Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 12.4.2022 16.51

Köerna till brådskande operationer blir allt längre vid ÅUCS

Nyckelord:

Vårdarstrejken försvårar verksamheten ytterligare vid ÅUCS under de närmaste dagarna.  Arbetstagarorganisationen Tehy meddelade idag 12.4. att den inställer en stor del, 18 procent, av det skyddsarbete som man kommit överens om för idag och imorgon.

I praktiken inverkar detta så att många brådskande operationer och ingrepp som schemalagts till 12 och 13 april måste inställas.  Detta inverkar på vården av tiotals patienter vid ÅUCS.  Ansökan om skyddsarbete görs endast för vården av patienter med akuta och brådskande tillstånd.  Därför inverkar de aktuella indragningarna på patienter i kritiskt tillstånd och som är särskilt sårbara, t.ex. cancerpatienter och nyfödda bebisar som behöver intensivvård.

-    Vår förhoppning är att vi kommer till en lösning till den pågående arbetskonflikten som tillfredsställer båda parterna.  Brådskande och akuta operationer och åtgärder måste kunna utföras på det sätt som utlovats i strejkmeddelandet, också under strejken, för att rädda patienternas liv och undvika allvarliga skador.  För närvarande sker detta inte, då volymen av skyddsarbete är alltför liten.  En tillfällig patientskyddslag är en sista utväg att trygga patientsäkerheten.  Primärt bör skyddsarbetet garanteras genom förhandlingar, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.  

Under den tid som strejken pågått har situationen vid ÅUCS varierat ständigt.  Det skyddsarbete som nu blivit inställt av arbetstagarorganisationen inverkar i praktiken bl.a. så att åtminstone en operationssal nu måste stängas.  
På grund av att skyddsarbetet skurits ner minskar också laboratorie- och de bilddiagnostiska tjänsterna (såsom röntgen) ytterligare.  Det har varit nödvändigt att reservera dessa tjänster under den pågående strejken särskilt för sjukhuspatienterna.  Betydelsen av skyddsarbetet för att utverka laboratorie- och bildtjänsterna är central – dessa tjänster är nödvändiga för bedömning av hur brådskande vård de enskilda patienterna behöver.

Under skyddsarbetesförhandlingarna har ÅUCS framkastat medicinskt grundade och individuellt specificerade ansökningar om behovet av nödvändigt skyddsarbete för de patienter som behöver jourmässig och akut vård på de olika avdelningarna.  
-    Jag uttrycker min oro för den vändning som förhandlingarna tagit.  Läget vid ÅUCS har varit svårt och nu blir den ännu svårare, då personalorganisationen återkallade ställvis upp till hälften av det skyddsarbete som man tidigare kommit överens om.  Inom olika regioner i Finland är skillnaderna i volymen av vårdpersonalens skyddsarbete signifikanta.  Det är oklart varför samma behov av skyddsarbete handläggs så olika inom olika regioner.   Vi gör allt som står i vår makt för att garantera den akuta patientvården, säger Pietilä.

Personalorganisationen meddelade ÅUCS under förhandlingarna gällande skyddsarbetet på tisdagen att betydande minskningar i den utlovade volymen av skyddsarbetet kommer att genomföras.   Volymen av skyddsarbetet på vårdenheten för hjärtingrepp minskas enligt anmälan med 38 procent av det överenskomna.  Detta leder till att brådskande operationer och ingrepp måste ställas ytterligare i kö.  Man kommer inte att kunna vårda t.ex. två patienter med hjärtinfarkt enligt gällande vårdpraxis vad gäller brådskan av hjärtingreppen.

En minskning av skyddsarbetet har nu också införts på intensivavdelningen för nyfödda och på avdelningen för barn med blodsjukdomar och cancer.   På grund av den minskade operationssalskapaciteten måste vi uppskjuta nästan 20 canceroperationer och -ingrepp som var bokade till slutet av denna vecka.   Skyddsarbetet på jourenheten har också skurits ner.

I motsats till hur det är på annat håll i Finland, har bl.a. fostersållningar och den akuta psykiatriska öppenvården för barn inte anvisats något skyddsarbete alls vid ÅUCS, trots att man anhållit om detta.