Hyppää pääsisältöön

Blogi Julkaistu 14.1.2021 09.00

Suuhygienisti ja uniapnea – miten nämä liittyvät toisiinsa?

Avainsanat:

Likimain kaksi vuotta sitten minut värvättiin mukaan uniapneapotilaiden hoitotiimiin Tyksin suu- ja leukasairauksien klinikalla, tutummin suupolilla, jossa olen työskennellyt vuoden 2017 alusta lähtien.

Alginaattijäljennökset hampaista.

Kuvassa alginaattijäljennökset, joita otetaan mm. uniapneakiskon tekoa varten.

Uniapneapotilaita hoitaville erikoishammaslääkäreille tulvi uusia lähetteitä etenkin Lindholmin surullisen kuuluisan kohtalon jälkeen, ja ajanvarauskirjat ovat olleet varsin tiiviisti täytettyjä. Myös erikoistuvien hammaslääkäreiden resurssit ovat rajalliset, joten oikojahammaslääkäreiden toimesta aloitettiin suunnittelu työtehtävien siirtämisestä suuhygienistille. Aluksi suuhygienistille oli tarkoitus varata käyntejä lähinnä uniapneakiskoa varten otettaviin jäljennöksiin, mutta suunnitelmat toimenkuvan laajentamisesta etenivät nopeaan tahtiin. Mukaan tulivat jäljennösten lisäksi valmiin kiskon sovitus suuhun sekä kiskohoidon kontrollointi. Sain onnekseni perehdytystä kahdelta kokeneelta erikoishammaslääkäriltä, Jarkko Vuoriluodolta ja Reeta Varholta, ja pääsin aloittamaan itsenäisen toiminnan omien uniapneapotilaiden kanssa reilu vuosi sitten kesällä 2019.

Alkuvuodesta 2020 olin päässyt jo hyvään vauhtiin uniapneakiskohoitojen saralla, kunnes koronaepidemia alkoi häiritä harmittavaisesti meidänkin toimintaamme. Potilaiden aikoja jouduttiin perumaan keväältä runsaat määrät, ja syys-lokakuun jonot kasvoivat ripeästi. Jouduin siirtämään omilta listoiltani lähes kaikki muut potilaat uusien uniapneakiskojen sovituksia ja kiireellisiä puhdistuksia sekä sädehoitojen infokäyntejä lukuun ottamatta. Polikliinisiä potilaita löytyi torstaisilta vastaanottopäiviltäni 0-3, kun normaalisti kyseinen potilasmäärä on keskimäärin 6-7. Uusia jäljennöksiä kiskoja varten ei otettu, ja kiskojen kontrollit hoidettiin soittamalla.

Katja Urhonen koronaeristysvaatetuksessa.
Odotimme koronaa sairastavaa akuuttia päivystyspotilasta T-sairaalassa täyden suojavarustuksen kera. (Kiitos työkaverille kuvasta.)

Toiveikkaasta toukokuusta lähtien saimme taas herätellä toimintaa sekä alkaa työskennellä suuremmalla volyymilla, ja potilaatkin uskalsivat saapua hoitoon. Heinä-elokuu oli edeltävien vuosien tavoin suurimmaksi osaksi päivystyksellistä sulkuaikaa, jolloin jokaisen suuhygienistin työpanos oli kiinnitettynä lähinnä avustustyöhön. Klinikallamme työskentelee kuusi suuhygienistiä, joille on jaettu erilaisia vastuualueita muun muassa uniapneakiskoista purentaelimistön toimintahäiriöihin. Olen klinikkamme ainoa uniapneakiskopotilaita hoitava suuhygienisti, ja itsenäiset vastaanottopäiväni täyttyvät enenevin määrin uniapneapotilaista.

Syksy on alkanut tohinalla, ja vihdoin olemme ottaneet askelen digiajan suuntaan myös uniapneakiskojen teettämisessä suupolilla. Tähän saakka kiskoa varten tarvittavat jäljennökset ovat otettu alginaatilla, eli jäljennösaineella. Jäljennökset ovat sekoitettu vedestä ja jauheesta, annosteltu metallisiin, sopivan kokoisiin jäljennöslusikoihin ja painettu potilaan hampaille ylä- ja alahammaskaarille. Sen jälkeen jäljennökset ovat lähetetty postissa hammastekniseen laboratorioon, jossa kiskot ovat valmistettu. Olen nyt ottanut perinteisen alginaatin sijaan jäljentämisessä käyttöön 3Shape TRIOS skannauslaitteen, jolla on mahdollista lähettää skannattu data suoraan skannerista hammaslaboratorioon ilman fyysistä postia. Tämä näppäröittää työskentelyä sekä on myös askel kohti ekologisempaa toimintaa, koska fyysistä jäljennösten kuljetusta ei enää tarvita. Vihreämmistä valinnoista (sekä työskentelyä kätevöittävistä innovaatioista) kiinnostuneena olen skannerin käytöstä varsin innoissani! Uudenlainen jäljennöstekniikka mahdollistaa hampaiden jäljentämisen potilaankin kannalta mukavammalla tavalla, koska skannerilla jäljentäessä ei tarvitse täyttää suuta jäljennösaineella. Toki teknisten haasteiden kanssa räpiköidessä aikaa saa nyt alkuun kulumaan tavallisten jäljennösten ottoa pidempään, mutta olen vakuuttunut skannerin lopulta nopeuttavan työskentelyä kokemuksen karttuessa. Useimmat potilaat ovat kokeneet skannauksen perinteistä tapaa mielekkäämmäksi jäljennösmenetelmäksi, vaikka skannerin käyttö vaatii rutinoituakseen ja vikkelöityäkseen vielä rutkasti lisää käyttökertoja hyppysissäni.

Suun skannauslaite.
Kuvassa skannauslaite on valmiina käyttöä varten. Suuta skannatessa laitteen kärkeä kuljetetaan pitkin hammaskaaria leukapuolisko kerrallaan. Skannattu osuus siirtyy heti nähtäväksi näytölle, ja tietokone täsmentää mistä alueista tarvitsee ottaa vielä lisää kuvia.
Uniapneakisko.
Jäljennösten ottoa seuraavalla käynnillä potilas saa uniapneakiskon käyttöönsä. Kuvan SomnoDent Avant – uniapneakisko on uudenlainen kiskomalli. Uniapneakiskoja on saatavilla eri valmistajilta ja eri tekniikoilla toimivina.

Nälkä kasvaa syödessä, ja uniapneapotilaiden kanssa työskentelystä onkin tullut sitä mielenkiintoisempaa, mitä suuremmaksi tietopohja on karttunut. Tarkoituksena olisi ammentaa omaa tähän asti kertynyttä tietämystä ja kokemusta muille terveydenhuollon ammattilaisille lokakuussa sekä marraskuussa VSSHP:n järjestämissä koulutuksissa. Lokakuun loppupuolella järjestetään lähinnä suun terveydenhuollon henkilökunnalle suunnattu ”Uniapnean hoito suun terveydenhuollossa” aiheinen koulutus ja 26.11. laajemmin uniapneaa koskeva ”Valtakunnallinen koulutus uniapneapotilaita hoitaville terveydenhuollon ammattilaisille”. Tällä hetkellä ainakin marraskuun koulutus pidetään etänä vallitsevan tilanteen vuoksi. Se jääköön nähtäväksi, suoko korona lokakuun koulutuksen kuuntelijoidenkaan pääsyä pelipaikalle luentosaliin vaiko pitäen osallistujat etäyhteyksien päässä. Jälkimmäisenkin vaihtoehdon pitäisi kuitenkin onnistua muitta mutkitta kevään harjoittelun jälkeen.

Viimeiseksi haluan muistuttaa yksinkertaisesta asiasta, jota itsekin turhan usein hölmöyksissäni laiminlyön: muista vaalia riittävän pitkiä yöunia, mikä tarkoittaa ihmisestä riippuen unta kuudesta yhdeksään tuntia vuorokaudessa. Sweet dreams!

Katja Urhonen
suuhygienisti Tyksin Suu- ja leukasairauksien klinikalta