Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 24.3.2021 15.47

Tyksissä aloitettu lasten robottiavusteiset munuaisleikkaukset

Avainsanat:

Tyksissä on aloitettu robottiavusteiset munuaisleikkaukset lapsipotilaille. Leikkauksia tullaan tekemään noin kymmenen vuodessa. Kotiutuminen ja toipuminen leikkauksesta on merkittävästi nopeampaa kuin avoleikkauksella.

Tyksin robottikirurginen toiminta aloitettiin lastenkirurgian puolella munuaisaltaan korjausleikkauksilla. Yleisin leikkausaihe lapsilla on hydronefroosi eli tois- tai molemminpuolinen munuaisaltaan laajentuma. Tämä estää virtsan normaalin kulun ja aiheuttaa näin painetta kehittyvään munuaiseen.

Niklas_Pakkasjärvi.jpg

Kuvassa: lastenkirurgi Niklas Pakkasjärvi.

Nopea toipuminen

Pääkirurgina leikkauksissa toimii lastenkirurgi ja dosentti Niklas Pakkasjärvi. Hän kertoo robottiavusteisilla leikkauksilla saavutettavan merkittävää hyötyä.

– Robottiavusteisen leikkauksen jälkeen lapsi kotiutuu keskimäärin heti seuravana päivänä ja voi palata kouluun tai päiväkotiin jo muutaman päivän kuluttua. Harrastuksistakaan ei tarvita pitkää poissaoloa.

Perinteisen avoleikkauksen jälkeen lapsi on keskimäärin jopa viikon ajan sairaalahoidossa ja vielä toisen viikon kotona toipilaana huoltajan kanssa. Urheiluharrastuksista taukoa tulee pitää ainakin kolme viikkoa.

Turussa arvioidaan tehtävän lapsille noin kymmenen robottiavusteista urologista leikkausta vuodessa. Helsingissä leikkausten lukumäärä on vuosittain samaa luokkaa.

Selviää ultraäänilöydöksenä

Hydronefroosi löytyy osalla lapsista jo sikiön ultraäänitutkimuksen yhteydessä.

– Vastasyntyneistä jopa yhdellä prosentilla on hydronefroosi, Pakkasjärvi kertoo. Osalla potilaista vaivat väistyvät kehityksen myötä, mutta osalla ongelma pahenee ja vaatii korjauksen.

Suomessa robottiavusteisella menetelmällä leikatut lapset ovat olleet keskimäärin kahdeksanvuotiaita, joskin menetelmää voidaan käyttää jo yli kaksivuotiaille.

Selkein oire leikki-ikäisen leikkaustarpeelle on kipu.

– Vanhemmat lapset kokevat kipua ja pahoinvointia. Vastasyntyneillä ei välttämättä ole oireita, mutta ultraäänen avulla havainnoimme munuaisaltaassa  laajentumaa, jolloin lapsi otetaan seurantaan, Pakkasjärvi sanoo.

Vaikka robottileikkaukset ovat verrattain kalliita, tasaantuvat kulut merkittävästi lyhentyneiden hoitojaksojen myötä. Toistaiseksi ei ole laskelmia siitä, mikä on pitkällä aikavälillä taloudellinen merkitys robottiavusteisessa kirurgiassa.

Lasten robottiavusteisessa munuaisaltaan leikkauksessa työskentelee laaja tiimi, johon Pakkasjärven lisäksi kuuluu yksi tai kaksi avustavaa kirurgia, vähintään kaksi sairaanhoitajaa ja minimissään kaksi anestesiasta huolehtivaa henkilöä.

Lastenkirurgi Niklas Pakkasjärvi aloitti toiminnan HUSissa Helsingissä dosentti Seppo Taskisen kanssa kesäkuussa 2019 ja on ollut kaikissa leikkauksissa pääkirurgina. Hän jatkaa edelleen robottikirurgiaa myös Helsingissä.