Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 28.12.2017 15.49

Åucs först i Norden med ny digital avbildningsapparat

Nyckelord:

I december tog man i bruk den nya generationens fullständigt digitala Spect-datortomografiapparat på Åbo universitetscentralsjukhus (Åucs) isotopavdelning.

- Endast ett fåtal apparater har installerats i Europa, detta är den första i Finland och den första i Norden, säger sjukhusfysiker Tommi Noponen vid isotopavdelningen.

Med apparaten är det möjligt att omvälva den isotopmedicinska avbildningen, på samma sätt som då man övergick från analog TV-teknik till digital teknik.

- Traditionellt sett grundar sig Spect-datortomografiapparater på analoga fotomultiplikatorrörsystem, men i den här anläggningen är de borta. Den nya apparaten är alltså den första i sitt slag som har en fullständigt digital detektor, säger överläkare Juhani Knuuti, från ansvarsområdet Klinisk fysiologi, isotop- och PET-forskning.

På bilden: Från vänster Emilia Puhakka, Tommi Noponen, Sari Elfvengren, Jarkko Kantonen, Marko Seppänen, Kaleva Mölsä, Raija Nakolinna, Taru Kuhasalmi, Juhani Knuuti, Ida Myntt, Samuli Arvola och Tommi Kokki. Mölsä och Kuhasalmi är röntgenskötare i användning av den nya apparaten. Foto: Nadine Karell

 

Patienten får snabbare avbildning med mindre stråldos

I apparaten har man kombinerat en digital gammakamera och datortomografi (DT). På Åucs har hittills funnits en Spect-DT-avbildningsapparat med sex snitt, i den nya apparaten finns 16 DT-snitt och en digital gammakamera. Detta möjliggör snabbare avbildningar med bättre kvalitet.

- För patienten betyder detta två eller till och med tre gånger kortare avbildningstid eller mindre stråldos, säger avdelningsöverläkare Marko Seppänen, från ansvarsområdet Klinisk fysiologi, isotop- och PET-forskning.

Samtidigt blir också diagnostiken bättre då man får skarpare bilder.

Spect-DT-bild på lokalisering av bisköldkörteladenom hos en 73-årig kvinnlig patient.

 På bilden: Spect-DT-bild på lokalisering av bisköldkörteladenom hos en 73-årig kvinnlig patient.

Enormt framsteg till dagens teknik

Den digitala Spect-DT:n är ett enormt framsteg till en modernare teknik.

- Från och med 1970-talet har man gjort isotopavbildningar med analoga apparater, men nu efter 45 år förnyas den här tekniken helt och hållet, säger Noponen.

Utvecklingen kan jämföras med övergången från rörtelevision till det digitala nätverket eller NMT-telefonernas förnyelse till dagens 4G-telefoner.

Man har redan gjort många avbildningar med den nya apparaten på isotopavdelningen och nya bilder har jämförts med äldre. De nya bilderna är skarpare och man kan definiera patientens tillstånd mer noggrant än tidigare. Från och med nu kan man också välja vilka undersökningar som lönar sig att förverkligas med den nya apparaten och vilka som lönar sig att göras med andra avbildningsapparater.

Den första digitala Spect-DT-apparaten i Norden.

På bilden: Den första digitala Spect-DT-apparaten i Norden. Bild: Nadine Karell

 

Fakta om Spect-DT:

Digital Spect-DT, alltså singelfotonemissionstomografi, påminner mycket om PET-undersökning. Detektorn i Spect-DT-apparaten är rörlig, vilket gör att man kan skapa en tredimensionell bild av den kroppsdel som undersöks. Tack vare detta kan man noggrant lokalisera till exempel en tumör. Man kan kombinera tredimensionella Spect-bilder och bilder som tagits med andra diagnostiska metoder för att få en noggrannare bild. De vanligaste undersökningarna som görs med Spect-DT-apparat är gammaavbildning av skelettet, hjärtmuskelns perfusion, lungornas ventilation och perfusion, gammaavbildning av portvaktskörtlar och bisköldkörtlar samt lokalisering av markörer vid olika isotopbehandlingar.

 

Fakta om apparaten:

Namn: Discovery NM/CT 670 CZT, A digital SPECT/CT

Smeknamn på Åucs: "Primus", eftersom den är den första av sitt slag och en föregångare

Tillverkare: General Electric

Pris: Cirka 1,2 miljoner euro

Avbildningar på Åucs: Cirka 1200 i året. På isotopavdelningen görs allt som allt cirka 3500 avbildningar per år

I världen finns: för tillfället cirka tio motsvarande apparater

I Europa finns: för tillfället cirka fem motsvarande apparater

 

Text: Nadine Karell