Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 15.2.2017 12.16

Norovirusepidemia kiihtymisvaiheessa

Avainsanat:

Norovirukseen sairastumisia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on ollut helmikuun aikana lisääntyvästi, joten epidemia on kiihtymisvaiheessa. Epidemian oletetaan jatkuvan ainakin muutaman kuukauden.

Alkuvuodesta lähtien on Tyksissä rekisteröity 20 norovirustapausta, ja koko sairaanhoitopiirissä on todettu alkuvuonna 87 virusvarmistettua tapausta.

– Avohoidossa tapauksia on vielä enemmän, mutta niistä ei ole tilastoa, koska yleensä niissä ei oteta ulosteen norovirusnäytettä. Potilaat joutuvat sairaalaan rajun oksentelun ja kuivumisen vuoksi. Ennestään huonokuntoiselle henkilölle norovirus voi olla yleistilaa heikentävä tauti, ylilääkäri Esa Rintala Tyksin sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksiköstä kertoo.

Myös sairaanhoitopiirin henkilökuntaan kuuluvia on sairastunut oksennustautiin.Käsien pesu

Vaatii käsien pesua

Rintala korostaa käsien pesemisen tärkeyttä.  Norovirus ei kuole alkoholikäsihuuhteella. Myös WC-tilojen ja pintojen puhtaus auttaa torjumaan viruksen leviämistä. Sairaalassa ripulipotilaat hoidetaan omassa huoneessa kosketusvarotoimin.

– Noroviruspotilaan ympäristössä ja WC-tiloissa on runsaasti virusta pinnoilla. Sairaalassa tehokkaan laitoshuollon merkitys pintojen puhdistuksessa on suuri, Rintala sanoo.
Käsihygienia ja siivous ovat tärkeitä myös esimerkiksi kouluissa, hotelleissa, risteilylaivoissa ja kylpylöissä, joissa norovirus helposti leviää.

Voi sairastuttaa uudestaan

Noroviruksen aiheuttaman vatsataudin voi huonolla tuurilla saada vielä uudestaan kevään aikana, sillä liikkeellä on useampi virustyyppi.
– Liikkeellä on aina paria erilaista norovirusta, sillä uudentyyppinen virus syrjäyttää vanhempaa. Norolle on ominaista, että uusi virustyyppi tulee kahden tai kolmen vuoden välein. Se aiheuttaa enemmän sairastumisia, koska väestöllä ei ole sille vastustuskykyä. Nyt leviävä uusi virustyyppi on sekoitus kahdesta aiemmasta, eikä se aiheuta aiempaa vakavampaa tautia, erikoistutkija Satu Murtopuro Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoi Ylen uutisessa 13.2.

Lue Terveyskirjaston sivulta noroviruksesta.

Lue ohjeet ammattilaisille noroviruksen hoidosta.