Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 11.12.2020 15.50

Coronaläget har snabbt försämrats i Egentliga Finland: var tionde smittpatient över 50 år behöver sjukhusvård

Nyckelord:

 Antalet coronasmittade personer ökar brant i Egentliga Finland. Antalet nya fall av coronasmitta uppgår numera till ca 80 per dag – siffran för en vecka sedan var ca 50.  Epidemin i Egentliga Finland grasserar i första hand inom de större och mest tättbefolkade bostadsområdena.

Vi är mycket bekymrade över coronasituationen i Egentliga Finland.  Smittan kan härstamma från ett otal olika smittkällor och ingen befolkningsgrupp går säker vad gäller coronasmitta.  Under drygt en vecka har vi nu tillämpat i praktiken alla rekommendationer då pandemin är i fasen för samhällsspridning, säger chefsläkaren för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Mikko Pietilä.

Av de smittfall som man lyckats spåra har tillsvidare ungefär en fjärdedel uppkommit inom familjen eller bland närstående.  Rikligt med coronapositiva smittfall har konstaterats genom testning också på arbetsplatser och inom långvårdsenheter.  För närvarande identifieras 39 procent av smittkällorna, men denna siffra stiger, då spårningen framskrider.  

Incidensen av coronavirussjukdomen ökar fortfarande.  Under de gångna två veckorna har nu 136 coronafall registreras per 100 000 invånare – 6 december var siffran 103.  Coronaprover har tagits flitigt och antalet coronatester som utfaller positivt är nu 4,1 procent. 

Av dem som besmittats och är över 50 år behöver ca 10 procent sjukhusvård

För närvarande är 13 patienter intagna på Åucs för vård p.g.a. coronainfektion.  Mot bakgrund av antalet smittfall är det sannolikt att antalet coronapatienter stiger ytterligare under de närmaste dagarna.  

–  Vår statistik visar att drygt 10 procent av dem som insjuknat i corona och är över 50 år behöver vård på sjukhus.  Av dem som behöver sjukhusvård, behöver ca 20 procent intensivvård.  Vårdtiden på intensiven kan uppgå till flera veckor.  Det är alltså ingalunda frågan om någon lindrig sjukdom utan vi befinner oss i ett allvarligt läge. Trots god beredskap finns det en risk för överbelastning av sjukhusen, om läget förvärras, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä.   

Av dem som fått coronasmitta och är yngre än 50 år behöver ca 2 procent sjukhusvård

Distansundervisning bör övervägas inom grundutbildningen

Den regionala samarbetsgruppen (koordinationsgruppen) rekommenderar att kommunerna i Egentliga Finland nu överväger att i grundutbildningen övergå från närutbildning till distansutbildning, till den del detta är möjligt och till den del epidemisituationen detta kräver.  Inom en del av kommunerna eller skolorna i landskapet har man redan övergått eller håller på att övergå till distansutbildning också för de olika klasserna i grundskolan.  

Vi har omsorgsfullt granskat källorna till coronasmitta och -exponering. Endast under denna vecka har över 400 personer inom grundutbildningen och förskoleverksamheten exponerats för coronaviruset.  Detta har tillsvidare lett till 19 fall av smitta, berättar Esa Rintala, ansvarig överläkare för smittsamma sjukdomar i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Inom yrkesutbildningen på andra stadiet och i gymnasierna har rekommendation om distansundervisning varit i kraft sedan tidigare.

Den regionala samarbetsgruppen konstaterade att kommunerna lagt ner mycket arbete på att identifiera smitthärdar.  Inom kommunerna har man informerat om lägets allvar och om skydd mot coronasjukdom bl.a. genom fältarbete bland kommuninvånarna på gräsrotsnivå.

Det har kommit till vår kännedom att möten och sammankomster ordnas trots alla rekommendationer och begränsningar.  Tyvärr använder inte alla heller munskydd regelbundet, men de flesta följder dock rekommendationerna väl, säger Esa Rintala.

Samarbetsgruppen utfärdade rekommendationer gällande rörlighet och kontakter mellan människor i början av december och dessa rekommendationer är i kraft t.o.m. 23 december.  Samarbetsgruppen möts regelbundet för bedömning av coronaläget. Detta sker nästa gång senast 15.12.2020.