Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.4.2014 16.45

Tyks otti etäseurannan avuksi uniapnean hoidossa – menetelmä leviämässä muihinkin sairaaloihin (julk.13.12.2013)

Avainsanat:

Julkaistu 13.12.2013

Turun yliopistollisen keskussairaalan keuhkoklinikka on aloittanut ensimmäisenä Pohjoismaissa uniapnean ylipainehengityshoidon eli ns. CPAP-hoidon langattoman etäseurannan avulla.

CPAP-hoitoa tarvitsevien potilaiden määrä kasvaa jatkuvasti väestön ylipainon lisääntymisen ja uniapnean paremman tunnistamisen takia. Hoitajien ja lääkärien määrä ei kuitenkaan ole lisääntynyt.  

Vaikeakin uniapnea jää edelleen usein hoitamatta.  

– Viikoittain meille tulee lähetteitä, joissa potilaalla on jo ollut vähintään läheltä-piti-tilanne liikenteessä. Uusia keinoja kasvavan potilasmäärän hoitoon tarvitaan, kertoo osastonylilääkäri Tarja Saaresranta

Langaton etäseurantajärjestelmä otettiin Tyksin keuhkoklinikassa koekäyttöön syksyllä 2012 helpottamaan CPAP-hoidon aloitusta. Etäseuranta säästi hoitajan ja lääkärin aikaa. Etäseuranta on nyt vakiintunut osaksi uniapneapotilaan CPAP-hoidon aloitusta Tyksissä. 

Uusi hoitokäytäntö kiinnostaa ulkomaillakin 

Etäseuranta on herättänyt kiinnostusta Suomen lisäksi ulkomailla. Koekäyttöprojektiin osallistuneet lääkärit ovat luennoineet Turun kokemuksista muissa Pohjoismaissa ja Saksassa. Hoitajat esittelivät tuloksia maailmaan suurimmassa keuhkosairauksien kongressissa Barcelonassa syyskuussa 2013.  

Koekäyttökokemuksista kertovalla posterilla heltisi kolmas sija Turun Lääketiedepäivien posterikilpailussa marraskuun alussa. Turun kokemuksista innostuneena Tampereella on tänä syksynä aloitettu etäseuranta ja loppuvuodesta muuallakin suunnitellaan aloitusta. Muissa Pohjoismaissa sitä ei vielä ole käytössä.  

Potilaat, hoitajat ja lääkärit tyytyväisiä 

– Vaikka olemmekin käyttäneet varsin paljon omaa vapaa-aikaamme tietojen keräämiseen ja tallentamiseen analyysejä varten, potilailta saatu kiitollinen palaute auttaa jaksamaan. Potilaat kokevat etäseurannassa tapahtuvan hoidon aloituksen turvalliseksi ja potilaan poliklinikkakäynnit vähenevät etäseurannan ansiosta, kertoo uniapneapotilaita hoitava sairaanhoitaja Sari Melkko keuhkosairauksien poliklinikalta. 

– Potilaalle etäseuranta on myös helppoa eikä hänellä tarvitse olla internet-yhteyttä tai tietokoneen käyttötaitoja. Tämä on innostanut kehittämään hoitoa ja antanut voimia yhä kiireisempään poliklinikkatyöhön, sanoo puolestaan perushoitaja Sirkka Hakko.  

Saaresrannan mukaan vapautunut hoitajien ja lääkäreiden työpanos käytetään nyt mm. vaikeaa hengityslaitehoitoa käyttävien potilaiden hoitoon poliklinikalla, jotta hoitoonpääsyajat pysyvät kohtuurajoissa.