Akuutin leukemian hoito aloitetaan mahdollisimman nopeasti, kun diagnoosi on tehty. Leukemiaa hoidetaan yleensä sytostaateilla eli solunsalpaajilla, solunsalpaajan ja vasta-aineen yhdistelmällä tai muulla tautisolun erityispiirteisiin kohdistetulla hoidolla.
Solunsalpaajahoito suunnitellaan aina yksilöllisesti uusimman tutkimustiedon mukaan. Hoidon tavoitteena on tuhota syöpäsoluja vaikuttamalla solujen kasvuun, jakaantumiseen ja lisääntymiseen. Solunsalpaajakuureissa yhdistetään usein monia erilaisia lääkeaineita, jotka kaikki vaikuttavat omalta osaltaan syöpäsolujen tuhoutumiseen.
Akuutissa leukemiassa solunsalpaajahoidot annostellaan yleensä liuoksena suureen keskuslaskimoon. Lääkkeiden annostelua varten sinulle laitetaan ennen hoidon aloitusta keskuslaskimokanyyli. Lääkäri asettaa kanyylin paikallispuudutuksessa toimenpideyksikössä. Keskuslaskimokanyylin avulla voidaan antaa suuria solunsalpaaja-annoksia turvallisesti. Kanyylistä voidaan ottaa myös verinäytteitä sekä siihen voidaan tiputtaa verituotteita, annostella lääkkeitä ja muita liuoksia.
Hoidon tavoite ensimmäisellä solunsalpaajakuurilla, eli induktiokuurilla, on remissio. Remissiossa tautisoluja (blasteja) ei enää todeta veri- ja luuydinnäytteissä, leukemian oireet ovat hävinneet ja veren soluarvot sekä verisolujenmuodostus ovat normalisoituneet.
Induktiokuurin jälkeen jäädään osastolle seurantaan, kunnes toipuminen kuurista on tapahtunut. Tähän kuluu aikaa noin 4 viikkoa.
Remission jälkeen seuraavia solunsalpaajahoitoja kutsutaan konsolidaatiohoidoiksi, joita annetaan taudin uusiutumisriskin pienentämiseksi. Konsolidaatiokuuri kestää noin 5–7 päivää ja se annetaan osastolla. Heti kuurin jälkeen pääset kotiin ja käyt vain säännöllisin väliajoin, usein noin 2 kertaa viikossa, seurannassa osastolla. Seurantakäynnillä otetaan verinäytteitä, tarkkaillaan vointiasi ja annetaan tarvittaessa verituotteita tai lääkkeitä. Seurantakäyntiin kannattaa varata reilusti aikaa, sillä verikoetulosten valmistuminen ja lääkärin tapaaminen vievät aikaa.
Annettavien solunsalpaajakuurien lukumäärä riippuu leukemian tyypistä, riskiluokasta ja siitä, onko suunnitteilla kantasolusiirto. Yksi hoitokuuri voidaan antaa keskimäärin kerran kuukaudessa.
Solunsalpaajien vaikutus ei rajoitu pelkästään syöpäsoluihin vaan ne vaikuttavat myös terveiden kudosten solujen uusiutumiseen. Vaikutus kohdistuu erityisesti elimistön nopeasti jakautuviin soluihin, joita on luuytimessä, maha-suolikanavassa ja hiustupissa. Tästä syystä solunsalpaajahoitoon liittyy erilaisia sivuvaikutuksia, kuten infektioherkkyys, pahoinvointi, ripuli/ummetus ja hiusten lähtö.
Solunsalpaajakuurien aikana ja jälkeen kaikista oireista, tuntemuksista ja huomioista on kerrottava hoitohenkilökunnalle. Saadun tiedon pohjalta osaamme parhaiten hoitaa ja auttaa sivuvaikutusten hoidossa sekä auttaa hyvän yleisvoinnin ylläpitämisessä.
Akuutin leukemian toteaminen vaatii aina sairaalahoitoa ja hoitojaksot ovat usean viikon mittaisia. Työnteko tai opiskelu on hoitojen vuoksi tavallisesti keskeytettävä. Sosiaalinen elämä voi jäädä vähälle pitkien sairaalajaksojen vuoksi. Yhteydenpito läheisiin on tärkeää oman hyvinvointisi tukemiseksi. Perhe, ystävät ja muut läheiset saavat tulla sairaalaan vierailemaan vierailuaikoina ja yhteyttä voi pitää puhelimitse tai internetin välityksellä. Tarttuvaa tautia, kuten flunssaa tai vatsatautia, sairastavana osastolle ei saa tulla tartuntavaaran vuoksi.
Solunsalpaajahoitojen aikana sinua kannustetaan olemaan aktiivinen. On tärkeää, että sairaalassa ollessasi noudatat normaalia päivärytmiä, huolehdit omasta hygieniastasi, syöt monipuolisesti, juot runsaasti, liikut osaston tilojen puitteissa ja olet yhteydessä läheisiisi.
Akuutin leukemian hoito vaatii pitkää sairauslomaa. Sairauslomaa kirjoitetaan hoidon alkaessa vähintään puoli vuotta. Töistä poissaolo ja erilaiset lääke- ja sairaalamaksut vaikuttavat toimeentuloosi. Erilaisissa korvausasioissa saat apua sosiaalityöntekijältä heti hoidon alkuvaiheessa.
Hoitojen välillä saatat tarvita kotonasi apua läheisiltä tai ulkopuolisilta auttajilta. Avun tarpeesta on hyvä keskustella osastolla hoitojaksolla ollessasi. Kotona ollessakin on tärkeää havainnoida omaa vointia ja olla yhteydessä hematologian osastoon, jos vointisi huononee kotona ollessa. Päivystykseen on hakeuduttava välittömästi kuumeen noustessa 38 asteeseen.
Lisätietoa: