Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 1.3.2022 15.48

Laaja etätyösuositus loppuu myös Varsinais-Suomessa

Avainsanat:

THL:n tartuntatautireksiterin tiedoissa on viime päivinä ollut puutteita, mutta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin oman tilaston mukaan ilmaantuvuus on yhä korkea, noin 1400 tapausta kahden viikon aikana 100 000 henkilöä kohden ja lasku on hidasta.

– Omikron 2:n osuus kaikista tapauksista nyt noin 30 prosenttia. Omikron 1 on siis yhä valtavirus. Omikron 2:n lisääntyminen voi kuitenkin vaikuttaa pandemia-aaltoa pidentävästi, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Harri Marttila sanoo.

Noin 49 prosenttia kaikista viime päivinä tutkituista näytteistä on positiivisia. Se on uusi ennätys.

Laaja etätyösuositus on päättynyt valtakunnallisesti ja se voidaan purkaa myös Varsinais-Suomessa tästä päivästä lähtien. Työpaikoille suositellaan kuitenkin työpaikkakohtaisesti sopivien hybridimallien käyttöä työyhteisöjen oman toimintakyvyn ylläpitämiseksi.

Sairaalakuormitus yhä korkea

Sairaalakuormitus on yhä suurta: Varsinais-Suomen sairaaloissa oli tänään 1.3.2022 aamulla 30 potilasta vuodeosastoilla ja alle 5 teho-osastoilla. Näistä potilaista 15:llä korona on lisälöydös ensisijaisen sairaalahoidon tarpeen ollessa jokin muu. Perusterveydenhuollossa on 23 koronapotilasta Varsinais-Suomessa.

– Viime viikolla alkoi 56 koronapotilaalla sairaalahoitojakso. Näistä 27 tuli sairaalaan koronainfektion vuoksi, 29:llä korona oli lisälöydös, Marttila sanoo.

Rokotustahti on hidastunut merkittävästi, viikolla 8 annettiin vain vajaat 3500 annosta.

– Rokote antaa parhaan suojan vakavaa tautia vastaan ja suosittelen että kaikki, jotka eivät ole vielä ottaneet rokotusta tai tehosteannosta, kävisivät ottamassa sen, Marttila sanoo.

Maskit pysyvät päällä

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä keskusteli paljon maskien käytöstä. Mikäli tilanne ei ole vaikeutunut seuraavaan kokoukseen mennessä, kahden viikon päästä 15.3., voitaisiin keventää maskisuositusta edelleen, esimerkiksi alkaen 5. luokkalaisista ylöspäin.

Kasvomaskia on hyvä käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja tartuntariski saattaa olla suuri.

– Jokaisen asukkaan tulisi ottaa vastuuta siitä, ettei tilanne vaikeutuisi. Vaikka olemme kaikki hyvin kyllästyneitä koronaan, epidemia elää vielä vahvasti yhteiskunnassamme. On tärkeää, että ihmiset yhä käyttävät maskia, pitävät etäisyyttä, huolehtivat hyvästä käsihygieniasta ja jos sairastuvat, pysyvät kotona. Valitettavasti epidemia ei ole ohi, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.