Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 29.8.2018 13.16

Syksyn yleisöluentojen ensimmäisenä aiheena pienten lasten mielenterveys

Avainsanat:

Tyksin yleisöluennot alkavat 6.9.2018:

Mielenterveyden häiriöitä esiintyy jo pikkulapsi-iästä alkaen. Lasten on usein vaikea kertoa pahasta olostaan, joten vanhempien ja muiden lapsen läheisten on osattava tulkita hänen käyttäytymistään. Vanhempien ja perheen tukeminen on aina tärkeä osa lapsen mielenterveyden hyväksi tehtävää työtä. Voimaperheet – Huolet hallintaan -projekti työskentelee lasten ahdistuneisuuden hoitamiseksi vanhempien tukena.

Tutkimusten mukaan jo alle 4-vuotiailla esiintyy psyykkisiä häiriöitä yhtä usein kuin isommilla lapsillakin. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä hankalampi oireita on tulkita ja ymmärtää psyykkisiksi. 

Lapsi ajaa kolmipyörällä.

Kuva: Pixabay

– Pienet lapset kokevat ja reagoivat myös hyvin kokonaisvaltaisesti.  Sen vuoksi psyykkisen ja somaattisen häiriön raja on liukuva.  Vauvojen vointi on aina vahvasti yhteydessä heidän tärkeimpiin vuorovaikutussuhteisiinsa, erityisesti suhteeseen äidin/ensisijaisen hoitajan kanssa.  Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä vahvemmin hoito keskittyy vauvaa ympäröivän varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen.  Kun lapsen psyykettä halutaan hoitaa, perheen hoitaminen tai vanhempien riittävien voimavarojen turvaaminen on aina keskeisen tärkeää, kertoo lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lapsi ja nuorisopsykoanalyytikko Hanna Manninen Tyksistä.

Ahdistuneisuushuolet hallintaan

Ahdistuneisuus on lasten yleisin mielenterveyden ongelma, joka jää usein huomaamatta. Ahdistuneisuus voi ilmetä eri tavoin. Lapsi voi olla pelokas, vältellä toistuvasti tavanomaisia arjen tilanteita, vetäytyä tai kiukutella. Ahdistuneisuuteen voi liittyä myös monenlaisia fyysisiä oireita kuten päänsärkyä, pahoinvointia tai mahakipuja.

– Lasten ahdistuneisuuteen on olemassa tutkitusti tehokas hoitomuoto, kognitiivinen käyttäytymisterapia. Valtaosa lapsista ei kuitenkaan pääse hoitoon ajoissa. Hoidon tarjontaa voidaan lisätä hyödyntämällä digitalisaatiota ja kehittämällä matalan kynnyksen palveluja. Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa on kehitetty internetin ja puhelimen välityksellä toteutettava Voimaperheet-Huolet hallintaan-ohjelma, jonka tehokkuutta tutkitaan parhaillaan yhteistyössä kouluterveydenhuollon kanssa, kertovat lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen tutkijat lastenpsykiatrian erikoislääkäri Terhi Luntamo ja psykoterapeutit Terja Ristkari ja Tarja Korpilahti-Leino.

Lasten ja nuorten masennuksesta ja sen hoitamisesta yleisöluennolla kertoo dosentti, lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Linnea Karlsson.

Sairaalakoulu on tärkeä osa kouluikäisen lapsen ja nuoren kokonaiskuntoutumista. Koulun toimintaa ja roolia esittelee Tyksissä toimivan Kiinamyllyn koulun johtaja Niina Ekqvist.

Yleisöluennon puheenjohtajana toimii lastenpsykiatrian vastuualuejohtaja Taina Juvén.

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluentosarjan syksyn ohjelma.

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Luentoja voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Tyksin erityisvastuualueen keskussairaaloissa Porissa ja Vaasassa, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään T-sairaalan Risto Lahesmaa - ja Johan Haartman -saleissa Sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan edessä on parkkipaikkoja, mutta aivan sairaalan eteen Hämeentielle pääsee mm. useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla.

Tervetuloa!

Yleisöluentosarjaa koordinoi tiedetiedottaja Tuula Vainikainen, s-posti: tuula.vainikainen(at)saunalahti.fi, puh. 045 6719558.