Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 10.2.2020 12.16

Millaista on elämä syövän jälkeen?

Avainsanat:

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennot 13.2.2020:

Nainen katselee taivaalta satavia värikkäitä ilmapalloja.

Monien syöpien diagnostiikka ja hoitotulokset ovat maassamme huippuluokkaa. Mutta millaista on elämä syöpähoitojen jälkeen? Miten syöpää seurataan ja mitä itse voi tehdä? Entä onko ihminen syöpähoitojen jälkeenkin aina syöpäpotilas?

Tyksin Syöpäkeskuksen asiakasraadin jäsen Reijo Rantala sai kroonisen imusolmukesyövän diagnoosin vuodenvaihteessa 2014–2015. Pitkältä tuntuneen diagnoosin etsimisen jälkeen sopiva täsmälääkitys puri hyvin. Sytostaattien ja vasta-ainehoitojen jälkeen hän on voinut jättää syöpähoidot taakseen keväällä 2017.

– Sairauteni on hoidettu, mutta se on krooninen, joten syöpä kulkee kuitenkin aina mielessä. Monet tapaamani syöpää sairastaneetkin kertovat, että kaikenlaiset terveydentilan muutokset, patit tai vihlaisut panevat aina pohtimaan, onko syöpä uusinut. Toivoisinkin, ettei yhteyttä Tyksiin katkaistaisi viiden vuoden kuluttua hoitojen lopettamisesta.

Syöpähoitojen jälkeen on tärkeää huolehtia fyysisestä kunnostaan käytettävissä olevin keinoin.

– Liikunta on tutkitusti tärkeässä roolissa monien syöpien ennaltaehkäisyssä, mutta myös hoidossa ja kuntoutuksessa. Jos lääkäri ei vielä automaattisesti suosittele liikuntaa osaksi hoitoa, niin potilaiden olisi hyvä itse osata kysyä, voisiko liikunta edesauttaa omasta syövästä paranemista ja millaista liikuntaa olisi hyvä hoitojen aikana harjoittaa, muistuttaa liikunta- ja verenkiertofysiologian dosentti Ilkka Heinonen, joka työskentelee akatemiatutkijana Valtakunnallisessa PET-keskuksessa Turussa.

Suun terveys on olennaisen tärkeä syöpää sairastavalle, sekä ennen syöpähoitoja että niiden jälkeen.

– Jo ennen syöpähoitoja tulee tehdä tulevaisuuteen tähtäävä suunhoidon suunnitelma. Tämän ammattilaisten tekemän suunnitelman lisäksi omahoito on ensiarvoista. Syöpäpotilaan suunhoidon ylläpitämisessä auttaa moniammatillinen tiimi, kertoo dosentti, Tyksin suu- ja leukasairauksien vastuualuejohtaja Tero Soukka.

Pään ja kaulan alueen syöpäkasvaimista nimenomaan papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamat nielun alueen syövät lisääntyvät Suomessa muiden länsimaiden tavoin hurjaa vauhtia. Uudella robottiavusteisella kirurgialla niitä päästään hoitamaan tehokkaammin.

– Robottitekniikka mahdollistaa suun kautta sellaisten nielu- ja kurkunpääsyöpien leikkaamisen, joita ei perinteisillä instrumenteilla ole pystytty operoimaan, tai toimenpide on vaatinut huomattavan laajan avauksen, kuten leukaluun ja suunpohjan halkaisun, joka aiheuttaa pitkän toipumisen eikä toiminnallinen tulos aina ole ollut tyydyttävä, sanoo osastonylilääkäri Heikki Irjala.

Hänen mukaansa robottiavusteisesta kirurgiasta on maailmalla raportoitu potilaiden toipumisen olevan oleellisesti parempaa kuin avoimen kirurgian menetelmillä. Irjalan aiheena yleisöluennolla on pään ja kaulan alueen syöpäkasvainten seuranta.

Helmikuun yleisöluennon ohjelma

13.2.2020 klo 18–20  Elämä syövän jälkeen

Puheenjohtaja: Dosentti, toimialuejohtaja Sirkku Jyrkkiö

18.00–18.10 Avaus, dosentti, toimialuejohtaja Sirkku Jyrkkiö

18.10–18.35 Pään ja kaulan alueen syöpien seuranta, dosentti, erikoislääkäri Heikki Irjala

18.35–19.00 Liikkuminen on tärkeää syöpäpotilaalle sekä hoidoissa että hoitojen jälkeen, akatemiatutkija, dosentti Ilkka Heinonen

19.00–19.25 Suun terveys syöpähoitojen jälkeen, dosentti, vastuualuejohtaja Tero Soukka

19.25–19.50 Olenko aina syöpäpotilas? Syöpäkeskuksen asiakasraadin jäsen Reijo Rantala

19.50–20.00 Kysymyksiä ja keskustelua

Kevään luennot jatkuvat maalis-huhtikuussa. Huhtikuun ensimmäinen tilaisuus on ruotsinkielinen.

12.3.2020         Terveempää elämää – sanoista tekoihin

16.4.2020         Cancersjukdomar på svenska

23.4.2020         Ikääntyvän naisen terveys

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään T-sairaalan Johan Haartman -salissa. Sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan eteen Hämeentielle pääsee useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla. Sairaalan edessä ja parkkitaloissa on parkkipaikkoja.

Katso aiemmat luennot tallenteina verkossa

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluentoja on järjestetty viisi ja puoli vuotta, syksystä 2014 alkaen, kahdeksan luentoa vuosittain. Tänä keväänä järjestetään myös kolmas ruotsinkielinen yleisöluento. Luennot on taltioitu syksystä 2017 alkaen ja tallenteet löytyvät verkosta sairaanhoitopiirin nettisivulta.

Uusimmat luennot tulevat nettiin viikon sisällä tilaisuudesta.

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Luentoja voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Tyksin erityisvastuualueen keskussairaaloissa Porissa ja Vaasassa sekä Rauman terveyskeskuksessa, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Tervetuloa!

Lisätietoja yleisöluennoista antaa yleisöluentokoordinaattori Tuula Vainikainen, sähköposti: [email protected], puh. 045 671 9558.