Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 2.2.2015 12.16

Uusi yksikkö parantaa psykiatrian päivystyspalveluita

Avainsanat:

Tyksin T-sairaalassa avattiin 2.2.2015 Turun yhteispäivystyksen mielenterveys- ja päihdeyksikkö, joka parantaa koko Varsinais-Suomen mielenterveys- ja päihdepotilaiden virka-ajan ulkopuolella tarvitsemia päivystyspalveluita. Potilaita uuteen päivystysyksikköön otetaan 16. helmikuuta alkaen.

Turun kaupungin psykiatrian päivystys siirtyy Mäntymäestä T-sairaalaan 1.3. alkaen, jonka jälkeen myös Turun psykiatrit päivystävät iltaisin ja öisin T-sairaalassa.

Jyrki Heikkilä, Leena Kähäri ja Hasse Karlsson

Y​lilääkäri Jyrki Heikkilä avasi uuden psykiatrian päivystysyksikön apulaisylilääkäri Leena Kähärin avustamana ja professori Hasse Karlssonin (kesk.) seuratessa seremoniaa.

 – Palvelu Turussa paranee oleellisesti, kun käytössä on psykiatrian päivystysyksikkö, jossa on käytössä konsultaatiot, kuvantaminen ja paikalla oleva päivystystiimi lääkäreineen vuorokauden ympäri, Turun kaupungin psykiatrian ylilääkäri Jyrki Heikkilä kertoo.

Yhteispäivystyksen mielenterveys- ja päihdeyksikössä työskentelee 10 sairaanhoitajaa, apulaisosastonhoitaja ja apulaisylilääkäri. Paikalla on vuorokauden ympäri kaksi psykiatrista sairaanhoitajaa ja päivystävä lääkäri. Lisäksi virka-aikaan päivystysyksikössä toimii apulaisylilääkäri ja psykiatriaan erikoistuva lääkäri. Näin yksikkö kohentaa psykiatrisen päivystysaikaisen hoidon tarpeen arvioinnin laatua merkittävästi.

Hallinnollisesti psykiatrian päivystys kuuluu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian tulosalueen aikuispsykiatrian erityispalveluihin. Yksikkö koordinoi ja ohjaa psykiatrian päivystyspalveluiden tuotantoa koko sairaanhoitopiirissä. Se sijaitsee Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen tiloissa Tyksin yhteispäivystyksessä T-sairaalassa.

Taustalla uusi päivystysasetus

Psykiatrian päivystysyksikön avaaminen tuli välttämättömäksi uuden päivystysasetuksen tultua voimaan vuoden vaihteessa.

 – Psykiatrian osalta asetus edellyttää, että päivystyksessä pitää olla saatavilla psykiatristen erikoisalojen erikoislääkäri tai psykiatriaan perehtynyt lääkäri, jolla on mahdollisuus neuvotella potilaan hoidosta psykiatrian erikoislääkärin kanssa. Tarvittaessa lääkärin on saavuttava hoitoa antavaan yksikköön. Pitää olla myös valmius arvioida ja seurata potilaan kriisitilanteita. Potilaan terveydentilan arviointia varten pitää olla saatavilla myös muiden erikoisalojen asiantuntemusta. Asetuksen vaatimukset toteutuvat tässä uudessa yksikössämme, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin aikuispsykiatrian ylilääkäri, professori Hasse Karlsson selvittää.

Potilaat Tyksin yhteispäivystyksen kautta

Potilaat tulevat päivystysyksikköön normaalisti Tyksin yhteispäivystyksen kautta. Siellä arvioidaan tarvitseeko potilas psykiatrisen päivystysyksikön tarjoamaa apua.

– Yksikössä on myös tarkkailupaikkoja, joten tarvittaessa potilas voi vaikka yöpyä yksikössä, jos tilanteen tutkiminen tai hoidon aloittaminen sitä vaatii, Karlsson kertoo.

Päivystysyksikössä pyritään myös järjestämään potilaan jatkohoito mahdollisimman tehokkaasti.

– Psykiatrian tulo yhteispäivystyksen toimipisteeseen on hyvä lisä mielenterveys- ja päihdehoitoa vaativien potilaiden palveluketjussa. Yhteispäivystyksessä on ollut selkeä tarve saada lisää osaamista näiden potilaiden hoitoon, ylilääkäri Sirpa Rantanen toteaa.

Psykiatrian sairaalapäivystykset jatkavat edelleen toimintaansa Turun kaupungin psykiatrian osastolla sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrisissa sairaaloissa Halikossa, Paraisilla ja Uudessakaupungissa.

Uuden psykiatrian päivystyksen henkilökuntaa  

Kuvassa uuden psykiatrian päivystyksen henkilökuntaa: (ylärivi, vasemmalta) Sauli Suominen, Christer Walls (toinen rivi, vasemmalta) Heinonen Susanna, Mannila Susanna, Vaskelainen Jenni, Sorri Jonna (varahenkilö), Takala Mirva, Tupila Tero, Piippo-Lehto Pia (alarivi, vasemmalta) Runsten Silja (ayl), Rokka Anna-Maija (aoh), Mäkinen Essi, Mikkola Hannu, Laihinen Marjo (varahlö), Heinonen Jonna (varahlö)

Kuvat: Suvi Lähteenmäki