Murupolku
Tyks Medisiininen
Tyks Medisiininen -palvelualueella vastaamme endokrinologian, hematologian, ihotautien, keuhkosairauksien, nefrologian, reumatologian, sisätautien ja infektiotautien erikoissairaanhoidosta ja päivystyksestä sekä infektioiden torjunnasta. Vuodeosastoillamme hoidetaan pääasiassa päivystyspotilaita.
Vastuualueemme
Palvelualueellamme on kahdeksan vastuualuetta:
Sisätautien vastuualueella tutkimme ja hoidamme muun muassa
- vakavia tulehduksia
- maksa- ja munuaissairauksia
- suolistosairauksia
- diabetestä
- nestetasapainon häiriöitä
- moniongelmaisia sisätautipotilaita.
Sisätautipotilaita hoidetaan kantasairaalassa kahdella osastolla ja Salon sairaalan vuodeosastolla.
Vastuualuejohtaja
Markus Juonala
Endokrinologia on erikoisala, joka tutkii ja hoitaa hormoneja tuottavien elinten sairauksia. Sairaudet voivat johtua hormonien liikatuotannosta tai niiden puutteesta, lisäksi hormoneja tuottavissa kudoksissa voi ilmetä sekä hyvän- että pahanlaatuisia kasvaimia.
Tyksissä hoidetaan potilaat, joiden sairauden selvittäminen vaatii endokrinologista erikoisosaamista, vaativaa laboratorio- ja geenidiagnostiikka tai kuvantamista, tai moniammatillista yhteistyötä esimerkiksi kirurgien, gynekologien, silmälääkärien ja nefrologien kanssa.
Hoidamme esimerkiksi diabeetikoita, joilla on diabeteksen lisäsairauksia, insuliinipumppuhoito tai muu Tyksin seurantaa vaativa tila tai sairaus.
Vastaamme myös kilpirauhasen liikatoiminnan ja silmäoireyhtymän sekä lisäkilpirauhasten, aivolisäkkeen, lisämunuaisten, kivesten ja luuston sairauksien sekä monikasvainoireyhtymien selvittelystä ja hoidosta. Vaikean lihavuuden leikkaushoidon arviot toteutetaan endokrinologian poliklinikalla.
Tutkimukset ja hoito Tyksissä
Valtaosaa potilaista hoidamme poliklinikoilla. Vain pieni osa potilaistamme tarvitsee osastohoitoa. Osastohoitoa saatetaan tarvita esimerkiksi vaikeissa diabeettisissa jalkahaavoissa, diabeettisessa ketoasidoosissa tai vaikeissa neste- ja suolatasapainohäiriöissä.
Tuoreen diabeteksen insuliinihoidon aloituksen pystymme usein toteuttamaan polikliinisesti.
Tyksissä endokrinologian poliklinikan käytössä on valtakunnallisen PET-keskuksen laajat kuvantamispalvelut, jotka ovat apuna hormonaalisten kasvainsairauksien ja aineenvaihduntasairauksien selvittelyssä. Yhteistyömme muiden erikoisalojen kanssa toimii saumattomasti. Teemme aktiivista tutkimustyötä liittyen muun muassa diabetekseen, lihavuuteen ja luustosairauksiin.
Vastuualuejohtaja
Minna Soinio
Hematologian vastuualueella annamme korkeatasoista hoitoa hematologisia sairauksia eli veritauteja sairastaville aikuispotilaille. Yksikkömme toimii hematologian ja kantasolusiirtojen osaamiskeskuksena. Kaikessa toiminnassamme lähtökohtana on potilas, palvelu, laatu sekä turvallinen hoito ja hoidon tuloksellisuus. Hoidon perustana on jatkuva tutkimustyö tähtäimenään hoitomme korkeatasoisuus ja viimeisimpien hoitokäytäntöjen nopea käyttöönotto yksikössämme.
Olemme järjestäneet toimintomme joustavaksi, jotta potilas pääsee hoitoon aina optimiajassa.
Tavoitteenamme on olla yksi pohjoismaiden parhaista hematologista hoitoa ja kantasolujensiirtoa tarjoavista yksiköistä.
Kuulumme eurooppalaiseen kantasolusiirtojen kattojärjestöön EBMT:hen.
Yksikkömme kantasolujensiirtotoiminta on saanut kansainvälisen laatujärjestelmän noudattamisesta akkreditaatiostatuksen marraskuussa 2006. Akkreditaatio uusitaan säännöllisin auditoinnein, joilla taataan kansainvälisten JACIE/EBMT-laatuvaatimusten noudattaminen.
Vastuualueeseemme kuuluva Kantasolusiirtoyksikkö on yksi Tyksin huippuosaamisyksiköistä.
Yksikössämme sinua hoitaa hematologian erityisasiantuntemusta omaava moniammatillinen asiantuntijatiimi. Panostamme henkilöstön jatkuvaan koulutukseen ja työhyvinvointiin.
Lääkärimme ovat kokeneita hematologian huippuammattilaisia, jotka panostavat jatkuvaan tutkimustyöhön parantaakseen veritautien diagnosointia ja hoitokeinoja.
Toimintamme lukuina
Hematologian vastuualueella ja kantasolusiirtoyksikössä hyödynnämme huippuosaamistamme ja alan uusinta tutkimustietoa potilaidemme parhaaksi. Olemme maamme kärjessä uusien hoitomuotojen omaksumisessa. Meillä olet hyvässä hoidossa!
Tyks hematologian ja kantasolusiirtoyksikön toimintalukuja vuonna 2021:
- Lähetteet 1 068
- Avohoitokäynnit 15 142
- Hoitojaksot 601
- Hoitopäivät 5 509
- Hoitoaika 9,2 vrk
Vastuualuejohtaja
Maija Itälä-Remes
Hallinnon käyntiosoite:
Tyks T-sairaala,
E-osa, 6. kerros
Hämeentie 11, Turku
Postiosoite:
PL 52, 20521 Turku
Faksi:
02 313 1610
Hoidamme ihottumia, alaraajahaavoja, seksitauteja sekä ihosyöpiä ja niiden esiasteita. Ihokirurginen toimintamme on laajenemassa. Tutkimme myös allergioita. Toimintamme on avohoitopainotteista.
Tutustu tieteelliseen tutkimukseemme Turun yliopiston sivuilla.
Vastuualuejohtaja
Jussi Liippo
Hallinnon käyntiosoite:
Tyks T-sairaala,
E-osa, 6. kerros
Hämeentie 11, Turku
Postiosoite:
PL 52, 20521 Turku
Diagnosoimme vakavia aikuispotilaiden infektioita. Tärkeän ryhmän muodostavat potilaat, joiden perustautia ei ole vielä selvitetty.
Vastuualuejohtaja
Mari Kanerva
Hoidamme:
- astmaa
- hengitystieallergioita
- keuhkoahtaumatautia
- keuhkokudoksen ja keuhkopussin syöpiä
- unenaikaista hengityshäiriötä
- työperäisiä keuhkosairauksia sekä
- monia harvinaisia keuhkosairauksia kuten keuhkojen sidekudossairauksia, keuhkosarkoidoosia ja kystistä fibroosia.
Vastuualueella on kaksi osastoa ja kaksi poliklinikkaa.
Vastuualuejohtaja
Maritta Kilpeläinen
Hallinnon käyntiosoite:
Tyks T-sairaala,
E-osa, 6. kerros
Hämeentie 11, Turku
Postiosoite:
PL 52, 20521 Turku
Nefrologian ja dialyysihoitojen vastuualueella, eli Munuaiskeskuksessa, tutkimme ja diagnosoimme munuaissairauksia sekä hoidamme munuaissairauksia sairastavia potilaita. Munuaiskeskukseen kuuluu dialyysipoliklinikoita sekä koulutus- ja sairaaladialyysiyksiköitä. Tyksin kantasairaalan lisäksi Salon ja Loimaan sairaaloissa toimii dialyysiyksiköt ja munuaispoliklinikat sekä Uudessakaupungissa munuaispoliklinikka. Laadukkaan potilashoidon lisäksi yksiköidemme yhteisenä päämääränä on opettaa dialyysipotilaita tekemään omatoimista dialyysihoitoa kotioloissa tai sairaalan tiloissa.
Tyks on yliopistollinen opetussairaala, joten munuaissairauksia sairastavien potilaiden hoidon ja opetuksen ohella koulutamme lääkäreitä, hoitajia ja muuta terveydenhuollon henkilökuntaa. Nefrologeja, eli munuaissairauksiin erikoistuneita sisätautilääkäreitä, työskentelee kaikissa yksiköissämme.
Tärkeänä osana työtämme on myös tutkimustyö, jota teemme tulevaisuuden parempien hoitojen ja diagnoosimenetelmien eteen. Tutkimustyömme aihealueita ovat muun muassa munuaispotilaiden sydän- ja verisuonitautien riskitekijät, elämänlaatu, luustotauti, sekä diabetekseen liittyvä munuaissairaus, munuaisverenkierron säätely ja vatsakalvodialyysi.
Kuulumme Medisiinisen, yleislääketieteen ja päivystyksen tulosryhmään.
Vastuualuejohtaja
vs Maarit Wuorela
Tutkimme ja hoidamme tulehduksellisia reumasairauksia sairastavia potilaita. Annamme potilasopetusta sairauden hoitoon ja seuraamme hoidon onnistumista. Potilaillamme on mahdollisuus ottaa käyttöönsä digihoitopolku ja viestipalvelun kautta ottaa yhteyttä reumahoitajaan. Potilaat tulevat meille lääkärin lähetteellä.
Asiantuntemusta ja osaamista
Tieteellisen tutkimustyömme aiheina ovat reumasairauksien, erityisesti vaskuliittien ja infektioiden kuvantaminen positroniemissiotomografia (PET) -menetelmällä (PETU –tutkimus). Teemme myös translationaalista nivelreuma- ja SLE-tutkimusta ja selvitämme reumasairauksien ja hammasinfektioiden yhteyttä. Poliklinikkakäynneiltä kerätään tietoja THL:n Tulehduksellisten reumasairauksien laaturekisteriin, jonka tavoitteena on edistää reumasairauksien hyvää ja tasa-arvoista hoitoa. Reumarekisteri mahdollistaa laaja-alaisen rekisteritutkimuksen. Tällä hetkellä selvitämme mm. reumasairauksien hoidon kustannuksia Suomessa.
Teemme tiivistä yhteistyötä muiden erikoisalojen kanssa. Järjestämme kerran kuussa monialaisen vaskuliittimeetingin. Osallistumme säännöllisesti mm. lihastautityöryhmään, keuhkofibroosimeetingiin ja ihotautimeetingiin.
Vastuualuejohtaja
vs Kirsi Taimen
Tieteellinen tutkimus palvelualueellamme
Osallistumme moniin kansallisiin ja kansainvälisiin tutkimushankkeisiin, joista saamaamme tietoa ja osaamista hyödynnämme potilastyössämme.
Tutkimuksemme painopistealueet:
- Valtakunnallinen PET-tutkimus
- Sydän- ja verisuonitautien ehkäisy ja hoito
- Sydämen kuvantaminen
- Borrelioosi
- Diabetes
- Fabryn tauti
- Hematologia ja kantasolujensiirrot
- Hoitotieteellinen tutkimus
- Ihotaudit
- Keuhkosairaudet
- Tulehduksellisten reumasairauksien hoito.
Fabry-keskus
Valtakunnallinen Fabry-keskus on tulosryhmämme osaamiskeskus.

Uni- ja hengityskeskus
Uni- ja hengityskeskus on hengitysvajauksen sekä uni- ja vireystilahäiriöiden osaamiskeskus.
