Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 8.2.2016 12.16

Sydäninfarktien ilmaantuvuus väheni Suomessa ravintoloiden tupakointikiellon astuttua voimaan

Avainsanat:

Tyksissä tutkittiin ravintoloiden tupakointikiellon vaikutusta sydäninfarkteihin:

Tupakoinnin ja tupakansavulle altistumisen on kiistatta osoitettu lisäävän sydän- ja verisuonisairauksien riskiä sekä aiheuttavan monia muita terveyshaittoja. Tästä syystä julkisilla paikoilla tupakointia on viimeisten vuosikymmenien aikana rajoitettu monissa maissa.

Tupakointirajoitusten on osoitettu vähentävän oireilua ja sairastuvuutta. Vaikutusten suuruus on kuitenkin vaihdellut tutkimusten välillä, johtuen osittain eroista tupakointikieltojen tiukkuuden välillä ja onkin epäselvää, saavutetaanko suhteellisen lievillä kiristyksillä merkittäviä terveyshyötyjä. Tupakointia on rajoitettu viime vuosina lisääntyvästi myös Suomessa, ja maassa on käynnissä kampanja täystupakoimattomuuden saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Tyksissä tutkittiin kesäkuussa 2007 voimaan astuneen ravintoloiden tupakointikiellon vaikutusta sydäninfarktista johtuvien sairaalahoitojaksojen määrään Suomessa. Tutkimus julkaistiin BMJ Open -tutkimusjulkaisussa tammikuussa 2016.

Tutkimuksessa verrattiin tupakointikieltoa edeltäneiden sydäninfarktihoitojaksojen määrää ja jakaumaa kiellon jälkeen alkaneisiin. Tutkimus käsitti kaikkiaan 34 887 sydäninfarktipotilaan hoitojaksot.

– Verrattuna kieltoa edeltäneeseen puolivuotiskauteen, sydäninfarktista johtuvia sairaalahoitojaksoja ilmeni 4,5 prosenttia vähemmän tupakointikieltoa seuranneen puolen vuoden aikana. Pidemmällä aikavälillä, eli kieltoa edeltänyttä ja seurannutta kaksivuotiskautta tarkasteltaessa taas todettiin ilmaantuvuuden vähentyneen 6,3 prosenttia.  Sydäninfarktipotilaat olivat yleisemmin miehiä ja iäkkäitä henkilöitä, mutta tulos ei riippunut potilaiden ikä- tai sukupuolijakaumasta eikä tupakoinnin yleisyydestä väestössä, selvittää sydän- ja rintaelinkirurgian dosentti ja erikoislääkäri Jarmo Gunn.

Sydäninfarktista johtuvien hoitojaksojen kokonaismäärä oli selvässä yhteydessä tupakoinnin yleisyyteen kussakin iän ja sukupuolen mukaan järjestetyssä väestöryhmässä: prosenttiyksikön lisäys tupakoivien määrässä lisäsi sydäninfarktien esiintyvyyttä 3,1 prosenttia.

Tupakointi väheni tutkimusjakson aikana kaikissa alle 60-vuotiaiden väestöryhmissä, pysyi ennallaan yli 70-vuotiaiden väestöryhmissä, joissa se tosin oli jo lähtökohtaisesti huomattavasti matalampi kuin nuoremmissa ikäryhmissä, ja nousi ainoastaan 60 - 70 -vuotiaiden ikäryhmässä. Tupakoinnin yleisyyden tarkkaa yhteyttä tutkittavana olevaan ravintoloiden tupakointikieltoon ei pystytty tässä tutkimuksessa kuitenkaan määrittämään.

– Sydäninfarktihoitojaksojen vähenemä oli huomattavin 40-50-vuotiaiden ikäryhmässä, johon kuuluu huomattavasti sekä ravintolatyöntekijöitä että ravintoloiden asiakkaita. Muutos havaittiin kuitenkin myös yli 70-vuotiaiden ikäryhmässä, missä sen mekanismi ovat epäselvempi. Tämä saattaa kuitenkin olla yhteydessä aiemmin julkaistuun havaintoon siitä, että jopa 67 prosenttia sydäninfarktien vähenemästä tapahtuu tupakoimattomilla henkilöillä. Tätä vaikutusta saattavat vanhemman väestön piirissä välittää esimerkiksi muutokset läheisten ja hoitohenkilökunnan tupakoinnissa, toteaa Gunn.

 

 

Lisätietoja: Dosentti Jarmo Gunn, sposti: [email protected], puh. 02 313 0548.

Julkaisu: Jussi Olli Tapani Sipilä, Jarmo Mikael Gunn, Tommi Kauko, Päivi Rautava & Ville Kytö (2016): Association of restaurant smoking ban and the incidence of acute myocardial infarction in Finland, BMJ Open, DOI: 10.1136/bmjopen-2015-009320

Tutkimus löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta: http://bmjopen.bmj.com/content/6/1/e009320.short?g=w_open_current_tab

Jussi Sipilä työskentelee neurologian erikoislääkärinä Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa sekä tutkijana Tyksin neurotoimialueella ja Turun yliopistossa.

Jarmo Gunn on Tyksin sydän- ja rintaelinkirurgian erikoislääkäri sekä kirurgian dosentti ja kliininen opettaja Turun yliopistossa.

Tommi Kauko on biostatistikko, joka työskenteli tutkimuksen teon aikana Turun yliopistossa.

Päivi Rautava on Tyksin tutkimusylilääkäri ja ehkäisevän terveydenhuollon professori.

Ville Kytö on dosentti ja kardiologian erikoislääkäri, joka työskentelee Tyksin Sydänkeskuksessa ja Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksessa.

Tämän tiedotteen laatimiseen osallistui lääketieteen toimittaja ja tiedetiedottaja Tuula Vainikainen, joka avustaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä tutkimusta koskevassa viestinnässä. Hänet tavoittaa sähköpostilla osoitteesta [email protected] ja puhelimella numerosta 045 671 9558.