Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 17.11.2020 15.50

Regionala coronapandemigruppen rekommenderar virtuella lillajulsfester

Nyckelord:

Koronafallen jämnar ut sig

Ökningen av coronafallen har visserligen jämnat ut sig i Egentliga Finland, men det är för tidigt att dra någon suck av lättnad.  Smittorna inom närkretsen har nämligen ökat.  Coronapendemigruppen i Egentliga Finland påminner att rekommendationen att inte ordna möten med fler än 20 personer är fortfarande i kraft. 

Nu då vinterns kalas- och festsäsong närmar sig, anser coronapandemigruppen att det är viktigt att inte ordna lillajulsfester eller andra sammankomster inomhus.  Samma gäller för släktträffar inomhus och andra tillställningar där yngre och äldre generationer kommer samman.  Orsaken är att antalet smittfall ökar under sammankomster av detta slag. 

– Vi vill inte förhindra folk från att ordna unika tillställningar, men vi strävar på alla tänkbara sätt till att förhindra smittsituationen från att blossa upp igen. Traditionella lillajulsfester bör inte ordnas, annat än virtuellt, säger ordföranden för coronapandemigruppen Mikko Pietilä. 

Senaste vecka konstaterades totalt 141 nya fall av coronavirussmitta, 46 av dessa under veckoslutet.  Drygt hälften av de nya fallen (56 procent) hänförde sig till smitta inom familj och närkrets. 

– Familjer har testats flitigt och smittor inom familjen har kunnat identifieras väl, säger Esa Rintala, ansvarig läkare för smittsamma sjukdomar i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Karantän av exponerade personer har varit till stor hjälp för att kontrollera epidemin. 

– Var fjärde person som insjuknade i coronavirussjukdom senaste vecka hade varit i karantän. Rintala anser att karantänförfarandena har genomförts i rätt tid. 

Coronapandemigruppen påminner om att den som får ens de minsta symtomen måste absolut stanna hemma och vid behov uppsöka coronatestning. 

Smittspridningen i läroinrättningarna och skolorna i Åbo har börjat lugna sig. 

– Här riktar vi ett stort tack till ungdomarna själva och till det goda arbete som alla gjort för att stävja coronasprinding i våra läroinrättningar och i kommunerna.  Vi måste fortsätta på samma omsorgsfulla sätt och vara noga med att efterfölja säkerhetsanvisningarna, säger Esa Rintala.

Idag inleddes en kampanj mot coronaspridningen som riktar sig speciellt till unga.

Egentliga Finlands  sjukvårdsdistrikt – coronaöversikt 17.11.2020

Incidensen för coronasvirussjukdomen har sjunkit en aning i Egentliga Finland.  Institutet för hälsa och välfärd THL meddelar att incidensen är nu 51,9 per 100 000 invånare under tvåveckorsperioden 2.-15.11.2020. Motsvarande siffra under tiden 26.10.-8.11.2020 var 62,9.

I sju av fallen härstammade smittan från utlandsresa.  Antalet smittfall som hänför sig till restauranger har också varit mindre nu än i början av hösten.

Över 70 procent av coronasmittorna i Egentliga Finland kan fortfarande spåras.  

För närvarande vårdas tio patienter med coronavirussjukdom på Åucs bäddavdelningar.

Under den senaste veckan (9.– 15.11.2020) analyserade Åucs laboratorier totalt 7 067 coronaprover.   Andelen positiva svar var 1,9 procent av alla coronaprover som tagits inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.  Veckan innan (8.11.2020) var motsvarande siffra för Egentliga Finland 2,0 procent.

Bilden visar coronafall som hittades i området för sjukvårdsdistriktet i sydvästra Finland.

Figuren visar konstaterade fall av coronasmitta under tiden 2.3.–15.11.2020 hos personer bosatta i Egentliga Finland.

Figuren visar förekomsten av coronasmitta som konstaterats under tiden 2.3.–15.11.2020 hos personer bosatta i Egentliga Finland.  Statistiken visar att antalet fall sjönk under maj månad och var klart lägre under juni och juli.  Från och med augusti har antalet coronafall i Egentliga Finland småningom ökat, och i oktober nåddes accelerationsfasen.  Antalet nya fall under de två senaste veckorna (vecka 45–46) har börjat minska efter toppen som inträffade under vecka 44.

Den regionala coronaförebyggande arbetsgruppen är en styrgrupp gemensam för många aktörer. Gruppen möts regelbundet och gör upp regionala rekommendationer.  I arbetsgruppen ingår medlemmar från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, NTM-centralen, flera kommuner och Institutet för hälsa och välfärd THL.  Arbetsgruppen leds av cheföverläkaren för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Mikko Pietilä.