Murupolku
- Etusivu
- Tietoa Tyksistä
- Tyksin organisaatio
- Tulosryhmät
- Naisten- ja lastentautien tulosryhmä
-
Lasten ja nuorten tehohoidon, syöpä- ja verisairauksien ja lastentautien vastuualue
Lasten ja nuorten tehohoidon, syöpä- ja verisairauksien ja lastentautien vastuualue
Vastuualueella hoidetaan akuutisti ja pitkäaikaisesti sairaita 0-16 -vuotiaita lapsia ja nuoria.
Sivua päivitetään
Toimintayksikkömme
Turun yliopistollisen keskussairaalan lasten ja nuorten teho-osasto on yksi kolmesta varsinaisesta alaikäisten hoitoon keskittyvästä teho-osastosta Suomessa. Osasto on kuusipaikkainen teho- ja valvonta-osasto, jossa tehopaikkoja kolme ja valvontapaikkoja kolme. Osasto sijaitsee Majakkasairaalan 4. kerroksessa (MH4). Lasten ja nuorten teho-osasto päivystää vuorokauden ympäri.
Vuonna 2023 hoidimme 420 lasta ja hoitovuorokausia oli yhteensä 1037, 66% potilaista ovat saapuneet päivystyksellisesti. Näistä vaativia tehohoitovuorokausia oli noin neljännes. Tehohoitoon päätyneen lapsen keskimääräinen hoitoaika on 2.6 vrk, mutta mediaani vain 1.0 vrk. Toiminta keskittyy akuutisti vaikeasti sairaiden lasten tehohoitoon ja –valvontaan. Näitä ovat mm. henkeä uhkaavat infektiot, suurten leikkaustoimenpiteiden jälkihoito sekä neurologiset hätätilanteet. Osastolla hoidetaan myös muualta vastuualueeltamme, kuten Porista, Vaasasta ja Maarianhaminasta, saapuneita vaikeasti sairastuneita lapsia.
Osastoylilääkärinä toimii Janne Kataja, osastonhoitajana Outi Sirola ja apulaisosastonhoitajina Elina Hiltunen ja Anne Kellokangas. Osaston vastuulastenanestesiologi on Olli Vänttinen.
Osastolla toimii päivittäin lastentautien erikoislääkäri, lastenanestesiologi sekä lastentauteihin erikoistuva lääkäri. Osastolla työskentelee lisäksi noin 20 sairaanhoitajaa, lääkintävahtimestari sekä osastonsihteeri. Teemme moniammatillista yhteistyötä sairaanhoitajien, asiantuntijoiden (fysioterapeutti, toimintaterapeutti, ravitsemusterapeutti, kuntoutusohjaaja) ja lääkäreiden kesken. Lasten ja nuorten teho-osasto tekee yhteistyötä muiden osastojen, kuten leikkausosaston, lasten päivystyksen, vuodeosastojen ja kuvantamisyksikön kanssa. Yhteistyötä tehdään myös Tyksin aikuisten teho-osaston kanssa.
Sairaanhoitajan työ lasten ja nuorten teho-osastolla on vaativaa, mutta mielenkiintoista. Perehtyminen työhön vie vuosia. Työ teho-osastolla edellyttää sairaanhoitajalta yhteistyökykyä ja taitoa sopeutua nopeasti vaihtuviin tilanteisiin ja jatkuvaa uuden oppimista, sillä tehohoito ja hoitomenetelmät kehittyvät jatkuvasti.
Lääkäriopiskelijalle lasten ja nuorten teho-osasto on arvokas oppimisympäristö, koska hoito- ja tutkimuspäätökset käydään huolellisesti ja perustellen läpi. Lisäksi on mahdollista päästä seuraamaan lasten anestesialääkäreiden tekemiä toimenpiteitä. Osaston toimintaan kuuluu lisäksi kiinteästi osaston oman ja lasten- ja nuorten klinikan henkilökunnan jatkuva kouluttaminen muun muassa laitepajojen, hätätilannesimulaatioiden ja elvytyskoulutusten kautta. Teho-osaston toimintaa kehitetään jatkuvasti; esimerkiksi vuoden 2024 aikana on päivitetty lapsen vaikean verenmyrkytyksen toimintaohje ja luotu erityinen protokolla akuutin välittäjäainekriisin hoitoon.
Hoidamme veri- ja syöpätautipotilaamme kansainvälisten hoito-ohjelmien mukaisesti ja hoitotuloksemme ovat kansainvälistä kärkitasoa (Lancet. 2018;391:1023-1075.)
Akuutti lymfoblastileukemia (ALL) on yksi yleisimmistä lasten syöpätaudeista. Tällä hetkellä Suomessa hoidetaan ALL-potilaat eurooppalaisella ALLTogether hoito-ohjelmalla.. Kun tarkastelemme BCB-laaturekisterin antamia tuloksia ALL:n hoitotuloksista kuluneen 15 vuoden ajalta, on potilaidemme 5- ja 10-vuoden elossaoloennuste 96,9%. Myeloisen leukemian (AML), osalta vastaavat luvut ovat 88,2%. Nämä molemmat tasot ovat Pohjoismaiden tasoa parempia. Kun tarkastellaan kaikkien potilasryhmien hoitotuloksia yhdessä viimeksi kuluneen 3 vuoden ajalta, jolle ajalle on valtakunnallinen keskiarvo saatavissa vertailuun, on 12kk elossaoloennuste meillä sama 95,9% kuin valtakunnallisesti ja 3-vuotisennuste on meillä 94,4%, mikä on kaksi prosenttiyksikköä valtakunnallista korkeampi.
Hoitomme on myös perhekeskeistä. Vuonna 2012 saimme sairaanhoitopiirimme "Vuoden menestyjä" -tunnustuksen ammattitaitoisesta tiimityöstä. Vanhemmalla on mahdollisuus halutessaan osallistua yksikössämme lapsen sairaalahoitoon ympäri vuorokauden.
Vuonna 2022 yksikkömme sai ”Vuoden menestyjä” palkinnon polikliinisen toiminnan tehostamisprojektista.
Lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien hoidon vastuualue on hyväksytty PaedCan-ERN -verkostoon (European Reference Network on Paediatric Cancers). Jäsenyys asiantuntijaverkostossa on tärkeä saavutus lasten ja nuorten syöpähoidon kannalta. Verkoston avulla lisätään eurooppalaista yhteistyötä syöpien ja kasvainten diagnostiikassa, hoidossa ja seurannassa sekä tutkimuksessa. Näin voidaan varmistaa huipputason hoito siihen kuuluvissa sairaaloissa.
Kesäkuussa 2018 yksiköllemme on yhdessä aikuisten hemofilian hoidon yksikön kanssa myönnetty European Haemophilia Treatment Centre (EHTC) -status.
Yksikössämme tehdään erityisvastuualueen autologiset kantasolujensiirrot ja hoidetaan allogeenisen siirron saaneiden potilaiden akuuttivaiheen jälkeinen seuranta.
Lapsena ja nuorena syövän tai vaikean veritaudin sairastaneiden aikuisten seurantaa koordinoi STEP-poliklinikkamme.
Teemme tiivistä yhteistyötä myös Läntisen syöpäkeskuksen, Fican-Westin kanssa.
Lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien vastuualue on hyväksytty PaedCan-ERN -verkostoon (European Reference Network on Paediatric Cancers).

Päivitetään
Vastuualuejohtaja
Johanna Lempainen

Vastuualuejohtaja, osastonylilääkäri, Dosentti
Lastentautien erikoislääkäri
Lasten ja nuorten osasto, Lasten tehohoito, syöpä- ja verisairaudet ja lastentaudit -vastuualue
Lääkärit
Minna Koskenvuo

Ylilääkäri, LT, Dosentti
Palvelualuejohtaja
Lasten veri- ja syöpäsairauksien yksikkö
Anu Huurre

Osastonylilääkäri (vs.), LT
Lasten hematologi ja onkologi
Lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien yksikkö
Janne Kataja

Osastonylilääkäri, LT, dosentti
Lastentautien erikoislääkäri, nefrologi
Lasten ja nuorten teho-osasto
Hoitotyön lähiesihenkilöt
Maarit Lehtinen

Osastonhoitaja
Lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien yksikkö, Lasten ja nuorten päiväsairaala, Kliininen genetiikka
Miia Ojala

Apulaisosastonhoitaja
Lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien yksikkö, Lasten ja nuorten päiväsairaala, Kliininen genetiikka