Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 2.9.2014 16.45

Pöytyä liittyi valtakunnalliseen potilastietoarkistoon

Avainsanat:

Pöytyän terveyskeskuksessa ja terveysasemilla asioivien potilaiden tiedot viedään tästä lähtien uuteen valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon. Pöytyä liittyi arkistoon viime viikolla.

Valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon tallennetaan potilaskertomustiedot, riskit, rokotustiedot, voimassaoleva lääkitys sekä laboratoriotulokset. Tiedot tallennetaan edelleen myös terveydenhuolto-organisaatioiden omiin potilastietojärjestelmiin.

Täysi-ikäiset potilaat pääsevät katsomaan tietojaan Omakanta-verkkopalvelusta, osoitteesta www.kanta.fi. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Potilas voi tarkastella Omakannassa omia tietojaan, kun hänelle on kirjoitettu sähköinen resepti tai hänen tietojaan on tallennettu Potilastiedon arkistoon.  Omakanta-palvelusta näkee myös lokitiedot tietojensa luovutuksista. Palvelussa voi kuitata lukeneensa informoinnin Potilastiedon arkistosta sekä asettaa suostumuksia ja kieltoja omien potilastietojensa käyttämiseen eri terveydenhuollon yksiköissä.

Potilastiedon arkistosta on hyötyä niin potilaalle kuin terveydenhuollon henkilökunnalle, kun potilastiedot ovat kaikkien potilasta hoitavien käytettävissä.

Mittava terveydenhuollon tietojärjestelmäuudistus

Potilastietojen vieminen valtakunnalliseen arkistoon aloitettiin Varsinais-Suomessa huhtikuussa. Ensimmäisenä arkistoon liittyivät Paimion, Sauvon, Someron ja Laitilan terveyskeskukset. Myös muut Varsinais-Suomen julkisen terveydenhuollon organisaatiot liittyvät valtakunnalliseen arkistoon vaiheittain vuoden 2014 aikana.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut tiukat vaatimukset Potilastiedon arkiston palveluihin liittyville organisaatioille koskien mm. tietoturvaa, henkilöstön tietotaitoa, tietoliikennettä sekä käyttäjien tunnistautumista. Näiden vaatimusten toteuttamiseen on toimintayksiköitä ja henkilöstöä valmennettu Varsinais-Suomessa.

Potilastiedon arkisto on osa Kanta-palveluja (Kansallinen Terveysarkisto).  Näihin terveydenhuollon, apteekkien ja kansalaisten valtakunnallisiin tietojärjestelmäpalveluihin kuuluvat Potilastiedon arkiston lisäksi sähköinen resepti, Lääketietokanta ja Omakanta.