetet, Setälä säger.

– Dessutom är det viktigt att universitetssjukhuset inställer sig positivt till samarbetet med olika företag, eftersom detta stöder näringsverksamheten inom vår region.  Välståndet för invånarna inom regionen ökar av det stigande kunskapskapitalet och upptäckten av nya vårdformer och behandlingslösningar, för att inte tala om ökningen av skatteintäkterna, hon tillägger.

Janne Lahtiranta, Lila Kallio, Leena Setälä, Pia Vihinen, Mikael Fraunberg ja Jukka Westermarck.

Åbo – den starkaste regionen inom läkemedelsutveckling

Jukka Westermarck är professor i cancerbiologi och forskningsdirektör för Åbo biovetenskapscentrum.  Han poängretade att det är viktigt att det nationella läkemedelscentret grundas i Åbo.  Centret är av stor betydelse för läkemedelsforskningen och -utvecklingen i Egentliga Finland.

Westermarck poängterade att läkemedelsutvecklingscentret ingalunda är ett nätverk mellan universiteten eller ett högskolepolitiskt projekt utan ett företagspolitiskt och näringspolitiskt produktutvecklingscentrum.  Han beskrev hur läkemedelsutvecklingscentret producerar konkreta läkemedelsmolekyler utgående från forskningsresultat.  Dessa molekyler möjliggör i sin tur utvecklingen av nya läkemedel och behandlingskoncept.

Åbo är den starkaste regionen inom läkemedelsutveckling i Finland. Åbo universitet och Åbo Akademi arbetar redan nu gemensamt vid forskningsenheterna BioCity och Åbo biovetenskapscentrum på campusområdet i Åbo.  Dessutom finns ungefär hälften av Finlands läkemedels- och diagnostikindustri och drygt 100 life science-företag i Åbonejden.  Åboregionen har redan nu uppenbara fördelar och givna styrkor vilka ytterligare stärks av grundandet av ett riksomfattande läkemedelsutvecklingscentrum just här. 

Auria Biobank – mest erfarenhet av biobanksforskning

Finland första sjukhusbaserade biobank, Auria Biobank stöder hälsovetenskaplig forskning för att befrämja folkhälsan, förbättra identifieringen av olika sjukdomsmekanismer och utveckla behandling och vård. Auria innehar den mest omfattande erfarenheten av att utnyttja arkiverade biologiska prover, t.ex. för individuell sjukdomsdiagnostik och terapi.  Auria Biobank är en gemensam organisation för Åucs och Åbo universitet.

Biobanken insamlar biologiska prover av frivilliga donatorer och samlar vetenskapligt data kring proverna.  Rätten till proverna och till användningen av den information som de innehåller grundar sig på EU:s dataskyddsförordning. Informationen om alla prover anonymiseras, men samtyckesgivaren får på begäran veta vilka undersökningar vederbörandes prov använts.

Auria Biobank satsar på kontinuerlig utveckling i syfte att utnyttja befolkningens biobanks- och hälsoinformation utan att äventyra individens datasäkerhet.  

– Också i framtiden bör lagstiftningen tillåta flexibelt utnyttjande av biobanksmaterialet.  På detta sätt går det att få tillgång till biobanksprover som forskningen behöver i hög utsträckning för utredningar i olika sjukdomsgrupper, säger Lila Kallio, direktor för Auria Biobank.

Cancerforskning och utveckling av cancermediciner – exceptionellt produktiv verksamhet i Åbo

Pia Vihinen, specialistläkare i cancersjukdomar och strålbehandling vid Åucs och direktör för Västra Cancercentrum (FICAN West), presenterade Västra Cancercentrums verksamhet. Centret koordinerar omfattande och flervetenskaplig forskning kring cancer: olika behandlingsformer, diagnostik och läkemedelsutveckling.  Högklassig forskning är möjlig tack vare tätt samarbete mellan Åbo universitet, Åucs och olika diagnostik- och läkemedelsföretag.

– Cancerforskning och läkemedelsutveckling inom cancermedicinen utgör exceptionellt omfattande och produktiv verksamhet just i Åbo.  Vihinen berättar att Åbo universitet och Åucs är hemvisten för ca 30 olika cancerforskningsgrupper.

Stämningar från mediatillställningen.

Framtidens sjukhusfartyg kommer till undsättning

Arbetslivsprofessorn vid Åbo universitet Janne Lahtiranta målade visioner av Sjukhusfartygsprojektet som kunde svara på den utmaning som plötsliga belastningstoppar erbjuder.

– Hälsovårdens belastning har varierat och varierar regionalt i takt med ändringar i antalet coronasmittor.  Flexibel respons på sådan förändring skulle underlätta arbetet t.ex. vid internationella katastrofer, där behovet av hälsovårdstjänster kan ändras kraftigt under en kort tid, beskriver Lahtiranta.

Ett instrument för flexibla hälsotjänster kunde vara modulära sjukhusfartyg som kunde föra med sig behövliga resurser till katastrof- eller epidemiområden.

Sjukhusfartygskonceptet från Egentliga Finland är en innovation som på ett naturligt sätt skapats i en miljö där offshoreindustrin, hälsoteknologin och hälsovården korsar.  Det är inte frågan om någon enskild produkt utan snarast om en palett som används för att måla en bild av den finska industrins framtid, utbildningen inom hälsosektorn och den finska utvecklingshjälpen, visionerar Lahtiranta.  

Alla högskolor i Egentliga Finland och sjukvårdsdistriktet är aktörer inom Hälsocampus Åbo och är också med i projektet sjukhusfartyg.  Dessutom deltar 32 företag och nätverket av UNTIL-utvecklingslaboratorier med att utveckla ny teknologi.

Samarbete behövs för att främja hjärnans hälsa

Docenten i neurokirurgi vid Östra Finlands universitet och chefen för det nationella neurocentret Mikael von und zu Franberg värmde åhörarna med sitt inspirerande anförande där han eftertraktade tätare forskningssamarbete och innovationsarbete inom neurovetenskaperna.

En central orsak till att den finska neurovetenskapen varit så framgångsrik är den vanliga människan, d.v.s. patienten som i egenskap av provgivare och prövningsdeltagare frivilligt deltar i utvecklingen av läkemedel och andra behandlingar.  Tack var detta har nya neurologiska behandlingar kunnat utvecklas.  Forskningen inom neurovetenskaperna är dock splittrad i vårt land.

– Det nationella neurocentret utgör grunden för våra gemensamma ansträngningar. Neurocentret betjänar och förenar alla som jobbar med neurovetenskap, berättar Fraunberg.

Den finska neurovetenskapliga forskningen och produktutvecklingen är internationellt av hög standard och uppskattade.

– Vad som nu behövs är målmedvetet, internationellt samarbete mellan universitetssjukhusen, universiteten och industrin.  Nu lönar det sig att satsa på finsk hjärnforskning. Därigenom kan vi säkerställa framgången av finsk neurovetenskaplig forskning och produktutveckling också framöver, säger han emfatiskt.

Nätverket Hälsocampus Åbo utvecklar spetskunnande för forskning och utbildning samt innovationsarbete inom hälsosektorn. Samarbetspartners inom Hälsocampus Åbo är Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Åbo universitet, Åbo Akademi, Åbo yrkeshögskola, Yrkeshögskolan Novia och Turku Science Park Oy (Åbo Vetenskapspark Ab).  https://www.healthcampusturku.fi/ 

Text och bild: Talvikki Härmä