Hyppää pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 30.4.2021 15.04

Saako kipeällä selällä liikkua?

Avainsanat:

Etätyö ja rajoitukset laittavat kehon koville. Monilla liikkumisen väheneminen ja hankalat työasennot kolottavat selkää. Mutta saako kipeällä selällä lähteä liikkumaan?

Salamointia taivaalla.

Tyksin fysioterapeutti Marianne Himberg selättää selkäkipuun liittyviä luuloja. Ovatko tavalliset väittämät totta vai tarua? Marianne vastaa.

Jos selkä on kipeä, täytyy olla hiljaa paikoillaan.

Tarua – kaikenlainen liike tekee hyvää kipeälle selälle.

– Liikunta voi olla jopa kaikkein paras tapa lievittää selkäkipuasi. Nykytietämyksen mukaan liikkuva elämäntapa on yksi parhaista tavoista hoitaa selkää, Marianne sanoo.

– Selkäkipuisen kannattaa kuitenkin aloittaa liikkuminen maltilla ja vähitellen lisätä kestoa ja nopeutta. Esimerkiksi kävelylenkit tai lihaskuntoliikkeet ovat oiva tapa tauottaa istumista näyttöpäätteen edessä. Ne edistävät selkäkivusta toipumista. Voit aluksi lähteä päivän aikana muutamalle lyhemmälle kävelylenkille ja tehdä lihaskuntoliikkeitä vaikka taukoliikuntana, Marianne vinkkaa.

Muistathan, että kipu selässä voi liikuntaa aloittaessa ohimenevästi lisääntyä.

– Ethän säikähdä epämukavuutta. Jos kipu voimistuu sietämättömäksi, on kuitenkin viisasta hakeutua lisätutkimuksiin, Marianne muistuttaa.

Selkäkipu on aina vaarallista

Tarua – selkäkipu on lähes aina vaaratonta.

– Meistä suurimmalla osalla selkä aika ajoin kipuilee. Tavallisemmin selän kipu johtuu lihasten kipeytymisestä. Myös selkärangan kulumat ja muutokset saattavat aiheuttaa kipua. Vaikka kipu voi uusia helposti, harvemmin kyseessä on vakava terveyttä uhkaava ongelma, Marianne kertoo.

– Selkäranka on kehon voimakkaimpia rakenteita. Se ei napsahda rikki tavallisesta arkiliikkumisesta, vaikka liike alkuun tuntuisi epämukavalta. Hyvä ryhti ja oikeanlainen suoritustekniikka tekevät liikunnasta turvallista. Kipu, jähmeys tai muut epämääräiset tuntemukset saattavat helpottaa kudosten lämmetessä. Jos kipu on kovaa, voit ottaa avuksi tavalliset kipulääkkeet. On parempi lähteä liikkeelle, kuin jähmettyä paikalleen. Pitkä liikkumattomuus usein pahentaa kipua, hän tiivistää.

 Mitä voimakkaampi selkäkipu, sen vaarallisempaa se on.

Tarua – kivun kokemus on aina yksilöllinen.

– Kipukokemuksen voimakkuus on aina riippuvainen kokijasta ja hänen aikaisemmista kokemuksistaan. Voimakaskin selkäkipu voi siis olla täysin vaaratonta, vaikka se saattaa hetkellisesti viedä voimat. Kivun pitkittyessä sillä voi olla vaikutuksia mielialaan, työkykyyn, ihmissuhteisiin ja muihin elämänalueisiin. Potilaan kokemuksen kuuleminen ja huomioiminen on tärkeää liikkumiseen kannustamisessa ja kivun kokonaisvaltaisessa hoitamisessa. Hyvä vuorovaikutus innostaa potilasta uskaltamaan ja ylittämään pelon kovasta kivusta, Marianne selittää.

Selkäkipuja voi esiintyä kaikenikäisillä.

Totta – kaikkien selkää kolottaa.

– Eniten vaivoja ilmenee työikäisillä ja ikääntyvillä. Selkäkivuista kärsivät kuitenkin aivan kaikenikäiset, jopa lapset ja teinit. Me kaikki olemme alttiita asentokivuille ja rasitusvammoille, minkä vuoksi kehonhuoltoa, kuten perusteellista venyttelyä ja verryttelyä ennen liikuntaa sekä riittävää lihasvoimaharjoittelua, ei kannata unohtaa. Erityisesti keskivartalolihasten voima- ja hallintaharjoittelu on hyödyllistä, unohtamatta lantionpohjalihaksia ja hengityksen merkitystä, Marianne muistuttaa.

Nainen kävelee metsässä koiran kanssa.

Minun ei tarvitse kuntoilla, koska teen fyysistä työtä.

Tarua – kun työ on selkää kuormittavaa, täytyy selän kestää enemmän.

– Tämä uskomus on aivan päinvastainen kuin totuus asiasta. Mitä raskaampi fyysinen työ, sitä paremmin meidän pitää huolehtia selän jaksamisesta, monipuolisesta kestävyydestä ja voimasta. Niinpä lihaskuntoliikunnan merkitys kasvaa. Huolehdithan paitsi lihaskunnon kehittämisestä myös kehonhuollosta. Se on ratkaisevaa kovan paineen alla työskentelevän selän hyvinvoinnille, Marianne selittää.

Tupakointi lisää selkäkipuja.

Totta – tupakka painaa selkääsi.

– Tupakka lisää kipuja kiertotietä, jota emme ehkä huomaa. Tupakan sisältämä nikotiini heikentää verenkiertoa ja vaikeuttaa selän aineenvaihduntaa. Selkäsi tarvitsee muiden kudosten lailla happea ja ravinteita. Jos aineenvaihdunta selässäsi heikkenee, kulumamuutokset ja hapen puutteesta johtuva kipu lihaksissa lisääntyy. Tupakoinnin lopettaminen onkin tehokas tapa helpottaa tai ehkäistä selkäkipua, Marianne lohduttaa.

Ylipaino lisää selkäkipuja.

Totta ja tarua – ylipaino ei ole suoraan verrannollinen selkäkipuun.

– Ylipaino altistaa liikkumattomuuteen ja voi välillisesti aiheuttaa eri syistä johtuvia selkäkipuja. Ylipaino kuormittaa koko kehoa, myös selkärankaa. Kaikkiin selkävaivoihin se ei kuitenkaan ole syyllinen. Terveellinen kuntoliikunta ja kehonhuolto ovat kuitenkin tärkeäitä aivan kaiken painoisille ihmisille. Liikunta helpottaa myös painonhallintaa, Marianne kannustaa.

Selkäkivun syy on siellä, missä kipu tuntuu voimakkaimmin

Tarua – kivun syy voi olla kaukana kipukohdasta.

– Selkäkipujen syyt ovat moninaiset. Toisinaan pitkäkestoiset ja epäergonomiset työasennot, kuten etätyöskentely keittiön pöydän äärellä, saattaa aiheuttaa selkäkipuja. Toisinaan taas selkää ympäröivien reiden takaosien lihasten ja lonkan alueen kireydet ja vähäinen käyttö voivat aiheuttaa kipua. Tällaiset vaivat tuskastuttavat erityisesti istumatyön tekijöitä, Marianne muistuttaa.

– Joskus keho tottuu vääränlaisiin liikeratoihin esimerkiksi leikkauksen tai loukkaantumisen jälkeen. Väärät liikeradat aiheuttavat nivelille epätyypillistä kuormitusta ja altistavat kivuille, Marianne luettelee.

Kun kipusi hellittää ja kevyt liikkuminen onnistuu, on siis parasta lääkettä nousta ylös ja lähteä liikkeelle. Samalla ehkäiset ennalta kivun uusiutumista. Liikkumalla jopa leikkauksesta kuntoutuminen on nopeampaa. Nyt siis ylös, ulos ja lenkille! Ja heti huomenna lihaskuntoa, eikö vaan?