Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 20.8.2018 16.49

En ny slags knäoperation gjordes på Åucs för första gången i Finland

Nyckelord:

En knäoperation med en ny metod gjordes för första gången i Finland på Åbo universitetscentralsjukhus i våras. Atroskopisk trokleoplastik innebär mindre värk och snabbare återhämtning för patienten.

Cirka 20 procent av patienterna vars knä någon gång gått ur led behöver en operation. Hos en liten del av patienterna, i synnerhet hos dem vars knäskålar gått ur led redan som barn, fattas en fåra från knäskålen på lårbenets sida. Detta kallas för trokleadysplasi.

Knäoperation

 

Foto: Victor Ekholm.

– Ifall fåran fattas så finns det två runda ytor mot varandra i knäet. Då hålls inte den bågformiga knäskålen över lårbenets krökta yta och knäet går lätt ur led, säger Åucs Ortos avdelningsöverläkare Jani Knifsund.

För några decennier sedan var den vanligaste åtgärden flytt av skenbenets fixering i knäskålen. Resultaten var ganska dåliga.

Snabbare återhämtning

I den tidigare tekniken har trokleoplastiken gjorts som en öppen operation och då har man varit tvungen att öppna hela knäleden. Åtgärden har då gjorts med styranordning utan direkt synkontroll. Fördelen med den nya metoden är att man inte behöver öppna knäet utan att åtgärden kan göras med atroskopi med noggrann synkontroll.

– Patienten återhämtar sig snabbare och knäet är mindre ont. Det går också lättare att rehabilitera knäet och såren läker bättre då de bara är små hål, säger Knifsund.

Läkaren gör knäoperation.

Foto: Victor Ekholm.

Besvären kan börja redan som barn

Ofta fattas fåran från båda knäna men det är vanligt att tillståndet är värre i det ena knäet. Operationen kan göras så länge som broskytan ännu är hel på lårbenets sida.

– Patienternas knän går oftast ur led första gången redan som barn, av en liten skada eller till och med utan någon olycka. Det lönar sig at utföra operationen genast då barnet eller den unga slutat växa, säger Knifsund.

Jani Knifsund

På bilden: avdelningsöverläkare Jani Knifsund. Foto: Nadine Karell.

Nytt i Norden

Den allra första atroskopiska trokleoplastiken gjordes år 2008. Tekniken är för tillfället i användning i sju länder. I Norden har dessa operationer utförts åtminstone i Oslo och Köpenhamn.

– Jag kan inte uttala mig om mängden operationer men ortoped Lars Blond i Köpenhamn som utvecklat metoden har utfört cirka 100 operationer. Vi var hos honom och övade på metoden, säger Knifsund.

Jessica är Finlands första patient

Den första atroskopiska trokleoplastiken i Finland gjordes på Åucs till Jessica, 38. Hon vill berätta om sina hälsoärenden endast med sitt förnamn. Jessica säger att hon nu klarar av att göra mycket sådant som hon inte klarade av förut.

– Det korta svaret är: allt! Innan operationen hade jag ont dygnet runt, jag levde på medicin och jag var hela tiden rädd för när knät skulle ge vika. En vanlig strandutflykt med min familj var till exempel en situation där jag hela tiden var på min vakt.

Jessica tänker inte springa något maratonlopp men hon är lycklig över att hon kan leva ett normalt liv.

– Jag kan gå raskt om jag håller på att missa bussen. Jag kan gå normalt i trappor och inte bara ett steg i taget. Jag har inte längre ont och äter ingen medicin mera. Jag kan träna och ta hand om mig själv, så jag mår både psykiskt och fysiskt bättre. Jag kan till och med cykla redan. Det bästa av allt är ändå att jag kan hitta på en massa roligt med min dotter, utan att hela tiden ha ont eller vara rädd för varje steg jag tar.

 

Text: Nadine Karell