Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 8.11.2017 15.45

Tyksin uudella sairaalalla saaristohenkinen tarina

Avainsanat:

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) uuden sairaalan visuaalinen suunnittelu perustuu tarinaan majakkasaaresta. Kahdeksasta kerroksesta ensimmäinen alkaa nousta ensi kesänä, kun peruskallio eli moottoritien ylle rakentuva kansi valmistuu.

Havainnekuva uudesta sairaalasta ulkoa päin.

Uuden sairaalan katolle tulee konesali, joka valaisee ympäristöä. Kuva: ARK Reino Koivula Oy ja Schauman Arkkitehdit Oy.

Moottoritien ylle rakennettava kansi valmistuu ensi toukokuun loppuun mennessä. Tällöin rungon rakentaminen alkaa projektijohtaja Timo Seppälän mukaan kesäkuussa.

Uuden sairaalan toiminnallisen suunnittelun päälinjat on lyöty lukkoon. Hoitohenkilökunnasta ja lääkäreistä kootut työryhmät ovat innostuneessa ilmapiirissä työstäneet suunnittelun eri vaiheissa toiminnallista suunnitelmaa, jossa on tähdätty potilaslähtöiseen ja tehokkaaseen toimintaan.

Vuonna 2021 valmistuvaan sairaalaan muuttavat yksiköt, jotka nykyisin toimivat vuonna 1968 rakennetussa U-sairaalassa. Niitä ovat muun muassa lasten ja nuorten, naisten sekä korva-, nenä, ja kurkunsairauksien klinikat ja osastot.

Sairaalan tulevat käyttäjät pääsevät tutustumaan tuleviin tiloihin kolmiulotteisessa Cave-virtuaaliympäristössä. Ensimmäistä kertaa Varsinais-Suomessa rakennuksen suunnittelu kokonaisuudessaan tapahtuu virtuaalimallien avulla.

– Sairaalaan muuttavien yksiköiden edustajat näkevät tilat yksi yhteen koossa, mikä helpottaa toimintojen mahdollisimman toimivaa sijoittelua. Koko sairaala suunnitellaan kolmiulotteisena tietomallina. Myös yleisö pääsee katsomaan näkymää vierailukeskuksessa, joka avautuu ensi vuonna, Seppälä kertoo.

Sairaalasta majakkasaari

Havainnekuva sairaalan sisemmästä aulasta.

Sairaalan sisempi aula muodostaa keitaan "saaren" keskelle. Kuva: ARK Reino Koivula Oy ja Schauman Arkkitehdit Oy.

Uuden sairaalan arkkitehtisuunnittelijana toimii työyhteenliittymä Arkkitehtiryhmä Reino Koivula Oy ja Schauman Arkkitehdit Oy. Rakennuksen arkkitehtoninen idea on jalostunut tarinaksi, jonka luomisessa on ollut mukana sairaalahankkeen taidehankinnoista vastaava TaT Matti Tainio.

Tarina perustuu saaristomaisemaan, jossa sairaala kuvitellaan saareksi. Sairaalan katolle rakennettava konesali valaisee ympäristöä kuin majakka. Rakennuksen alta kulkeva moottoritie on virtaavaa vettä. Tarina jatkuu sisätiloissa.

– Merenkulun vaikutteita näkyy sisääntulossa, jonka suunnittelun lähtöajatuksena oli vene, sekä seuraavilla kahdella valopihalla. Ensimmäinen aula on karumpi, ja toinen piknik-henkinen, T3-hankkeen pääsuunnittelija Susanna Kalkkinen kertoo.

Tarinaan kuuluvat saaren eläimet, jotka valitaan tuleville käyttäjille järjestetyn äänestyksen perusteella.

– Tunnuseläimillä sairaalassa on kahdenlainen tehtävä. Ensinnäkin ne antavat mukavaa ajateltavaa. Toiseksi ne toimivat opasteina. Löytämistä auttavat myös kerrosten tunnusvärit, hän sanoo.

Taiteilijoille avoin haku

Kuva sairaalan panoraamatilasta, josta avautuu näkymä moottoritien suuntaan.

Sairaalaan tulee kolme panoraamatilaa, joista avautuu näkymä moottoritien suuntaan. Kuva: ARK Reino Koivula Oy ja Schauman Arkkitehdit Oy.

Sairaanhoitopiiri hakee varsinaissuomalaisia kuvataiteilijoita mukaan uuden sairaalan taideteosten suunnitteluun. Avoimella haulla haetaan taidetta kolmeen panoraamatilaan, joista avautuu näköala moottoritien suuntaan.

– Odotamme avoimesti ehdotuksia, mitä taide tässä ajassa ja tilassa voisi olla. Taiteilijat on tarkoitus valita ensi kesään mennessä, Matti Tainio kertoo.

Uuden sairaalan taiteeseen on T-sairaalan aikaisempien rakennusvaiheiden tapaan varattu merkittävä taidebudjetti. Sen avulla toteutetaan vähintään viisi julkisten tilojen taideteosta. Osa budjetista on jo varattu kahteen taidehankintaan, jotka tulevat sairaalan kumpaankin korkeaan aulatilaan.

Sisäänkäynnin jälkeen ensimmäinen valopiha.

Sisäänkäynnin jälkeen avautuu ensimmäinen valopiha, jossa on vaihtuvia näyttelyitä ja lasten leikeille varattuja kontteja. Kuva: ARK Reino Koivula Oy ja Schauman Arkkitehdit Oy.

Ensimmäisen aulan katseenvangitsijaksi tulee koko talon korkuinen seinämaalaus eli muraali. Teoksen toteuttaa Multicoloured Dreams -ryhmä. Toisen aulan teoksen toteuttaa turkulainen taiteilija Heini Aho. Suunnitteilla on ilmatilaan sijoittuva kolmiulotteinen veistos, johon yhdistetään projisoitua videokuvaa. Sekä muraali että videoteos ovat ajankohtaisia taidemuotoja, mikä sopii hyvin uuden ajan sairaalaan.

Matti Tainio

T3-hankkeen taidekoordinaattorina toimii Matti Tainio. Kuva: Suvi Vainio.

Taiteilijahaun ohjeet löytyvät T3-hankkeen verkkosivuilta.