Hyppää pääsisältöön

Uniapnea

Avainsanat:

Uniapnealla tarkoitetaan yleensä obstruktiivista uniapneaa, jossa esiintyy toistuvia, vähintään 10 sekuntia kestäviä hengityskatkoksia (apnea) tai hengityksen vaimentumia (hypopnea) johtuen ylähengitysteiden tukkeutumisesta kokonaan tai osittain. Huomattavasti harvinaisempi uniapnean muoto on sentraalinen uniapnea, jossa hengitystiet pysyvät avoimina, mutta keskushermostoperäisen hengityksen säätelyhäiriön takia potilaalla on hengityskatkoja. Usein potilaalla on myös vaikea sydämen vajaatoiminta tai hän on sairastanut vaikean aivoveritulpan.

Hoitaja sovittaa potilaalle uniapneamaskia.

Unenaikainen ylähengitysteiden ahtauma voi nukkuessa aiheuttaa kuorsausta ja hengityskatkoksia. Tämä puolestaan johtaa unen häiriintymiseen ja päiväväsymykseen.

Uniapnea todetaan seuraamalla unen aikana hengitystä, hengitysliikkeitä ja happikyllästeisyyttä keuhkopoliklinikalta tai kliinisen neurofysiologian yksiköstä kotiin lainattavalla laitteella. Sen jälkeen tehdään hoitosuunnitelma yhdessä potilaan kanssa.

Suuklinikka ja korvaklinikka hoitavat omalta osaltaan potilaita, ja ylipainehengityslaitehoito (CPAP) toteutetaan keuhkopoliklinikan seurannassa. CPAP-hoidon aloittaa lääkäri, mutta sen jälkeen uniapneaan perehtynyt hoitaja jatkaa potilaiden seurantaa. CPAP-laite annetaan potilaalle lainaksi sairaalasta niin kauaksi aikaa kuin hoito katsotaan perustelluksi.

Usein kysytyt kysymykset CPAP-laitehoidosta Tyksissä

Tälle sivulle olemme koonneet vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin CPAP-laitehoidosta.

Toimipisteet

Keuhkosairauksien vuodeosasto 1

Tutkimme ja hoidamme erilaisia keuhkosairauksia, kuten hengitysvajausta, tuberkuloosia, keuhkokuumetta ja uniapneaa.

Keuhkosairauksien poliklinikka, T-sairaala

Tutkimme ja hoidamme keuhkosairauksia, kuten astmaa, uniapneaa ja keuhkosyöpää.

Suu- ja leukasairauksien vastaanotot

Suu- ja leukasairauksien klinikalla hoidamme suun ja leukojen alueen tulehduksia, hyvänlaatuisia kasvaimia, vammoja sekä vaikeita purentavirheitä…