Lapsettomuuden hoito
Avainsanat:Tarjoamme lapsettomuustutkimuksia Tyks Majakkasairaalan naistentautien vastaanotoilla. Tarjoamme tutkimuksia pariskunnille, jotka ovat yrittäneet raskautta vähintään vuoden ajan. Myös naispareilla ja itsellisillä naisilla on mahdollisuus lapsettomuushoitoihin elämäntilanteen ollessa vakiintunut. Lisäksi meillä on yli vuosikymmenen kokemus miehen vaikean hedelmättömyyden mikrokirurgisesta hoidosta. Tutkimuksia varten tarvitset lääkärin lähetteen perusterveydenhuollosta tai yksityislääkäriltä.

Lapsettomuudella tarkoitetaan sitä, että raskaus ei ole alkanut vuoden kuluessa ehkäisyn pois jättämisestä, vaikka yhdyntöjä on ollut säännöllisesti. Lapsettomuuden taustalta löytyy yhtä usein gynekologisia kuin siittiöihinkin liittyviä syitä. Epäterveelliset elämäntavat, kuten runsas tupakointi ja alkoholinkäyttö, sekä tietyt perussairaudet voivat heikentää hedelmällisyyttä.
Lapsettomuuden hoitoa ohjaavat Suomen lainsäädäntö ja Sosiaali- ja terveysministeriön yhtenäisen kiireettömän hoidon perusteet.
Laki ihmisen elimien, kudoksien ja solujen lääketieteellisestä käytöstä (Finlex)
Laki hedelmöityshoidoista (Finlex)
Lapsettomuushoitojen yleiset lääketieteelliset kriteerit
- Lähete voidaan tehdä, kun pari on yrittänyt aktiivisesti raskautta vähintään vuoden ajan ja parilla on enintään yksi yhteinen lapsi. Itsellisellä naisella voi olla enintään yksi lapsi.
- Jos raskauden alkamista vaikeuttaa esimerkiksi kuukautisten puuttuminen, ovulaatiohäiriö tai vaikeat endometrioosikivut, tutkimukset voidaan aloittaa aiemminkin.
- Merkittävän ylipainon hoidon tulee toteutua terveydenhuollossa ennen tutkimuksiin lähettämistä.
- Pariskunnan molempien osapuolten tulee lopettaa nikotiinituotteiden käyttö ennen lapsettomuustutkimuksiin hakeutumista. Huumausaineiden käyttö ja alkoholin liiallinen käyttö ovat esteitä lapsettomuushoidoille.
- Hedelmöityshoidossa synnytyksen todennäköisyys tulee olla yli 10 % hoitokiertoa kohti.
- Lahjasukusoluhoitojen saatavuutta rajoittaa lahjoitettujen sukusolujen määrä, eivätkä siten kuulu hoitotakuun piiriin. Kriteerit lahjasoluhoitoihin ovat pääsääntöisesti samat kuin omilla soluilla toteutettaviin hoitoihin. Lainsäädäntö edellyttää lahjasoluneuvontaa osana lahjasoluhoitoprosessia.
Lapsettomuuden hoito
Hedelmöityshoidot
Haluatko lahjoittaa elämän? Lue lisää sukusolujen luovutuksesta
Suomessa tuhannet pariskunnat kärsivät lapsettomuudesta. Lisäksi on paljon itsellisiä naisia, jotka haaveilevat äitiydestä. Sinä voit olla se, joka auttaa toteuttamaan unelman.
Sperman luovuttaminen
Munasolujen luovuttaminen
Naistenklinikan digihoitopolut
Digihoitopolulta löydät sinulle avatut digihoitopolut ja kaikille avoimet omahoito-ohjelmat. Lapsettomuuden hoidossa meillä on seuraavat digihoitopolut käytössä:
- IVF-polku
- Lapsettomuuspolku
- Donorhoitopolku
- Andrologiapolku
Naistalo
Naistalo tarjoaa luotettavaa tietoa ja tukea naistentauteihin ja synnytyksiin liittyen naisille, perheille ja ammattilaisille. Naistaloon on koottu myös tietoa hedelmällisyydestä, siihen vaikuttavista tekijöistä sekä lapsettomuustutkimuksista ja -hoidosta.
Miestalo
Miestalossa miesten vaivat tulevat tutuiksi. Saat tietoa miesten terveyteen liittyvistä ongelmista ja tukea niiden hoitoon.
Toimipisteet
Naistentautien vastaanotot
Naistentautien vastaanotoilla hoidamme erilaisia gynekologisia sairauksia.