Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 13.6.2022 13.16

Yli 300 lasten kuntoutuksen asiantuntijaa koolla Turussa

Avainsanat:

Yli 300 lasten kuntoutuksen asiantuntijaa koolla Turussa

Neljännet valtakunnalliset lastenneurologiapäivät järjestetään Turun Logomossa 15.-16. kesäkuuta. Koulutuspäiville kokoontuu lasten kuntoutuksen asiantuntijoita ympäri koko Suomen. Tavoitteena on päivittää osaamista ja verkostoitua pitkän etäkokousaikakauden jälkeen.

Päivien sisältö keskittyy lasten moniammatillisen kuntoutuksen lisäksi vaativassa moniammatillisessa työssä jaksamiseen ja tiimityötaitoihin.

Kauan odotettu tapahtuma

Suomen Lastenneurologinen Yhdistys (SLNY) on järjestää viiden vuoden välein lasten kuntoutukseen keskittyvät koulutuspäivät. Viimeksi tapahtuma järjestettiin 2015, jälkeen koulutuspäivien järjestäminen osui yhdistyksen hallituksen lisäksi turkulaisten lastenneurologian ammattilaisten vastuulle. Pandemian vuoksi ajankohtaa on jouduttu siirtämään, mutta nyt tapahtuma kerää mukavasti osallistujia ympäri Suomen. Myös yhteistyökumppaneita sekä potilasyhdistysten, kuntoutuksen ja lääkealan yritysten puolelta on ilmoittautunut mukaan. Paikalle odotetaan noin 300:a osallistujaa.

SLNY kehittää lastenneurologisten sairauksien tutkimusta, hoitoa ja ehkäisyä sekä edistää alan tieteellistä kehitystä. Yhdistys toimii yhteistyössä muiden samalla alalla toimivien kotimaisten organisaatioiden ja alan kansainvälisten liittojen kanssa. Koulutuspäivien ohjelma on suunniteltu moniammatillisena tiimityönä SLNY:n hallituksen, Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) lasten ja nuorten klinikan lastenneurologian sekä Turun kaupungin hyvinvointipalvelujen lastenneurologian henkilökunnan kanssa.

Ajankohtaista lapsen kuntoutuksesta

Tietoiskujen aiheina ovat muun muassa lapsen asema kuntoutuksessa, etäkuntoutuksen mahdollisuudet sekä uudet sosiaali- ja terveysministeriön perusteet lasten lääkinnällistä kuntoutuksesta. Aiheena on myös toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden kansainvälisen luokituksen (ICF-luokitus) käyttö kuntoutuksen suunnittelussa.

Ohjelmassa pohditaan myös, miten moniammatillisen tiimin toimintaa voidaan kehittää ja käyttää potilaiden ja perheiden parhaaksi kuntoutustyössä. Tästä sessiosta vastaavat psykologit Pekka Järvinen Tampereelta ja Riikka Korja Turun yliopistosta.

Uusia hoitomuotoja käyttöön

Lastenneurologian alalla uusien arviointi- ja hoitomuotojen kehitys on ollut huimaa viime vuosina. Myös Suomessa potilaat ovat saaneet käyttöön uusia lääkkeitä vaikeiden kroonisten, jopa kuolemaan johtavien sairauksien hoitoon ja tulevina vuosina uusia lääkkeitä on tulossa.

Tämä edellyttää moniammatilliselta lastenneurologiselta ammattikunnalta jatkuvaa kehittymistä ja uudistumista. Yksi koulutuspäivien keskeisistä tavoitteista onkin päivittää koulutusyleisön osaamista motoriikan häiriöiden diagnosoinnista, kuntoutuksesta ja hoidosta professori Leena Haatajan (HUS), dosentti Pirjo Isohannin (HUS) ja lastenneurologi Heli Sätilän (Päijät-Hämeen keskussairaala) sekä lasten fysioterapeuttien Sini Juvosen (Tyks) ja Lisbeth Katajan (Tyks) esitysten avulla.

Koronapandemiankin esiin nostamat ajankohtaiset aiheet lasten ja nuorten pitkäaikaisten / pitkittyvien neurologisten oireiden diagnosoinnista ja hoidosta sekä lasten aivovammakuntoutuksesta erikoislääkäri Milla Ylijoen (Tyks) ja neuropsykologi Mari Saarisen (Turun yliopisto) esittäminä päättävät koulutuspäivät. Sokerina pohjalla kuulemme vielä viiden erikoissairaanhoidon erityisvastuualueen ajankohtaiset kuulumiset kuntoutuksen nykytilasta ja tulevaisuudesta sote-uudistuksessa eri puolilla Suomea.

Verkostoitumista moniammatillisesti ja monialaisesti

Koulutuspäivien keskeinen anti on verkostoituminen eri alueita, ammattiryhmiä ja sidosryhmiä edustavien osallistujien kesken. Tälle on varattu aikaa ohjelman lomassa sekä erillisinä ammattiryhmien tapaamisina, Historiallinen Turku -kiertokävelyllä ja ohjelmallisessa iltajuhlassa. Lisäksi tarjoamme osallistujille mahdollisuutta tutustua upouuteen Majakkasairaalaan.