Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 3.10.2017 16.45

Monet kärsivät hiljaa ulkosynnyttimien kipua

Avainsanat:

Vulvodynia on kiputila naisten ulkosynnyttimissä, joka aiheuttaa kipua, kirvelyä ja kipua yhdynnän aikana. Monet naiset kärsivät hiljaa oireistaan, eivätkä koskaan hae apua. Sen takia on vaikeata määritellä, kuinka tavallinen sairaus on, mutta puhutaan siitä, että 3-16 prosenttia kaikista naisista kärsivät sairaudesta.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) on syyskuun alussa käynnistetty ryhmä joka koostuu seitsemästä naisesta, jotka ovat diagnostisoitu limakalvotaudilla tai vulvodynialla. Ryhmä kokoontuu seitsemän kertaa syksyn aikana. Naiset saavat ryhmän ansiosta tukea ja ohjeita toisiltaan, sekä gynekologian asiantuntijoilta.

Sairaanhoitaja ja seksuaaliterapeutti Päivi Heinonen on yksi heistä, joka vetää keskustelua kokoontumisissa. Hän kertoo, että osallistujat ovat iältään 25–67 vuotiaita.

- Kun ryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa, ilmapiiri oli vähän jännittynyt, mutta kaikki osallistujat uskalsivat kuitenkin puhua.

Päivi Heinonen

Kuva: Sairaanhoitaja ja seksuaaliterapeutti Päivi Heinonen on yksi heistä, jotka vetävät ryhmää naisille, jotka kärsivät vulvodyniasta, sairaus, joka aiheuttaa kipua ulkosynnyttimissä.

Tanskalainen konsepti

Idea vulvodynia-vertaistukiryhmästä syntyi siitä, kun gynekologi Katja Kero oli käymässä Tanskassa. Hän tutustui siellä ammatillisesti ohjattuun naistenryhmään joiden osallistujilla oli valkojäkälätauti. Hän huomasi, miten hieno asia naisille oli saada tukea toisiltaan ja hoidon asiantuntijoilta. Valkojäkälätauti on varsin harvinainen tauti, joka voi aiheuttaa esimerkiksi emättimessä kutinaa, kirvelyä, haavaumia, ahtautumista ja häpyhuulten surkastumista.

Moni, joka kärsii vulvodyniasta, ovat yksin oireidensa kanssa.

- Oireista voi olla vaikeaa puhua, jotkut eivät edes halua kertoa puolisolleen, että yhdyntä sattuu, sanoo Päivi Heinonen.

Voi tuntua siltä, että on ainoa ihminen tässä maailmassa, jolla on tällaisia ongelmia. Sairaus voi aiheuttaa myös psyykkisiä ongelmia. Joskus voi olla vaikea erottaa, ovatko ne syitä vai seurauksia. Monet pelkäävät kipua niin paljon, että ehkä kokonaan lopettavat seksin harrastamisen. Kipua aiheuttaa pelkoa ja pelko taas lisää kipua.

Kipua esiintyy usein emättimen ulkosuulla, mutta se voi myös olla syvemmällä emättimessä.

Monet taustatekijät

Muun muassa toistuvat emättimen tulehdukset ja infektiot voivat myötävaikuttaa sairauden ilmaantumiseen. Myös e-pillerit voivat laskea naisen omaa estrogeenitasoa ja siten aiheuttaa emättimen limakalvojen ärtymistä. Usein myös suositellaan lopettamaan tai ainakin tauottamaan e-pillereiden käyttö.

Tutkimusten mukaan sekä liian huolehtivat ja empaattiset sekä vihamieliset ja negatiivisesti suhtautuvat kumppanit voivat lisätä naisella kivun tuntemuksia yhdynnässä ja vähentää seksuaalista tyytyväisyyttä.  Kun taas kannustavat ja toiveikkaat reaktiot auttoivat kivun hallinnassa sekä motivoivat hakemaan apua että innostavat tekemään asialle jotain.

- Seksuaaliterveyspoliklinikalla suositellaan kumppanin mukaan tuloa vastaanotolle, ainakin muutaman kerran, Heinonen sanoo.

Haitallinen kehonkuva

Monilla naisilla, jotka sairastavat vulvodyniaa, voi olla itsetunnon ja kehonkuvan ongelmia. Joskus myös lapsuudessa opitut negatiiviset asenteet seksuaalisuuteen voivat heikentää seksuaalisuudesta nauttimista.

Monilla nuorilla naisilla on myös suunnattoman paljon paineita opiskelussa ja työssä. Tämän päivän vaatimukset myös ulkonäköön ja seksuaalisuuteen ovat järjettömän suuret.

- Usein vulvodyniasta kärsivät ovat tunnollisia ja kunnianhimoisia opiskeluissa ja työssä ja he vaativat itseltään paljon, Heinonen sanoo.

Kaikkialla tämän päivän yhteiskunnassa puhutaan seksistä.

- Pitäisi olla haluttu, pitäisi haluta seksiä ja säteillä seksiä. Kun seksiä ylikorostetaan, kokevat kyseiset potilaat turhautumista, epäonnistumista ja epänormaaliuden tunnetta.

Ratkaisut


Monille diagnoosin saaminen voi olla helpotus. Jotkut ovat vain kestäneet ja suostuneet yhdyntään, vaikka se on ollut kivuliasta.

Ensin gynekologi ohjeistaa limakalvojen lääketieteellistä hoitoa. Kun nainen lähetetään seksuaaliterveyspoliklinikalle, käydään läpi perusteellisia asioita muun muassa intiimialueen pesu- ja rasvausohjeistusta, vaatetukseen liittyviä asioita, liikuntalajeista, kuten ratsastus ja spinning, jotka voivat pahentaa oireita.

Intiimialueen hoito-ohjeista korostetaan erityisesti perus- ja liukuvoiteen käyttöä. Potilasta ohjeistetaan myös käyttämään hyväkseen niin sanottua akupainantatekniikkaa, eli painamaan sormenpäillä niistä kohdista, joissa tuntee kipua. Näin kipupisteet pikku hiljaa lieventyvät. Usein tarvitaan lantionpohjan fysioterapiaa, erityisesti jos lihakset ovat hyvin kireät.

Potilas voi myös harjoitella kivun lieventämistä ja emättimen laajentamista niin kutsutuiden dilatointipuikkojen kanssa. Naistenklinikalla on dilatointipuikkoja neljässä eri koossa, jotka potilas saa mukaansa kotiin.

Dilatointi- eli laajenninpuikkoja neljässä koossa

Kuva: Dilatointi- eli laajenninpuikkoja on neljässä eri koossa, joita Tyksin vulvodynia-potilaat saavat mukaansa kotiin.

- Dilatointipuikolle laitetaan liuku- tai perusvoidetta ja kotona harjoitellaan sen viemistä emättimen sisälle. Jotkut saavat tästä todella paljon apua jaksaessaan vain tehdä sitä tarpeeksi usein, vaikka se tuntuisi epämiellyttävältä.

Apua saadessaan jotkut parantuvat sairaudesta tai oireet lievittyvät, jotkut valitettavasti eivät koskaan parane.

- Olisi tärkeää, että useammat ottaisivat yhteyttä, eivätkä kärsisi ongelmistaan hiljaisuudessa.

 

Faktaa:

Vulvodynia on oireyhtymä, joka tarkoittaa häpyalueen tai ulkoisten sukupuolielinten pintapuolista kiputilaa. Se voidaan jakaa kolmeen alatyyppiin: hermokiputyyppiseen eli dysesteettiseen vulvodyniaan, emättimen eteisen kosketusarkuuteen eli vulvan vestibuliittioireyhtymään (VVS) ja sykliseen vulvovaginiittiin.

Vulvan vestibuliittioireyhtymässä kivut ilmenevät emättimen eteisen penetraatioon ja kosketukseen liittyen. Emättimen eteisen alueella esiintyy kosketusarkuutta ja usein myös ihottumantyyppistä ärsytystä. Syklinen vulvovaginiitti saa alkunsa useimmiten hiivasieni-infektiosta, jonka johdosta häpyhuulissa ja emättimessä voi olla kutinaa, kirvelyä, paksua märkävuotoa ja turvotusta.

Dysesteettinen eli hermokiputyyppinen vulvodynia paikallistuu vulvaa hermottavien hermohaarojen alueella ja sitä esiintyy useimmiten yli 40-vuotiailla naisilla. Kipu säteilee usein reisille, peräaukon seutuun, virtsaputkeen tai välilihaan.

Heinonen toimii tapaamisten vastuuvetäjänä ja hän on mukana joka kerta. Muita vertaistukiryhmän vetäjiä ovat: Jenni Rautio, kätilö ja seksuaalineuvoja, Nina Jaatinen, fysioterapeutti ja seksuaalineuvoja sekä gynekologi ja seksuaalineuvoja Katja Kero. Naistenklinikan psykiatrinen sairaanhoitaja on myös yhdellä kerralla mukana luennoimassa.

 

Teksti ja kuvat: Nadine Karell