Vatsavaivat aiheena yleisöluentosarjassa
Avainsanat:Tyksin huhtikuun yleisöluennolla torstaina 9.4. klo 18-20 kuullaan tuttujen ja hieman tuntemattomampienkin vatsavaivojen oireista ja hoidosta.
Alkoholi ei tee hyvää maksalle. Haavaista koliittia ja Crohnin tautia pidetään uusina kansansairauksina.
Toiminnalliset vatsavaivat pysyvät yleensä kurissa kun niiden olemuksen ymmärtää. Närästys on monille tuttu ja kiusallinen vaiva, joka on refluksitaudin yleisin oire.
Ohjelma:
Puheenjohtaja ylilääkäri, dosentti Markku Voutilainen.
18.00 Alkoholi ja maksa. Erikoislääkäri Teppo Stenholm
18.20 Haavainen koliitti ja Crohnin tauti - seuraavat kansansairaudet? Erikoislääkäri Heikki Nuutinen
18.40 Toiminnalliset vatsavaivat. Erikoislääkäri Jukka Koffert
19.00 Mikä aiheuttaa närästyksen ja miten sitä hoidetaan? Ylilääkäri Markku Voutilainen
19.20–19.55 Keskustelua
Närästys kertoo usein refluksitaudista: Närästystä esiintyy tyypillisesti aterioiden jälkeen tai makuulla. Etenkin runsas syöminen, rasvainen ruoka, suklaa, kahvi, väkevät alkoholit ja happamat mehut aiheuttavat närästystä. Kumartelu, nostelu ja kiristävät vaatteet pahentavat närästystä. Närästys, rintalastan takainen polttava tuntemus, on refluksitaudin tärkein oire. Närästystä on 75 prosentilla refluksipotilaista, kertoo ylilääkäri Markku Voutilainen.
Refluksitauti on usein krooninen sairaus, jonka oireista kärsii länsimaissa noin 10 – 20 prosenttia väestöstä. Refluksitaudissa mahalaukusta nouseva sisältö aiheuttaa oireita ja joskus myös ruokatorvivaurion. Ruokatorven tähystystutkimuksessa kahdella kolmesta tutkitusta ruokatorvesta ei löydy elimellistä vikaa. Nielty sylki neutraloi refluksin aiheutumista ja alentunut syljeneritys lisää taudin riskiä. Tupakointi huonontaa syljen eritystä ja altistaa siten refluksitaudille. Altistavia tekijöitä ovat myös raskaus, skleroderma eli ihonkovettumatauti, Sjögrenin oireyhtymä ja diabeettinen gastropareesi, jossa mahalaukku tyhjenee poikkeuksellisen hitaasti.
Refluksitaudin toinen pääoire on käänteisvirtaus, joka tarkoittaa ilman ponnistelua tapahtuvaa mahansisällön takaisinvirtausta suuhun. Siihen ei liity pahoinvointia eikä oksentamista. Muita oireita ovat palan tunne, nielemiskipu ja ajoittainen refluksiin liittyvä runsas syljeneritys.
Refluksitauti on tärkein ei-sydänperäisen rintakivun syy. Ruokatorvivaivojen lisäksi voi esiintyä laryngiittia ja äänen käheyttä, astmaa, keuhkokuumetta, idiopaattista keuhkofibroosia, kroonista yskää, poskiontelotulehduksia tai hampaiden kiillevaurioita.
Alkoholi ei tee hyvää maksalle. Suomalaisessa työikäisessä väestössä alkoholimaksasairaudet edustavat yleisintä yksittäistä kuolinsyytä.
Sisätautien erikoislääkäri Teppo Stenholm kertoo alkoholin aiheuttaman maksasairauden eri muodoista; rasvamaksasta, hepatiitista ja kirroosista sekä kirroosipotilaan tavallisimmista ongelmista ja niiden hoidosta.
Syksyllä lisää yleisöluentoja
Kyseessä on kevätkauden viimeinen Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluentosarjan tilaisuuksista. Syksyn ohjelma julkaistaan elokuun puolivälissä osoitteessa näillä sairaanhoitopiirin verkkosivuilla.
– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien toteamista ja hoitojen kehittämistä. Hyvin suosituksi osoittautuneessa yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Luentoja voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Tyksin erityisvastuualueen keskussairaaloissa, Satakunnan keskussairaalassa Porissa ja Vaasan keskussairaalassa, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.
Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään Risto Lahesmaa - ja Johan Haartman -saleissa T-sairaalassa. Sisäänkäynti on T-sairaalan pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan edessä on parkkipaikkoja, mutta aivan sairaalan eteen Hämeentielle pääsee mm. useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla.
Tervetuloa!