Hoppa till huvudinnehåll

Pressmeddelande Published on 2.3.2021 12.16

Coronaläget allt svårare – ansvaret ligger hos de vuxna

Nyckelord:

Coronasmittan sprider sig inom Egentliga Finland. Läget är allvarligt, då antalet besmittade ökar ständigt. Diskussionen har fokuserat kraftigt på barn och unga. Smittan sprider sig trots allt kraftigare bland unga vuxna och personer i arbetsför ålder. I februari konstaterades 70 procent av alla nya fall av coronasmitta bland personer i åldern 20–59 år.

Åucs coronabild vi kämpar mot corona.

Egentliga Finlands coronakoordinationsgrupp förlängde alla tidigare angivna rekommendationer att gälla till och med söndag 28 mars enligt de nationella linjedragningarna.

– Jag är orolig för hur alla ska orka. Många tar inte längre epidemin på allvar, trots att läget är allvarligt. Det är uttryckligen vi vuxna som kan påverka smittorna på arbetsplatserna. Där ökar de hela tiden och till exempel genom att använda näs-munskydd regelbundet kan vi hjälpa till, säger chefsöverläkare för sjukvårdsdistriktet, Mikko Pietilä.

Antalet smittor ökar särskilt på arbetsplatserna, och sedan början av år 2021 har redan 294 coronasmittor konstaterats på andra arbetsplatser än dem som hör sig till social- och hälsovården.

Förekomsten av nya smittor (incidensen) bland hundratusen invånare i Egentliga Finland har ökat. Under den färskaste tvåveckorsuppföljningen har incidenstalet stigit till 158, medan siffran under föregående uppföljningsperiod var 119. Andelen positiva coronatestsvar är nu uppe i 4,5 procent av alla tester som tagits. Antalet coronatester som utförts inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt under de senaste veckorna har hållit sig kring cirka 8 000 per vecka.

I Egentliga Finland har man med säkerhet konstaterat 47 fall av smitta som förorsakats av det modifierade coronaviruset (virusvariant). De flesta av dessa, eller 45 fall, är av den så kallade brittiska varianten, medan två av fallen är av den sydafrikanska varianten. Det faktiska antalet smittfall på grund av en virusvariant är dock flerfaldig.

Enligt ett sållningstest som togs i bruk vid Åucs Laboratorier under den senaste veckan är nästan hälften av alla nya smittor förmodligen förorsakade av något av virusvarianterna.

Virusvarianterna smittar 1,5 gånger lättare än det reguljära coronaviruset.

– Det förefaller uppenbart att antalet positiva testresultat och andelen fall med en virusvariant stiger vilket tyvärr därmed betyder att epidemin accelererar. Om vi inte gör något, kan antalet smittfall öka till det 7–10-faldiga under den kommande månaden, säger Mikko Pietilä.

Bild: Coronavirussmittorna i Egentliga Finland i februari 2021 (vecka 5-8) enligt åldersgrupp.

Coronavirussmittorna enligt äldersgrupp.

På bilden syns att de som smittats mest av corona är i arbetsför ålder.

Andra stadiets läroverk och högstadierna distansundervisar senast från och med 8.3.21

Coronakoordinationsgruppen i Egentliga Finland rekommenderar, i enlighet med de nationella riktlinjerna, att alla andra stadiets läroverk och högstadier i landskapet övergår till distansundervisning under tiden 8 –28.3.2021. Om den lokala situationen kräver, kan övergången till distansundervisning ske tidigare.

Coronakoordinationsgruppen rekommenderar också att Regionförvaltningsverket fattar ett förpliktande beslut för hela Egentliga Finland gällande hälsosäker användning av utrymmen för kunder och deltagare i syfte att förhindra spridningen av coronaepidemin (lag om smittsamma sjukdomar 58 d §). Villkoren för Ibruktagande av denna paragraf uppfylls, eftersom tvåveckorsincidensen är över 25 och man har funnit sjukdomsalstrare vars smittkedjor inte kan spåras på ett tillförlitligt sätt.

– Vi diskuterade i coronakoordinationsgruppen hur göra om situationen blir den att de nu utstakade åtgärderna visar sig otillräckliga för att stävja epidemin. Då måste vi överväga att verkställa paragraf 58 g i lagen som gör det möjligt att stänga utrymmen för kunder och deltagare, säger Mikko Pietilä.

Coronakoordinationsgruppen håller ett extra möte på torsdagen 4.3.2021 för att behandla behovet av eventuell precisering av angivna rekommendationer, då mera information kommer att finnas gällande beslut på nationell nivå.

Behovet av sjukhusvård torde öka

Trots att läget i sjukhusen just nu är rätt lugnt, kommer nog behovet av sjukhusvård att öka, säger infektionsläkare Harri Marttila. För närvarande vårdas sex patienter på Åucs för coronasjukdom.

– Behovet av sjukhusvård kommer att öka, eftersom det ökande antalet smittfall under de senaste veckorna inverkar på behovet av sjukhusvård med en liten fördröjning, berättar Harri Mattila.

För närvarande är de flesta som insjuknat unga eller vuxna i arbetsför ålder, men antalet patienter över 50 år ökar. Enligt Marttila är behovet av sjukhusvård större hos patienter som är över 50 år gamla än hos yngre.

I Egentliga Finland hade 36 263 personer fått den första coronavaccindosen och av dessa hade 8 319 personer också fått den andra vaccindosen per 1 mars.