Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 1.11.2018 12.16

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennolla 8.11. kysytään: antibioottiako apuun ikäihmisten tulehduksiin

Avainsanat:

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennolla 8.11.2018

Antibiootit ovat tärkeitä lääkkeitä, mutta niitä tulee käyttää harkiten. Niitä ei kannata määrätä eikä käyttää varmuuden vuoksi, muuten ne menettävät tehonsa. Antibioottiresistenssi on uhka myös suomalaisten terveydelle. Erilaiset resistentit eli vastuskykyiset bakteerit ovatkin lisääntymässä ja ne vaikuttavat paitsi lääkehoidon, myös hoitopaikan valintaan.

Vanha nainen kävelyllä metsässä kahden koiran kanssa. Antibiootteja voidaan tarvita erilaisissa ikäihmisten terveysongelmissa ja infektioissa, mutta niitä ei haluta käyttää turhaan. Ajantasaista tietoa aiheesta on tarjolla maksuttomalla yleisöluennolla Tyksin T-sairaalan luentosalissa sekä etäyhteyden kautta Porissa ja Vaasassa 8.11. klo 18. Kuva: iStock.

Luentotilaisuus järjestetään yhteistyössä Turun lääketiedepäivien kanssa. Päivien ohjelmassa on lääkäreille ajantasaista tietoa ikääntyneiden infektioiden hoidosta ja antibioottien asianmukaisesta käytöstä. Tilaisuuden puheenjohtajina toimivat Tyksin sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön ylilääkäri Esa Rintala ja lääketiedepäivien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, piiriylilääkäri Minna Kaarisalo.

– Infektioiden hoidossa tulee käyttää mahdollisimman kapeakirjoisia antibiootteja. Antibioottihoidon arvioinnissa voi käyttää apuna laboratoriomittauksia. Esimerkiksi CRP ja virtsan pikatestit antavat tietoa tulehduksen aiheuttaneesta bakteerista, jolloin tulehdukseen voidaan etsiä mahdollisimman tarkasti vaikuttava lääke. Tavalliset flunssaoireet tai esimerkiksi virtsan paha haju eivät vielä riitä lääkityspäätöksen tekemiseen, tiivistää infektioylilääkäri Rintala.

Antibiootteja voidaan tarvita erilaisissa ikäihmisten terveysongelmissa ja infektioissa. Infektiolääkäri Taru Finnilä kertoo keuhkokuumeen hoidosta iäkkäillä. Keuhkokuume voi heillä olla myös oireeton ja ilmetä vain sekavuutena tai yleistilan heikkenemisenä. Antibiootit vaikuttavat iäkkään elimistössä eri tavalla kuin nuoremmilla. Keuhkokuumetta hoidetaan aina antibiootein.

Virtsatieinfektiot ovat toinen ikäihmisillä yleinen vaiva.

– Virtsatieinfektion toteaminen on sitä haastavampaa mitä iäkkäämmästä ja sairaammasta henkilöstä on kyse. Infektio voi olla myös varsin vähäoireinen. Jopa kolmanneksella ensiapuun tulevista iäkkäistä munuaistason infektio on epätyypillinen eli yleistila on romahtanut, mutta kuumetta ei ole. Monet iäkkäillä olevat sairaudet ja niiden hoidossa käytettävät lääkkeet rajoittavat virtsatieinfektioon sopivien antibioottien käyttöä ja lisäävät haittatapahtumien mahdollisuutta, kertoo kliinisen mikrobiologian, geriatrian, sisätautien ja nefrologian erikoislääkäri Maarit Wuorela Turun kaupunginsairaalasta.

Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila kertoo iäkkäiden ihon ja haavojen tulehdusten hyvästä hoidosta: Terve iho estää vaarallisten bakteerien kasvua ja niiden pääsyä kehon sisään. Valtaosa ihosta on kuivaa, mikä rajoittaa iholla olevien bakteerien lisääntymistä. Marttila kertoo luennolla avohoidon vastaanotolla yleisimpien ihoinfektioiden - akuutin haavatulehduksen, märkäruven, ihopaiseen, ruusun ja säärihaavan – hoidosta. 

Erilaiset antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat lisääntymässä lähiympäristössämme. Tämän todisti myös tuore tutkimus, jonka tekijöinä oli myös Tyksin ja Turun yliopiston tutkijoita. Esimerkiksi ESBL-bakteerien esiintyvyys on kasvussa suomalaisessa väestössä. Syinä tähän ovat muun muassa lisääntynyt matkailu ja ESBL:n yleistyminen suomalaisten matkakohteissa. Antibioottihoito ja varsinkin turistiripuliin annettu antibioottihoito lisäävät myös ESBL-bakteerien ilmaantumista. Ylilääkäri Jutta Peltoniemi kertoo miten vastustuskykyiset bakteerit vaikuttavat potilaan ja läheisten elämään.

Yleisöluennon ohjelma 8.11.

18.00–18.15      Avaus. Mitä hyötyä ja haittaa antibiooteista on? Esa Rintala ja Minna Kaarisalo

18.15–18.40      Kun putkessa krohisee - milloin antibioottia apuun? Infektiolääkäri Taru Finnilä, Tyks

18.40–19.05      Virtsatieinfektio vaivaa - miten hoidetaan? Dosentti, kliinisen mikrobiologian, geriatrian, sisätautien ja nefrologian erikoislääkäri Maarit Wuorela, Turun kaupunginsairaala

19.05–19.30      Ihon ja haavojen tulehdusten hyvä hoito, infektiolääkäri Harri Marttila, Tyks

19.30–19.55      Resistentit bakteerit – miten ne vaikuttavat potilaan ja läheisten elämään? LT, ylilääkäri Jutta Peltoniemi, Turun hyvinvointitoimialue, Terveyspalvelut

Hyödyllistä tietoa terveydestä

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Luentoja voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Tyksin erityisvastuualueen keskussairaaloissa Porissa ja Vaasassa, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään T-sairaalan Risto Lahesmaa - ja Johan Haartman -saleissa. Sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan edessä on parkkipaikkoja, mutta aivan sairaalan eteen Hämeentielle pääsee mm. useilla keskustasta lähtevillä busseilla.

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluentosarjan syksyn viimeinen tilaisuus on 29.11. ja silloin ollaan Sydämen asialla.

Tervetuloa!

Yleisöluentosarjaa koordinoi tiedetiedottaja Tuula Vainikainen, s-posti: tuula.vainikainen(at)saunalahti.fi, puh. 045 671 9558.