Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 30.5.2014 16.45

Sairaanhoitopiirin tietoverkossa laaja käyttöhäiriö 28.5.2014

Avainsanat:
Tyksin tietoverkkoon keskiviikkona 28.5.2014 klo 17.30 tullut vika pysäytti kuudeksi tunniksi kaikkien tietojärjestelmien toiminnan T-sairaalan uusimmissa E-, F- ja G-osissa sekä aiheutti käyttökatkoja moniin tietojärjestelmiin myös muissa sairaanhoitopiirin sairaaloissa, Satakunnan keskussairaalassa sekä Paimion ja Liedon terveyskeskuksissa.

Vika paikallistettiin illan aikana yhteen Tyksin T-sairaalassa sijaitsevaan tietoverkon nousukytkimeen, joka poistettiin runkoverkosta. Sen jälkeen noin kello 23 tietoverkon yhteydet alkoivat toimia lukuun ottamatta suppeaa aluetta T-sairaalan G-siivessä, jonka tietoliikenne kulkee poistetun kytkimen kautta. Torstain vastaisena yönä tehty kytkimen vaihto ei palauttanut näitä G-siiven yhteyksiä.

Torstaina 29.5. kytkin vaihdettiin vielä kerran uuteen, jonka jälkeen klo 14.15 alkaen myös T-sairaalan koko G-siiven tietoverkko ja tietojärjestelmät alkoivat toimia.

Sairaanhoitopiirillä ja Medbit Oy:llä oli vikaa paikallistamassa ja korjaamassa normaalien päivystäjien lisäksi useita ylimääräisiä asiantuntijoita keskiviikkoillan, yön ja helatorstaina aikana. Vaikka vika onnistuttiin paikallistamaan ja korjaamaan, ei vian aiheuttaja ole vielä täysin selvinnyt.  Tiedetään kuitenkin, että tietojärjestelmät lakkasivat toimimasta, kun tietoverkko ylikuormittui vikaantuneen kytkimen kohdalla. Asiantuntijat pyrkivät nyt selvittämään, mistä ylikuormittuminen aiheutui.

Häiriö haittasi merkittävästi potilaiden hoitotyötä, mutta vakavia haittatapahtumia ei ole tullut potilasturvallisuudesta vastaavien tietoon perjantai-iltapäivään mennessä.

Lankapuhelimet ja kannettavat dect-puhelimet toimivat myös tietoverkkovian aikana.

T-sairaalan ulkopuolella tieverkkovika häiritsi yhteyksiä keskiviikkona klo 17.30–23.00 muun muassa Uranus-potilastietojärjestelmään, Paimion ja Liedon Effica-potilasjärjestelmään, tehohoidon järjestelmään, Auria Biopankin näyterekisteriin, potilaskutsujärjestelmään ja kansalliseen potilastietoarkistoon.

Sairaanhoitopiirin tietoverkoissa oli aiemmin keväällä kaksi vakavaa häiriötä. Ensimmäinen häiriö 13.4. oli T- ja U-sairaaloiden välisessä runkokytkimen valokuitumoduulissa. Toisen, 13.5. sattuneen häiriön syynä oli T-sairaalassa sijaitsevan ison runkokytkimen rungon rikkoutuminen. Niillä ja nyt sattuneella kolmannella tapahtumalla ei kuitenkaan ole keskenään mitään yhteyttä.