Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 11.6.2019 16.46

Valtuusto hyväksyi tilinpäätöksen

Avainsanat:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi 11.6.2019 yksimielisesti kuntayhtymän tilinpäätöksen vuodelta 2018 ja myönsi vastuuvapauden tilivelvollisille toimielinten jäsenille ja johtaville viranhaltijoille.

Sairaanhoitopiirin tulos vuonna 2018 oli 2,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen, kun tavoitteena oli 4,4 miljoonan euron alijäämätulos. Tulos nosti taseen ylijäämäkertymän 8,6 miljoonaan euroon.

Tulos johtuu osaltaan lähes 22 miljoonaa euroa arvioitua suuremmista toimintatuotoista, joita kertyi yhteensä noin 794 miljoonaa euroa. Tuottojen ylitys syntyi lähes kokonaan muilta kuin jäsenkunnilta saaduista tuloista, jotka olivat lähes tarkalleen talousarvion mukaiset.

Vuoden 2018 aikana kertynyt 2,2 miljoonan euron ylijäämä päätettiin kirjata taseen yli- ja alijäämätilille.

Tarkastuslautakunta huolissaan taloudesta ja henkilöstön jaksamisesta

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tarkastuslautakunnan mukaan piirin sitovat taloudelliset tavoitteet toteutuivat sen mielestä melko hyvin vuonna 2018. Se toteaa arviointikertomuksessaan, että monet talouden kehitystä kuvaavista tunnusluvuista ovat kehittyneet myönteiseen suuntaan viimeisen viiden vuoden aikana. Lautakunta on kuitenkin huolissaan heikkona pysyneestä piirin omavaraisuusasteen tasosta sekä velkojen ja vastuiden kasvusta suhteessa toiminnan tuottoihin.

Arviointikertomuksessa kiinnitetään huomiota myös henkilöstön jaksamiseen. Tarkastuslautakunnan mukaan henkilöstömitoitus on eräillä erikoisaloilla niin tiukka, että ollaan täysin riippuvaisia ylitöistä. Sijaisten puutteessa vaihdellaan työvuoroja ja tehdään ylimääräisiä vuoroja. Etenkin nopeasti kasvavilla erikoisaloilla on vaikea saada tarpeeksi henkilökuntaa. Ylityö tulee kalliiksi ja uuvuttaa henkilöstön. Lautakunnan mielestä nykyinen vakanssijärjestelmä pitää muuttaa joustavampaan muotoon.

Valtuusto merkitsi arviointikertomuksen tiedoksi ja lähetti sen hallitukselle tarvittavia toimenpiteitä varten sekä velvoitti hallituksen tuomaan valtuuston syyskokoukseen lausunnon toimenpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta.

Uusia luottamushenkilöitä

Valtuusto myönsi Birgitta Ristolaiselle eron Turunmaan liikelaitoksen johtokunnan jäsenen sekä hallituksen ja hallintojaoston varajäsenen tehtävistä. Valtuusto valitsi hänen tilalleen johtokunnan jäseneksi Mona Nylundin ja hänen varajäsenekseen Monika Antikaisen. Ristolaisen tilalle hallitukseen ja hallintojaostoon Tuija Ollikkalan varajäseneksi valtuusto valitsi Sini Heinon.

Simo Paassillalle valtuusto myönsi eron hallintojaoston jäsenen ja puheenjohtajan tehtävistä. Uudeksi jäseneksi valtuusto valitsi Miro Simolan ja määräsi puheenjohtajaksi Anneli Kivijärven.

Valtuusto merkitsi tiedokseen sairaanhoitopiirin johtajan irtisanoutumisilmoituksen ja viran sijaisuusjärjestelyt sekä hyväksyi hallituksen esityksen piirinjohtajan kelpoisuusehtojen muutoksesta. Muutos tarkoittaa, että kelpoisuusehdoissa ei edellytetä valittavalta uudelta johtajalta erityisellä todistuksella osoitettavaa suomen ja ruotsin kielen hyvää taitoa. Sen sijaan sairaanhoitopiirin johtajan viran hakuilmoituksessa ilmoitetaan, että viran menestyksellinen hoitaminen edellyttää hakijalta suomen ja ruotsin kielen hyvää taitoa.

Länsirannikon sairaanhoitopiirit jatkavat strategista yhteistyötä

Valtuusto hyväksyi VarsinaisSuomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirien yhteisen Länsirannikkostrategian päivityksen vuosille 2019–2023. Kokouksessa esitellyn Länsirannikkostrategian mukaan kyseiset sairaanhoitopiirit tiivistävät yhteistyötään hoito- ja tutkimuspalvelujen laadun, saatavuuden ja yhdenmukaisuuden kehittämiseksi. Piirit aikovat yhdessä kehittää koulutuksen ja tutkimuksen olosuhteita ja kilpailukykyään työnantajina sekä edistää sosiaali- ja terveyspalvelujen digitalisaatiota.

– Sopimuksellinen yhteistyö tukee Tyksin erityisvastuualueen sairaanhoitopiirien lähentymistä, vaikka aika ei vielä ollut kypsä lähteä edistämään puolitoista vuotta sitten selvityksessä ollutta toimintojen yhdistämistä, sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä toteaa.

Länsirannikon yliopistollinen sairaala -selvitys lähti liikkeelle aiemman Länsirannikko-strategian pohjalta ja on osin verrattavissa Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen etenemässä olevaan Tähtisairaala-hankkeeseen ja Ouluun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen osuuskuntahankkeeseen.

– Odotamme sairaanhoitopiireissä mielenkiinnolla, avaako maan uusi hallitus mahdollisuuden maakuntien yhteisestä liikelaitoksesta, joka edellisen maakuntalakiesityksen mukaan ei olisi ollut mahdollinen tapa tuottaa maakuntien yhteisiä palveluita, Setälä sanoo.