Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 20.9.2016 13.16

Tyks tarjoaa uutta ultraäänihoitoa ainoana Suomessa

Avainsanat:

Tyks tarjoaa ainoana Suomessa

Kohdun kasvaimiin on Turun yliopistollisessa sairaalassa otettu käyttöön uusi, leikkaukseton hoitomenetelmä. Ultraäänihoidosta on saatu lupaavia tuloksia naisten yleisimpien kasvainten, myoomien, hoidossa.

Antti Perheentupa, Kirsi Joroinen, Gaber Komar ja Roberto Blanco Sequeiros 

Uuden HIFU-hoidon tiimiin kuuluvat osastonylilääkäri Antti Perheentupa ja erikoislääkäri Kirsi Joronen Tyks Naistenklinikalta sekä erikoislääkäri Gaber Komar ja ylilääkäri Roberto Blanco Sequeiros Varsinais-Suomen kuvantamiskeskuksesta.

Kohdun hyvälaatuiset myooma-kasvaimet ovat tuttuja jopa kahdelle kolmesta naisesta. Tavallisesti ne eivät vaadi hoitoa, eivätkä vaikuta esimerkiksi hedelmällisyyteen. Osa kasvaimista voi kuitenkin oireilla haitallisesti. Tällöin myooman poistamiseksi on usein tarvittu leikkaus, jopa kohdun poisto.

Tyksissä kesällä käyttöön otettu magneettikuvausohjattu ultraäänihoito, MRI-HIFU, on kaivattu uutuus, sillä usein hoitoa hakevat naiset haluavat välttää leikkauksen ja säilyttää mahdollisuuden saada lapsia.

- Radiologit pystyvät kohdistamaan korkeataajuuksista ultraääntä kohdun myoomiin. Tämä johtaa kasvaimen pienenemiseen, sen rakenteen muuttumiseen ja siitä aiheutuvien oireiden heikkenemiseen, Tyks Naistenklinikan osastonylilääkäri Antti Perheentupa kertoo.

Synnytysiän siirtyessä myöhemmäksi yhä useampi nainen hakee leikkauksetonta hoitoa myoomiin. Niiden esiintyminen lisääntyy iän myötä.
- Myooma on harvoin ongelmana, kun kaksikymmenvuotias nainen suunnittelee raskautta. Sen sijaa nelikymppisenä myoomia voi olla useita, ja niistä voi olla haittaa naisen hedelmällisyydelle, Perheentupa kuvaa.

Uusi hoitomuoto helpotus
Sadulle, 43, uusi ultraäänihoito oli tervetullut vaihtoehto. Hänelle aiheutti oireita suuri myooma kohdussa, mutta hän ei halunnut leikkausta. Oireisiin kuuluivat runsaat kuukautiset, joihin hän haki apua sekä lääkkeestä että hormonikierukoista. Oireet eivät kuitenkaan helpottaneet vaan pahenivat. Kasvain vaikutti myös siten, että hänen oli virtsattava usein. Hoitoa edeltävänä yönä hän nukkui huonosti.

- Jännitin hoitoa, koska pelkään kipua. Rauhoituin, kun huomasin, että kestän hoidon aiheuttamat tuntemukset ihan hyvin. Muutamia kertoja painoin pysäytyskatkaisijaa, kun säteet tuntuivat liian polttavilta. Silloin ne loppuivat heti. Kuitenkin 95 prosenttia ajasta tuntui todella mukavalta ja torkahtelin välillä, neljä tuntia laitteessa viettänyt Satu kertoo.

Ultraäänihoidon aikana potilas makaa MRI-laitteen pöydällä vatsallaan, ja hoito kestää kolmesta neljään tuntia. Toipuminen on toimenpiteen jälkeen nopeaa. Hoidon haittavaikutukset ovat harvinaisia, kun hoito on suunniteltu huolella.

Tyks ensimmäisenä Suomessa
Varsinais-Suomen kuvantamiskeskus on aloittanut korkeataajuuksista ultraääntä käyttävän hoitomuodon ensimmäisenä Suomessa. Myoomien hoito tehdään tiiviissä yhteistyössä Varsinais-Suomen kuvantamiskeskuksen radiologian ja Tyks Naistenklinikan kanssa. Hoito on ollut Euroopassa CE-hyväksytty jo yli kymmenen vuotta ja sillä on hoidettu tuhansia naisia. Myös adenomyoosia eli kohdun endometrioosia voidaan hoitaa MRI-HIFUn avulla.  Adenomyoosipotilaiden hoidot alkavat Tyksissä tänä syksynä. 

MRI-HIFU-hoidomuodon käyttöönoton jälkeen on raportoitu maailmanlaajuisesti yli 150 raskautta, joiden kulussa ei ole todettu poikkeavaa. Kattavat tutkimukset hoidon vaikutuksista hedelmällisyyteen toistaiseksi puuttuvat.

- Seuraamme hoidon vaikutuksia kolmen ja kahdentoista kuukauden kuluttua hoidosta. Keräämme tietoa hoidon vaikutuksesta hedelmällisyyteen. Pyrimme rekrytoimaan hoitoon tulevat naiset mukaan tutkimukseen, Perheentupa kertoo.

Hoitoon eri puolilta Suomea
Uuteen ultraäänihoitoon on Tyksin naistenklinikan kautta hakeutunut eri puolilta Suomea parikymmentä naista, joista kymmenen on jo hoidettu. Potilaat ovat saaneet lähetteen omalta lääkäriltään, jolloin he voivat potilaan valinnanvapauden ansiosta hakeutua erikoissairaanhoitoon myös oman sairaanhoitopiirinsä ulkopuolelle.

Potilaan soveltuvuus hoitoon selviää lopullisesti, kun potilas tutkitaan poliklinikalla ja kohdun muutokset kuvataan MRI:llä. Soveltuvuuteen vaikuttavat muun muassa myooman koko, sen sijainti sekä sen rakenne. Hoitoon pääsee tällä hetkellä noin kahden kuukauden sisällä hoitoon hakeutumisesta.

Hoidon jälkeen Satu tunsi itsensä hyvävoimaiseksi. Häntä ilahduttivat hyvät uutiset hoidon tuloksista, jotka todettiin hoidon päätteeksi kuvantamistutkimuksella. Nyt viikko hoidon jälkeen hän huomaa nukkuvansa paremmin.

- Voin lämpimästi suositella tätä hoitoa muillekin, Satu sanoo.