Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.4.2014 16.44

Turkulainen Nainen 46 -tutkimus: Vaihdevuosi-ikäiset naiset nukkuvat huonommin työviikolla (julk.17.01.2013)

Avainsanat:


Julkaistu 17.01.2013

Uniongelmat ovat tunnetusti yleisempiä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla kuin nuoremmilla naisilla. Huono uni näyttää liittyvän nimenomaan työelämän rasituksiin, sillä vaihdevuosi-ikäiset naiset raportoivat enemmän uniongelmia työviikon aikana kuin vapaa-aikanaan. Naiset pystyvät nukkumaan hyvin vapaa-aikanaan, mutta työhön liittyvät stressitekijät huonontavat unen laatua. Riittävä vapaapäivien määrä takaa toipumisen säännöllistä päivätyötä tekevillä, selvittää turkulaisen Nainen 46-tutkimusryhmän tutkija Laura Lampio.

Uniongelmien lisääntyminen vaihdevuosien myötä on tunnettu jo entuudestaan. Turkulaisen tutkijaryhmän arvostetussa yhdysvaltalaisessa Menopause-lehdessä julkaisema työ on tiettävästi ensimmäinen, jossa on tutkittu vaihdevuosi-ikäisten naisten unen laatua erikseen työ- ja vapaa-aikana. Artikkeli käsittelee säännöllistä päivätyötä tekevien n. 46- ja 56-vuotiaiden naisten raportoiman unen eroja työ- ja vapaapäivinä. Tutkimukseen osallistuneet naiset pitivät unipäiväkirjaa kahden viikon ajan.

- Työpäivinä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla oli enemmän nukahtamisvaikeuksia, enemmän yöllisiä heräämisiä ja he nukkuivat lyhyemmän aikaa kuin nuoremmat naiset. Vapaapäivinä vaihdevuosi-ikäisten unenlaatu parani, ja ainoastaan nukahtamisvaikeudet olivat yleisempiä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla verrattuna nuorempiin, kertoo lääketieteen lisensiaatti Laura Lampio.

Riittävä palautumisaika työn rasituksista tarvitaan

Suomalaisten naisten keskimääräinen vaihdevuosi-ikä on 51 vuotta, joten naisilla on vaihdevuosien jälkeen vielä 10 - 15 vuotta työelämää jäljellä. Heikentynyt unenlaatu huonontaa elämänlaatua, lisää sairauksien ja tapaturmien riskiä ja voi vaikeuttaa työssä pärjäämistä.

- Vaihdevuosi-ikäiset naiset saattavat olla herkempiä työn aiheuttaman kuormituksen ja stressin vaikutuksille, mikä näkyy huonontuneena unenlaatuna työpäivinä. Onkin tärkeää taata riittävä työstä palautumisaika vapaapäivien muodossa, jotta työpäivinä kertyvää univajetta pystytään kuromaan umpeen, tiivistää Laura Lampio.

Nainen 46 -tutkimus

Lääketieteen lisensiaatti Laura Lampio selvitti vaihdevuosi-ikäisten naisten unta erikseen työ- ja vapaapäivinä osana väitöskirjatutkimustaan. Tutkimus on osa laajempaa Turun yliopistossa ja Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tehtävää keski-ikäisten naisten unta, unenaikaista hengitystä ja sydän- ja verisuonisairauksien esiasteita käsittelevää seurantatutkimusta (=Nainen 46 -tutkimus).

Tutkimukseen osallistuu 228 tervettä naista, heistä valittiin tähän unitutkimusosuuteen 91 säännöllistä päivätyötä tekevää naista. Tutkituista vaihdevuosi-ikäisistä naisista joka kolmas käytti hormonikorvaushoitoa.

Nainen 46 -tutkimusta johtavat Tyksissä työskentelevät dosentti, keuhkosairauksien erikoislääkäri Tarja Saaresranta ja dosentti, naistentautien erikoislääkäri Päivi Polo ja professori, ylilääkäri Olli Polo, joka työskentelee Taysin keuhkosairauksien klinikassa ja Turun yliopiston unitutkimusyksikössä.

Nainen 46-tutkimusta on rahoitettu mm. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin erityisvaltionosuusvaroista (ns. EVO-rahoitus).

Taustaa: Unihäiriöt yksi yleisimmistä vaihdevuosioireista

Vaihdevuosissa munasarjojen toiminta heikkenee ja päättyy lopulta kuukautisten loppumiseen. Munasarjojen heikentynyt toiminta johtaa merkittävään estrogeeni- ja keltarauhashormonierityksen laskuun. Tämä aiheuttaa monille naisille vaihdevuosioireita, joista yleisimpiä ovat kuumat aallot ja unihäiriöt.

Eri tutkimusten mukaan noin 50 – 80 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista kärsii univaikeuksista.


Lisätietoja:
- LL Laura Lampio, puh. 040 835 6176, sposti: [email protected]. Lampio työskentelee tällä hetkellä lääkärinä Järvenpään terveyskeskuksessa.
- Dosentti, osastonylilääkäri Tarja Saaresranta, puh. 040 740 1149, sposti: [email protected]
- Dosentti, naistentautien erikoislääkäri Päivi Polo, 0400 583561, sposti: [email protected]
- Professori, ylilääkäri Olli Polo, puh. 050 305 4739, sposti: [email protected]

Julkaisu: Laura Lampio, Tarja Saaresranta, Olli Polo ja Päivi Polo-Kantola: Subjective sleep in premenopausal and postmenopausal women during workdays and leisure days: a sleep diary study: Menopause: The Journal of the North American Menopause Society.
Linkki on-line-julkaisuun 

Tämän tiedotteen laatija, lääketieteen toimittaja ja tiedetiedottaja Tuula Vainikainen avustaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä tutkimusta koskevassa viestinnässä. Hänet tavoittaa sähköpostilla osoitteesta [email protected] ja puhelimella numerosta 045 671 9558.