Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 5.3.2020 12.16

Terveempää elämää - sanoista tekoihin Tyksin yleisöluennolla 12.3.

Avainsanat:

Tervetuloa Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennolle 12.3.

Terveellisten elintapojen merkityksestä on paljon tietoa. Asiantuntijat jakavat sitä mielellään. Tieto ei kuitenkaan yksin riitä, vaan jokaisen on itse tehtävä päivittäin isot ja pienet valintansa. Mitä syön, miten liikun ja nukunko riittävästi? Joskus kyse on suuremmasta suunnanmuutoksesta, joka vaatii selkeää motivaatiota. Onko kyse vain tahdonvoimasta?

Nainen lenkillä metsässä.

Maaliskuun yleisöluennolla pohditaan elintapamuutoksen moottoreita ja kerrotaan, mistä löytyy luotettavaa terveystietoa elintapojen muutoksen tueksi.

Moni ihminen voisi voida paremmin, jos hän muuttaisi elintapojaan. Toisaalta omaksuttuja elintapoja ei ole aina helppoa muuttaa. Joskus täytyy vain tehdä päätös astua eteenpäin ja ottaa uusia suuntia. Mutta miten?

– Kaikki lähtee meistä itsestämme. On tärkeää selvittää itselleen, muutanko elintapojani, koska haluan arkeni paremmaksi vai koska lääkäri käskee, pohtii ehkäisevän terveydenhuollon professori Päivi Rautava.

Tutkija, VTT Harry Köhler kertoo alustuksessaan, kuinka sanoista päästään tekoihin:

– Ei tarvitse muuttaa itseänsä. Se on kovin vaikeata. Riittää että kiinnittää huomiota toimintaansa.

Suunnittelija, terveydenhoitaja YAMK, tohtorikoulutettava Linda Dalbom kertoo, että julkisuudessa esiintyvistä terveyteen liittyvistä väittämistä ei aina ole helppoa tunnistaa, mitkä niistä ovat luotettavasta lähteestä ja perustuvatko ne tutkittuun tietoon. Siksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin nettisivuille onkin koottu Terveys-sivusto, josta saa luotettavaa tietoa elintapamuutosten tueksi.

Terveyskylä on yliopistosairaanhoitopiirien asiantuntijoiden ja potilaiden yhteistyössä kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Terveyskylän tieto on koottu 32:een eri taloon ja on veloituksetta auki ympäri vuorokauden.

– Terveyskylän palvelut sopivat erinomaisesti elämänlaadun, oireiden ja elintapojen seuraamiseen sekä pitkäaikaisen sairauden kanssa elämiseen, perinteistä sairaalahoitoa täydentäen. Vuonna 2019 Terveyskylällä oli jo 6,5 miljoonaa käyttäjää, joista 90 prosenttia suositteli palvelua, kertoo Terveyskylän kehittäjä, projektisuunnittelija KTM, TtM Minna Ervast.
 

Maaliskuun yleisöluennon ohjelma

12.3.2020 klo 18–20  Terveempää elämää – sanoista tekoihin

Puheenjohtajana tutkimusjohtaja, ehkäisevän terveydenhuollon professori Päivi Rautava

18.00–18.30 Tilaisuuden avaus. Miksi oma panokseni on tärkeää? Päivi Rautava

18.30–18.55 Sanoista tekoihin – mutta miten? Tutkija Harry Köhler

18.55–19.20 Mistä luotettavaa tietoa elämäntapojen muutokseen? Suunnittelija Linda Dalbom

19.20–19.45 Tunnetko Terveyskylän? Projektisuunnittelija Minna Ervast

19.45–20.00 Kysymyksiä ja keskustelua. 

 

Kevään luennot jatkuvat huhtikuussa. Huhtikuun ensimmäinen tilaisuus on ruotsinkielinen.

16.4.2020 Cancersjukdomar på svenska

23.4.2020 Ikääntyvän naisen terveys

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään T-sairaalan Johan Haartman -salissa.

Katso aiemmat luennot tallenteina verkossa

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluentoja on järjestetty viisi ja puoli vuotta, syksystä 2014 alkaen, kahdeksan luentoa vuosittain. Tänä keväänä järjestetään myös kolmas ruotsinkielinen yleisöluento. Luennot on taltioitu syksystä 2017 alkaen ja tallenteet löytyvät verkosta sairaanhoitopiirin nettisivulta.

Uusimmat luennot tulevat nettiin viikon sisällä tilaisuudesta.

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Luentoja voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Tyksin erityisvastuualueen keskussairaaloissa Porissa ja Vaasassa sekä Rauman terveyskeskuksessa, kertoo Rautava.

Tervetuloa!