Tervetuloa opiskelemaan mielenkiintoiselle yhdysosastolle!
Odotamme sinulta rohkeutta, aitoa kiinnostusta erilaisten potilaiden kohtaamiseen ja yhteistyökykyä muiden ammattiryhmien kanssa. Olet työyhteisömme jäsen ja osallistut potilaan kokonaisvaltaiseen hoitoon. Teemme moniammatillista yhteistyötä esimerkiksi lääkäreiden, farmaseutin, allergiahoitajan, sosiaalityöntekijän, psykiatrisen sairaanhoitajan, päihdesairaanhoitajan, hygieniahoitajan, fysioterapeutin, ravitsemusterapeutin kanssa. Aktiivinen asenne auttaa sinua oppimaan enemmän, ja toivommekin sinun esittävän kysymyksiä ja pohtivan ääneen hoitamiseen liittyviä syy-seuraussuhteita. Näin meidänkin on helpompi suunnata ohjaustamme tarpeitasi vastaavaksi.
Hoitotyön opiskelijana sinulle osoitetaan kaksi lähiohjaajaa, joiden työvuoroja sinun tulisi mahdollisuuksien mukaan seurata. Lääketieteen opiskelijoiden opetuksesta vastaavat lääkärit ja opetushoitaja. Osastolla on useampi opiskelijavastaava, joiden yhteystiedot löydät alta. Teemme työtä kolmessa vuorossa ja toivomme sinun olevan valmis tarvittaessa myös viikonloppuvuoroihin. Yhden yövuoron tekeminen jakson aikana on suotavaa, jotta kolmivuorotyö tulee kokonaisuudessaan tutuksi. Jakson ensimmäisellä viikolla sinua perehdytetään osastomme käytäntöihin. Seuraavilla viikoilla pääset osallistumaan hoitotyöhön, kirjaamiseen, lääkärinkiertoihin ja lääkehoitoon. Harjoittelun aikana sinun on mahdollista mennä päiväksi tutustumaan iho- tai infektiopoliklinikalle. Pääset tutustumaan kahden erikoisalan toimintaan yhdysosastollamme. Suosittelemme, että käytät harjoittelujaksosi tukena harjoittelupäiväkirjaa, johon voit pyytää päivittäin palautetta ohjaajiltasi ja seurata omaa oppimistasi.
Suosittelemme rokotesuojaa Covid-19-virusinfektiota ja influenssaa vastaan. Myös B-hepatiittirokotesuojasta huolehtiminen on suotavaa. Mikäli et ole sairastanut vesirokkoa, huolehdithan, että saat vesirokkorokotteen ennen harjoittelusi alkua.
Tutustuthan ennen harjoittelua Sairaala oppimisympäristönä -sivustoon.
Infektiotautien osasto
Potilaamme tulevat osastolle pääasiassa päivystyksellisesti, mutta myös sovitusti. Hoitojakso on keskimäärin viikon pituinen, mutta vaihtelu on suurta. Hoidamme erikoissairaanhoidon tarpeessa olevia infektiopotilaita, joiden tyypillisiä hoidon aiheita ovat sepsis, iho- ja pehmytkudosinfektiot, suolisto- ja virtsatieinfektiot ja erilaiset virustaudit. Hoidamme myös esimerkiksi hiv-infektiota ja trooppisia matkailijoiden infektioita. Potilaamme sairastavat yleensä myös muita sairauksia, joten pääset tutustumaan kattavasti moniin sairauksiin ja niiden hoitoihin. Pyrimme hoitamaan potilaamme kokonaisvaltaisesti ja hyvin. Infektiontorjunta on erikoisosaamistamme.
Hoitotyön opetus- ja ohjaustilanteet
- Potilaan tulohaastattelu
- Vakavasti sairaan infektiopotilaan perus-, lääke- ja nestehoito sekä voinnin ja vitaalielintoimintojen seuranta
- Infektiontorjuntaan ja eristyspotilaan hoitoon perehtyminen
- Hoidon aikana suoritettavat tutkimukset ja toimenpiteet
- Potilaan ja omaisten ohjaus myös jatkohoidon osalta
- Infektiopoliklinikan toimintaan tutustuminen mahdollisuuksien mukaan
Lääketieteen opiskelija
Osallistut kierroille, jotka sisältävät sekä sairauskertomukseen paneutumisen, että potilaan haastattelun, tutkimuksen ja ohjauksen.
Tutustu seuraaviin lähteisiin infektiosairauksiin liittyen:
Ihotautien osasto
Potilaamme tulevat pääasiassa lääkärin lähetteellä suunnitellusti lupapaikoille, mutta joskus päivystyksellisestikin. Hoitojaksot osastolla ovat keskimäärin viikon pituisia. Hoidamme vaikeita ihosairauksia sairastavia potilaita ja haavapotilaita. Osastohoidon aikana pyrimme kartoittamaan potilaan kokonaistilanteen ja huomioimaan hänen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvointinsa. Hoitojakson aikana annamme tehostettua paikallishoitoa, teemme lisätutkimuksia diagnoosin selvittämiseksi ja suunnittelemme jatkohoidon potilaan kokonaistilanteen huomioiden. Toteutamme hoitoa moniammatillisesti, joten harjoittelujakson aikana pääset osallistumaan erilaisiin tutkimuksiin ja toimenpiteisiin. Potilaan ohjaus, psyykkisen hyvinvoinnin edistäminen ja potilaan hoidon jatkuvuuden toteutuminen ovat meille tärkeitä asioita. Esimerkiksi vaikeaa ihotautia sairastavan potilaan osastohoidon tarve voi olla hoitoväsymys, jolloin psyykkisen jaksamisen tukeminen korostuu. Käden taidot ja aseptiikan merkitys korostuvat mm. haavapotilaiden kohdalla.
Opetus- ja ohjaustilanteet
- Ihopotilaiden hoito (mm. valohoidot, epikutaanitestit, rasvaus)
- Haavanhoito (mm. sidosten valinta ja sidonta)
- Ihottumapotilaan ohjaus
- Lääkehoito
- Näytteiden ottaminen (ihonäytteet, koepalojen otossa avustaminen).
Perehdy yleisimpiin ihotauteihin ja aseptiikan merkitykseen haavanhoidossa.
Tutustu seuraaviin lähteisiin infektiosairauksiin liittyen:
Sinulla tulisi olla perusharjoittelujakso suoritettuna ennen meille tuloa.
Opiskelijavastaavien yhteyshenkilöt
Mira Vatanen ja Katarina Räihä (sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@varha.fi).