Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 26.4.2017 13.16

Kokemusasiantuntija välittää tietoa

Avainsanat:

Tuo potilaan ääneen sairaalan maailmaan ja toimii tukihenkilönä sairaalassa asioivalle. Näihin tehtäviin valmistuu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin 22 kokemusasiantuntijaa. Toiminta tulee laajasti koko yliopistosairaalaan ensimmäisenä Suomessa.

Marita Rinne, SAtu Mylly, Aino Ukko, Piia Vuorio, Armida Kauhanen ja Riikka Forsberg 

Kuva: Kokemusasiantuntijoiden valmistujaisseminaarissa käytiin keskustelua, mitkä tehtävät soveltuvat valmistuville. Eturivissä vasemmalta Marita Rinne ja Satu Mylly (Vatsaelinkirurgian ja urologian klinikka), Aino Ukko (Naistenklinikka), Piia Vuorio (Tules) sekä Armida Kauhanen ja Riikka Forsberg (Sydänkeskus).

Turkulainen Satu Mylly, 52, on yksi keskiviikkona Varsinais-Suomen sairaanhoitopiin kokemusasiantuntijaksi valmistuvista. Hänet sai lähtemään koulutukseen auttamisen halu ja omat kokemukset sairastumisesta pitkäaikaiseen tautiin.

– Kun sairastuin Crohnin tautiin, en ollut kuullutkaan taudista, eikä ollut ketään, keneltä kysyä. Halusin ryhtyä kokemusasiantuntijaksi, koska haluan auttaa ihmisiä pääsemään eteenpäin vastaavassa tilanteessa, hän kertoo.

Myllyllä on kokemusta, kuinka sairaus voi mullistaa elämän. Kosmetologi, neljän lapsen äiti sai samoihin aikoihin, 35-vuotiaana, myös nivelreumadiagnoosin. Hän on muiden nyt valmistuvien kokemusasiasiantuntijoiden tavoin oppinut kokemuksistaan ja haluaa jakaa tietoaan myös terveydenhuollon ammattilaisille.

– Saamme olla potilaan äänenä henkilökunnalle. Voimme kertoa miltä sairauden kanssa eläminen tuntuu, Mylly sanoo.

Hän toimii Tyksin vatsaelinkirurgian ja urologian toimialueen kokemusasiantuntijana. Hän on käynyt esittäytymässä sekä tutustumassa yksikköön.

– Esimerkiksi potilasohjeiden uusiminen on suunnitteilla, hän kertoo.SAtu Mylly ja Pekka Makkonen

Ohjaaja, työpari, kehittäjä

Sairaanhoitopiiri käyttää kokemusasiantuntijoita myös esimerkiksi ryhmänohjaajina, työntekijän työparina, kouluttajana seminaareissa, palvelujen kehittäjänä ohjausryhmissä sekä arvioijana tutkimushankkeissa.

– He tuovat asiakasnäkökulman toimintaan.  Toimialueet päättävät itse, miten heitä halutaan käyttää. Kokemusasiantuntijan oma vastaanotto yhtenä esimerkkinä, kehittämisylihoitaja Pekka Makkonen kertoo.

Kuva oikealla: Vastavalmistunut kokemusasiantuntija Satu Mylly sekä toiminnan koordinaattori, vs. kehittämisylihoitaja Pekka Makkonen odottavat  kiinnostuksella uusien toimintamuotojen kehittymistä sairaanhoitopiirissä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valmistuvat 22 kokemusasiantuntijaa ovat Suomen ensimmäisiä useimmilla yliopistosairaalan toimialueilla. Tehtävänkuva muodostuu tulevan toiminnan myötä.

– Nyt tutkitaan ja analysoidaan heidän asettumistaan toiminnan osaksi. Seuraava kurssi alkaa mahdollisesti ensi vuonna, Makkonen kertoo.

Sairaanhoitopiirin ensimmäisten kokemusasiantuntijoiden koulutus huipentuu päätösseminaariin. Valmistujille jaetaan tunnistekortit, joiden avulla he pääsevät liikkumaan sairaalassa. Sairaanhoitopiiri myös maksaa heille palkkion tulevista tehtävistä.

Kokemusasiantuntijoiden lukuvuoden kestäneestä koulutuksesta vastasi Turun ammattikorkeakoulu.

Kari Ahde, Ritva Heinistö, Risto Savolainen, Helena Malmivirta, Virpi Sulosaari ja Pekka Makkonen 

Valmistuvat kokemusasiantuntijat kiittivät opettajiaan päätösseminaarissa. Vasemmalta kokemusasiantuntijat Kari Ahde, Ritva Heinistö ja Risto Savolainen, opettajat Helena Malmivirta ja Virpi Sulosaari sekä vs. kehittämisylihoitaja Pekka Makkonen.

Teksti ja kuvat: Suvi Vainio